Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων, που περιμένουν πλέον την ανακοίνωση των βάσεων για να δουν τη σχολή που περνούν και να ξεκινήσουν το καινούργιο κεφάλαιο της ζωής τους.

Αρκετές ήταν οι επιτυχίες στα ΓΕΛ και στο ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου, με πολλούς μαθητές να συγκεντρώνουν βαθμολογίες που τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν ότι θα πετύχουν το στόχο τους, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που αναμένουν με αγωνία τις βάσεις για να δουν εάν οι επιδόσεις τους είναι ικανές να τους δώσουν το «εισιτήριο» για το επόμενο σημαντικό κεφάλαιο της ζωής τους.

Κοινή συνισταμένη όλων των παιδιών που μίλησαν στην ΑΝΑΤΟΛΗ ήταν πως επηρεάστηκαν, είτε θετικά είτε αρνητικά, από την καραντίνα και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλλε φέτος ο κορωνοϊός.

 

Οι διευθυντές των Λυκείων

 • Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου Νίκος Αποστολάκης, «ολοκληρώθηκε μία γενικά δύσκολη χρονιά με όλα όσα έγιναν με την διακοπή λόγω του κορωνοϊού κλπ. να φαίνεται πως επηρέασαν τα παιδιά», ενώ ρόλο έπαιξαν όπως αναφέρει «και κάποιες ασάφειες που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα μαθήματα». Σε γενικές πάντως γραμμές τονίζει «η εικόνα που είχαμε για τους μαθητές μας, αποδόθηκε και στους βαθμούς, απλά σε λίγο χαμηλότερες επιδόσεις».
 • Από την πλευρά του ο Διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου Γιώργος Τζώρτζης είπε πως «οι μαθητές μας σε σχέση με την περυσινή χρονιά έχουν πάει καλύτερα, αν και είχαμε χαμηλούς βαθμούς στην Έκθεση που ενδεχομένως να παίξει σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή. Είμαστε σε γενικές γραμμές ευχαριστημένοι από τα παιδιά. Οι βάσεις θεωρώ θα είναι διαφορετικές από πέρυσι και δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση καθώς πέρυσι υπήρχαν συντελεστές βαρύτητας».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει στους μαθητές ότι «η ζωή δεν τελειώνει εδώ, η ζωή αρχίζει τώρα και πάντα υπάρχουν και οι δεύτερες ευκαιρίες. Ευχόμαστε σε όλους καλά αποτελέσματα, να περάσουν στις σχολές που επιθυμούν και αν φέτος δεν πετύχουν το στόχο τους, υπάρχει πάντα και η δεύτερη φορά».

 • Η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου Χαρά Αθανασοπούλου, τόνισε πως «τα παιδιά που προσπάθησαν και είχαν στόχο πήγαν καλά, κάτι βέβαια σχετικό που εξαρτάται από τις βάσεις εισαγωγής. Τα πράγματα με τους βαθμούς ήταν λίγο ανομοιόμορφα με ορισμένα μαθήματα να εμφανίζουν χαμηλές επιδόσεις από τους περισσότερους μαθητές. Για παράδειγμα, όσοι πήραν 19 στην ειδικότητα, πήραν 12,13,14 στα Νέα Ελληνικά και όλοι οι υπόλοιποι κάτω από τη βάση. Είναι δύσκολο να κάνουμε εκτιμήσεις, τα παιδιά ωστόσο που προσπάθησαν και είχαν επενδύσει σε κόπο, χρόνο, ενέργεια τα πήγαν καλά και κάποιοι από αυτούς πιστεύω θα πιάσουν και τις πρώτες τους επιλογές».

 

Τι λένε μαθητές του 1ου ΓΕΛ

 • Η Μαρία Φραγκάκη από το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου ήταν στην κατεύθυνση της Υγείας, στο 3ο πεδίο, και με τα 18.150 μόρια που συγκέντρωσε αισιοδοξεί ότι μπορεί να περάσει σε κάποια Ιατρική Σχολή. Η ίδια πάντως, όπως λέει στην «Α», θα είναι ευχαριστημένη εάν περάσει και σε Οδοντριατρική ή Φαρμακευτική, σχολές που της αρέσουν εξίσου, έχει ως εναλλακτικές και που με βάση τα περσινά δεδομένα μπορεί να πιάσει. «Με βάση ειδικά τις δυσκολίες που είχαμε με την καραντίνα αλλά και με τα θέματα, είμαι ευχαριστημένη με την προσπάθειά μου» αναφέρει, τονίζοντας πως «όλο αυτό με την διακοπή με δυσκόλεψε στην προσαρμογή, μου ανέτρεψε το πρόγραμμα με το οποίο εγώ δουλεύω πολύ, οι καθηγητές και η οικογένειά μου με βοήθησαν να προσαρμοστώ ξανά».
 • Από τη Θεωρητική κατεύθυνση, η Αναστασία Τζανίδη συγκέντρωσε συνολικά 17.950 μόρια που την αφήνουν ευχαριστημένη αφού, όπως όλα δείχνουν βάσει και των περυσινών δεδομένων, ο πρώτος της στόχος που ήταν το Τμήμα Ψυχολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο είναι κατορθωτός. «Εγώ είχα πρόγραμμα και συγκεκριμένο στόχο, ήμουν ήρεμη χωρίς άγχος, και με βάση αυτά τα πήγα καλά.
 • Τα 17.875 μόρια της Μαρίνας Πετσαγγουράκη από τη Θεωρητική κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, της επιτρέπουν να σκέφτεται πως θα πιάσει το στόχο της Ψυχολογίας «που ήθελα συνεχώς από μικρή», αν και όπως προσθέτει έχει στο μυαλό της και τη Νομική – σχολές που με δεδομένες τις περυσινές βάσεις μπορεί να καταφέρει να περάσει. Όπως λέει είναι πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, η γεύση όμως που μένει από τη διαδικασία των εξετάσεων δεν είναι θετική. «Όλη η διαδικασία με τις Πανελλαδικές όσον αφορά το διάβασμα και όλη τη σχολική χρονιά είναι πολύ επίπονη. Την ώρα των εξετάσεων βέβαια δεν ένιωσα κάτι διαφορετικό από άλλες εξετάσεις, μέχρι όμως να φτάσεις μέχρι εκεί ήταν πολύ επίπονο και δεν θα το ξαναπερνούσα, εάν δεν περνούσα στη σχολή που ήθελα, δεν είναι κάτι που θα ξαναέκανα εύκολα». Τέλος ευχαρίστησε τους γονείς και τους καθηγητές της για όλη την βοήθεια τους.
 • Με 17.850 μόρια ο Μάνος Ξένος από τη Θετική κατεύθυνση καταφέρνει να πιάσει το στόχο της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, περιμένοντας τις βάσεις για να δει σε ποια πόλη θα είναι. Ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα που πέτυχε και τονίζει πως «χρειαζόταν να διαβάζεις συστηματικά, να έχεις υπομονή αλλά και οι καθηγητές σου να σε στηρίξουν σε περιπτώσεις που δεν έχεις πάει καλά σε κάποιο διαγώνισμα». Σίγουρα μέσα σε μια διαδικασία ενός χρόνου σημειώνει «θα υπάρχουν και απογοητεύσεις και χρειάζεσαι την οικογένεια σου, τους καθηγητές σου και τους φίλους σου να σε στηρίζουν. Και φυσικά να είσαι προσηλωμένος στο στόχο σου».
 • Η Εμμανουέλα Παγκάλου, από τη Θεωρητική κατεύθυνση, συγκέντρωσε 17.525 μόρια και αν και ακόμη περιμένει τα αποτελέσματα των Ειδικών μαθημάτων, αισιοδοξεί πως θα πιάσει το στόχο της που ήταν Αγγλική φιλολογία. Δηλώνει ευχαριστημένη και αναφέρει πως «δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα και από όλη αυτή τη διαδικασία που μένει θετική γεύση».

 

Μαθητές του 2ου ΓΕΛ

 • Από το 2ο Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου, με 17.900 μόρια η Εμμανουέλα Σαρρή, από την Οικονομική κατεύθυνση, ήταν από τις μαθήτριες που ξεχώρισαν. Η βαθμολογία αυτή της επιτρέπει, όπως λέει, με βάση και τις περυσινές βάσεις, να πιάσει τον πρώτο της στόχο που ήταν το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δηλώνει πολύ ικανοποιημένη και τονίζει πως οι εξετάσεις για την ίδια «δεν ήταν κάτι το τρομερό αφού πάντα διάβαζα, απλώς χρειαζόταν επιπλέον προσπάθεια και προσήλωση». Δύσκολο και πρωτόγνωρο, όπως μας λέει, ήταν όλο αυτό που συνέβη με τον κορωνοϊό και τη διακοπή «και αυτό γενικώς με δυσκόλεψε γιατί έχασα λίγο το πρόγραμμά μου και με πήγε λίγο πίσω».
 • Υψηλή βαθμολογία συγκέντρωσε επίσης με 17.525 μόρια η Μαργαρίτα Μπελούκα, από την Οικονομική κατεύθυνση. Με τη βαθμολογία αυτή καταφέρνει να πιάσει τον στόχο της ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) «και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, γιατί όλοι μου οι κόποι όλη τη χρονιά ανταμείφθηκαν». Όπως λέει η όλη συγκυρία με τον κορωνοϊό «ήταν με το μέρος μας, διότι μας έδωσε χρόνο, αυτό που κάθε χρόνο ζητούν τα παιδιά εμείς το πήραμε απλόχερα και χωρίς να κάνουμε απουσίες, κλπ. Πήραμε έτσι ένα έναυσμα για περισσότερες επαναλήψεις, εάν φυσικά είχαμε οργανώσει το χρόνο μας».
 • Η Άντζελα Μεράρη από την Κατεύθυνση της Υγείας συγκέντρωσε 17.150 μόρια και περιμένει τις βάσεις για να δει εάν καταφέρει να πιάσει τον αρχικό στόχο της Ιατρικής. Όπως λέει δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από την επίδοσή της στην Έκθεση «που είναι και αυτό που με έριξε στα μόρια γενικά». Η όλη διαδικασία των πανελλαδικών την δυσκόλεψε όπως αναφέρει αρκετά. «Τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα και γενικότερα όλη η κατάσταση με την καραντίνα μας έβγαλε λίγο από το ρυθμό μας».
 • Με 17.025 μόρια η Δέσποινα Καρύδη από τη Θεωρητική κατεύθυνση δηλώνει ευχαριστημένη. Η ίδια στόχευε στη Φιλολογία «αν και πρέπει να ψαχτώ λίγο περισσότερο με το μηχανογραφικό για να βρω και άλλες σχολές που να έχουν αποκατάσταση». Θα περίμενε όπως λέει «περισσότερα από τον εαυτό μου αλλά πιστεύω και βάσει των φετινών περιστάσεων πέτυχα μία υψηλή βαθμολογία». Όπως τονίζει με την καραντίνα και τη διακοπή δυσκολεύτηκε «αφού είμαι γενικά του προγράμματος και θέλω κάτι σταθερό και όλο αυτό μου το ανέτρεψε αυτό, υπήρχαν αρκετά σκαμπανεβάσματα. Έπρεπε και να μένεις στο σπίτι και επειδή είμαστε μια πολυμελής οικογένεια ήταν λίγο δύσκολο να συγκεντρωθώ. Όμως πάλεψα και βάδιζα σταθερά στο στόχο μου οπότε είμαι ευχαριστημένη».
 • Ο Νίκος Δαβράδος, από τη Θετική κατεύθυνση και το 2ο πεδίο, συγκέντρωσε16.700 μόρια, που δεν γνωρίζει εάν μπορούν να του εξασφαλίσουν είσοδο στον πρώτο στόχο του που ήταν η σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ. Με τις περυσινές βάσεις πιάνει την ίδια σχολή στη Θεσσαλονίκη και αναμένει, ωστόσο υπάρχουν, όπως λέει, και αρκετές ακόμη επιλογές για τον ίδιο. Όπως τονίζει για τις πανελλαδικές «πρέπει να έχεις πρόγραμμα και σοβαρότητα, δεν είναι κάτι το τρομερό. Πρέπει να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου και να μην κάνεις υπερβολές, εγώ για παράδειγμα έβαζα μέτρο στον εαυτό μου για το πότε είχα κάνει δουλειά και πότε όχι».

 

Από το ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου

 • Από το Επαγγελματικό Λύκειο Αγίου Νικολάου, ο Μανώλης Πετράκης από τον Τομέα της Πληροφορικής κατάφερε να μαζέψει 17.940 μόρια, βαθμολογία που τον αφήνει «αρκετά ευχαριστημένο, αν και θα περίμενα λίγο παραπάνω». Καταφέρνει πάντως, όπως λέει, με βάση και τα τωρινά δεδομένα των βάσεων στη σχολή που είχε στόχο, τη Σχολή Επιστήμης Υπολογιστών στο Ηράκλειο. Για τον ίδιο τονίζει «ήταν ένας εύκολος στόχος, παρόλα αυτά ήθελα να γράψω υψηλή βαθμολογία και για προσωπική ευχαρίστηση». Σε όλη αυτή την πορεία τον βοήθησαν πάρα πολύ όπως σημειώνει «οι καθηγητές μου στο σχολείο που έκαναν εξαιρετική δουλειά και στα μαθήματα γενικής όσο και στον τομέα μου. Ακόμη και για κάποιον που δεν έκανε φροντιστήριο, η ύλη καλυπτόταν σε σημείο ικανοποιητικό για όλους».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.