Πρεμιέρα τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στις θερινές εκπτώσεις και ο εμπορικός κόσμος της Σητείας προσβλέπει στην αύξηση της κίνησης στην τοπική αγορά.

«Διανύουμε», ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Μάρω Νικητάκη, «μία καλοκαιρινή σαιζόν με ιδιομορφίες και έντονο προβληματισμό όσον αφορά το επιχειρείν και σε τοπικό επίπεδο. Οι διαμορφούμενες συνθήκες λόγω της πανδημίας επηρεάζουν συνολικά τους πολίτες, ενώ οι επιπτώσεις είναι φυσικά ιδιαίτερα αισθητές στον κλάδο του εμπορίου. Μετά το άνοιγμα των καταστημάτων υπήρξε μία σχετική κίνηση στην τοπική αγορά της Σητείας και κυρίως στα καταστήματα που είχαν εξοπλιστεί αναλόγως, με νέα εμπορεύματα, δεδομένου ότι είχαμε αλλαγή εποχής και σαιζόν».

«Μεγάλη κοιλιά»

«Όμως», σημείωσε, «από τον Ιούνιο και ως τώρα σημειώθηκε μία “μεγάλη κοιλιά”, όπως λέμε. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Υπάρχει κατ’ αρχήν μεγάλη οικονομική στενότητα στο καταναλωτικό κοινό. Ας μην ξεχνάμε ότι  βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και πολλοί εργαζόμενοι εποχιακοί συντηρούνται επί της ουσίας στηριζόμενοι σε ένα επίδομα. Δεν εργάζονται, έχουν μείνει χωρίς δουλειά ή δεν  ξέρουν αν θα εργαστούν αυτή την σαιζόν. Η αβεβαιότητα για το τί θα γίνει ή οι συνθήκες ανεργίας, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα. Δημιουργεί μεγάλη ανησυχία σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και φυσικά χάνεται η καταναλωτική δυνατότητα, άρα κι ένα μεγάλο μέρος της κίνησης στην τοπική αγορά.

Επιπρόσθετα λόγω των συνθηκών η κίνηση στην περιοχή μας ως τώρα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κι όσον αφορά τους ξένους επισκέπτες και τον εσωτερικό τουρισμό. Κι αυτό έχει φυσικά αντίκτυπο στην αγορά. Επομένως βλέπουμε μία αγορά, η οποία δυστυχώς υπολειτουργεί με όλα αυτά που συμβαίνουν.

Αυτό βέβαια επιφέρει αυξανόμενη ανησυχία στους επαγγελματίες. Όλοι σκέφτονται και προβληματίζονται για το πώς θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, πώς θα τα βγάλουμε πέρα… Η κατάσταση δυστυχώς είναι πολύ δύσκολη».

 

Οι ντόπιοι καταναλωτές

«Ακτίνα φωτός», συνέχισε η κ. Νικητάκη, «αποτελεί η στήριξη του τοπικού πληθυσμού στην αγορά την Σητείας, που στηρίζεται πολύ στον τοπικό καταναλωτή. Η περιοχή της Σητείας δεν είναι αμιγώς τουριστική έτσι ώστε να εξαρτιέται μόνο από την τουριστική κίνηση. Παράλληλα το καταναλωτικό κοινό της περιοχής στηρίζει, εμπιστεύεται και επιλέγει τα τοπικά καταστήματα για τις αγορές του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την τοπική αγορά, αλλά συνολικά για την τοπική οικονομία, για όλους τους πολίτες, τους επαγγελματίες. Βέβαια και ο τοπικός καταναλωτής όπως προείπαμε, έχει ζητήματα οικονομικά.

Ανασταλτικός επίσης παράγοντας που επηρεάζει την εμπορική και όχι μόνο κίνηση της φετινής θερινής περιόδου είναι η μη τέλεση μυστηρίων όπως γάμων, βαπτίσεων, λόγω συνθηκών. Είναι πολλά τα επαγγέλματα που επηρεάζονται, άρα και πάλι συνολικά η τοπική οικονομία».

 

Για την πανδημία

Από τις θερινές εκπτώσεις, ο εμπορικός κόσμος της περιοχής προσδοκά μία τόνωση της αγοράς. «Ελπίζουμε να αλλάξουν τα δεδομένα. Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν ως το τέλος Αυγούστου και ευελπιστούμε στο διάστημα αυτό να αναθερμανθεί  η αγορά. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα  να κάνουν τις αγορές τους με ακόμα καλύτερες φυσικά τιμές και να καλύψουν οποιεσδήποτε ανάγκες τους.

Η τοπική αγορά τυγχάνει και της στήριξης και προτίμησης των ετεροδημοτών που σιγά -σιγά επισκέπτονται στην περιοχή. Πραγματικά κάθε χρόνο στηρίζουν την τοπική αγορά. Δεν ξέρουμε βέβαια τί θα γίνει φέτος. Τα μηνύματα δεν είναι και τόσο θετικά όσον αφορά την άφιξη μεγάλου αριθμού διότι υπάρχει ο φόβος γενικότερα των μετακινήσεων σε όλους τους πολίτες, λόγω της πανδημίας.

Είμαστε λοιπόν σε αναμονή γενικότερα. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Από ‘κει θα κριθούν όλα. Είναι γεγονός ότι υπάρχει φοβία και στους επαγγελματίες -σε όλους τους κλάδους- και σε επισκέπτες όχι μόνο σε επίπεδο, Σητείας, Κρήτης, αλλά και γενικότερα θεωρώ. Είναι ιδιαίτερο καλοκαίρι. Χρειάζεται προσοχή και δύναμη. Δεν ξέρουμε πώς θα κυλήσει και θα ολοκληρωθεί η σαιζόν. Και για τον τομέα του εμπορίου προβλέπεται αρνητικό πρόσημο. Το ποσοστό θα το δούμε τέλος της σαιζόν.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης. Ντόπιοι κι επισκέπτες, για το καλό του συνόλου. Ελπίζω κι εύχομαι να πάνε όλα καλά και να υπάρξει μία καλύτερη εικόνα και στην αγορά της Σητείας από τώρα κι έπειτα και καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου καλοκαιριού. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, προσεκτικοί, να κάνουμε το δυνατόν καλύτερη διαχείριση στις δουλειές μας. Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη», κατέληξε η Πρόεδρος.