Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, ο κ. Πέτσας είπε ότι παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Υπενθύμισε πως μία συγκράτηση του βασικού επιδημιολογικού δείκτη Rt κάτω από τη μονάδα, κάτω από το 1, ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας.

«Σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8 έως 15 Ιουλίου, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτήν την εβδομάδα. Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών. Ωστόσο, η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας συνυπάρχει με αυξημένο, σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Για αυτό, επαναλαμβάνω, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός», υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, στα 35 κρούσματα ανά ημέρα από 25 στην προηγούμενη έκθεση και σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. «Από τις πύλες εισόδου, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Για αυτό, με δεδομένη την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ των βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τέστ (PCR). Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε, επίσης, αύξηση κρουσμάτων που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεστοσταθμικά, στα οκτώ κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης, αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των τεστ. Μεσοσταθμικά, διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συμπερασματικά, στο υγειονομικό σκέλος, διαπιστώνεται αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και στην εσωτερική χαλάρωση. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αλλά αυτές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το κυριότερο, δεν οδηγούν σε απώλειες. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλιου είχαμε 449 κρούσματα, αλλά μόνο μία απώλεια ζωής. Η κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας. Εντείνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά επιμένει στην καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού, που είναι ο εφησυχασμός. Η χαλάρωση που οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι οι αρμόδιες Αρχές ήδη έχουν εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο και για αυτόν τον σκοπό πραγματοποιήθηκε, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Είναι ανάγκη -όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα, είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να σταλεί παντού το μήνυμα ότι οι έλεγχοι γίνονται όπου χρειάζεται και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία», υποστήριξε.

«Το πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές. Αλλά απαιτείται πιστή εφαρμογή του. Για τον σκοπό αυτό, δόθηκε εντολή αυστηροποίησης των ελέγχων και εφαρμογής των προβλεπόμενων χωρίς εκπτώσεις. Ιδίως στους τομείς που αφορούν στην τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους εργαζόμενους και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι προχθές, 14 Ιουλίου, υπό τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 69 δήμους σε όλη την επικράτεια. Ελέγχθηκαν συνολικά 569 σημεία και στα 39 από αυτά βεβαιώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 13.350 ευρώ, ενώ σε δύο καταστήματα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε ημέρες.

«Οι παραβάσεις αφορούσαν, κυρίως, τη μη χρήση μάσκας από το προσωπικό εργασίας, καθώς και υπέρβαση της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο. Επαναλαμβάνω, οι έλεγχοι θα ενταθούν. Όχι με τιμωρητική διάθεση. Αλλά γιατί είναι ανάγκη να μπει φρένο στη χαλάρωση που θα φέρει μόνο τα χειρότερα», σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για επιχειρησιακά θέματα που αφορούν στα ζητήματα διαχείρισης του Covid 19. Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη, στις 18:00, στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτίριο Φάρος, Κηφισίας 37-39, στο Μαρούσι, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.