Μεγάλη θα είναι η ύφεση στη χώρα φέτος λόγω των ισχυρών απωλειών στον κλάδο του τουρισμού, ενώ μικρότερη θα είναι και η ανάκαμψη το 2021. Το παραπάνω «σενάριο» απεικονίζει τις αναθεωρημένες προβλέψεις της UniCredit, σύμφωνα με τις οποίες η πτώση του εγχώριου ΑΕΠ θα κινηθεί φέτος στο 16% από το 18,6% που προβλεπόταν αρχικά, ενώ η ανάκαμψη το επόμενο έτος θα φτάσει στο 11,8% σε σχέση με το 15,5% που προέβλεπε προγενέστερα.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ η αναθεώρηση των προβλέψεων, στην οποία προχώρησε η Unicredit, σχετίζεται με την καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο του έτους, λόγω του περιορισμού της πανδημίας στη χώρα, αλλά και με τις βαριές απώλειες στον κλάδο του τουρισμού.

«Με κλειστά ξενοδοχεία από Απρίλιο είναι λογικό, λογικότατο να μιλάμε για αυτά τα νούμερα. Έχει χαθεί η σεζόν ή για να ακριβολογούμε δεν κερδίζονται οι απώλειες Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου», τονίζει ο Πρόεδρος των διευθυντών Ξενοδοχείων της χώρας Γιώργος Πελεκανάκης, που έγινε αποδέκτης των νέων δεδομένων, χαρακτηρίζοντας την εικόνα αυτή αναμενόμενη και λογική.

 

Ραγδαία επιδείνωση κατά το β΄ τρίμηνο

Ραγδαία θα είναι ωστόσο η επιδείνωση της εικόνας αυτή κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους με την ελληνική οικονομία να αναμένεται να καταγράψει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση λόγω της ανύπαρκτης τουριστικής κίνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η έκθεση, η ανοιξιάτικη τουριστική περίοδος έχει χαθεί και μαζί της και το 25% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Ελλάδας τα οποία αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ το 2019. Δεδομένων της πτώσης των κρατήσεων τους τρεις προηγούμενους μήνες, της παρατεταμένης διαταραχής της εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και της αργοπορημένης έναρξης της τουριστικής σεζόν μαζί με τις λιγοστές κρατήσεις η χώρα θα μπορούσε να χάσει τα μισά και πλέον τουριστικά έσοδα το 2020.

«Ο Ιούλιος είναι κάκιστος. Ο Αύγουστος δεν πάει όπως αναμέναμε. Και δεν αναφέρομαι στις μεγάλες προσδοκίες που μπορούσε να έχει κάποιος χωρίς να υπολογίσει σωστά τα δεδομένα και ακολουθώντας υπερ-αισιόδοξα σενάρια. Μιλάμε για τις μετρημένες και στοιχειοθετημένες προβλέψεις που γινόταν. Συνεπώς και τα επόμενα στοιχεία δεν είναι παρήγορα», σημειώνει ο κ. Πελεκανάκης.

Έχοντας μάλιστα καταγράψει χθες την εικόνα από την αγορά της Κρήτης, των Ιονίων αλλά και του Νοτίου Αιγαίου, εξηγεί πως ο Σεπτέμβριος έχει κρατήσεις τόσο στην περιοχή μας, όσο και σε άλλους κλασικούς προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα, αλλά, αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή με κρούσματα, αμέσως διαφοροποιείται η συνθήκη. «Είναι παράξενος μήνας. Για παράδειγμα, ο προγραμματισμός των πτήσεων αλλάζει, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Το κρίσιμο είναι δηλαδή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για το τί θα γίνει τον Σεπτέμβριο».

Έτσι, όπως εξηγεί ο κ. Πελεκανάκης, ένας τουριστικός πράκτορας στη Γερμανία, ανάλογα με την κίνηση που θα υπάρχει θα κάνει τις κινήσεις του. Αν για παράδειγμα έχει μειωμένη κίνηση ή κατώτερη των προβλέψεων, θα μειώσει πτήσεις από συγκεκριμένα αεροδρόμια. Αν ζητήσει λοιπόν από τους πελάτες του με δικά τους έξοδα να πετάξουν από αεροδρόμιο που βρίσκεται 200 χλμ. μακριά από το δικό τους, γίνεται κατανοητό τί συνεπάγεται.

Κι αυτό συμβαίνει όταν για παράδειγμα τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να αλλάξουν χώρο διαμονής για ένα πελάτη ακόμα και σε διπλανά καταλύματα (π.χ. Ερμής- Κοράλ).

 

Δεν δικαιώνονται οι προσδοκίες από την αγγλική αγορά 

Η προσδοκία της βρετανικής αγοράς φαίνεται να μην δικαιώνεται -προς το παρόν- για την Κρήτη, αλλά και το σύνολο της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, η αγγλική αγορά δεν έχει πάει ακόμα καλά. Τα πρώτα αεροπλάνα που έφτασαν στην Κρήτη μετέφεραν 40-50 επιβάτες, ενώ έχουν χωρητικότητα 180-200 άτομα. Αυτό είναι ένα δείγμα της δυσκολίας που υπάρχει για να καλυφθεί η δεύτερη μεγάλη αγορά της χώρας. Όταν τον Ιούλιο η πληρότητα των πτήσεων φτάνει το 25% των Βρετανών κι ενώ οι πτήσεις είναι κατακόρυφα μειωμένες, είναι προφανές πως τα μηνύματα δε μπορεί να είναι ευοίωνα.