ΑρχικήΚρήτηΗράκλειοΕπιστολή του προσωπικού της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ για την προκήρυξη θέσεων επιμελητητών...

Επιστολή του προσωπικού της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ για την προκήρυξη θέσεων επιμελητητών ΜΕΘ

Από

Ημερομηνία

Έγγραφο αναφορικά με την προκήρυξη θέσεων Επιμελητών ΜΕΘ στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης απέστειλε ο Διευθυντής και το ιατρικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Η πανδημία Covid-19, ανέδειξε, για πρώτη φορά ίσως τη σημασία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η φροντίδα των βαρέως πασχόντων ασθενών στις ΜΕΘ απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες, που αποκτούνται με την εξειδίκευση στην εντατική, μια διετή εκπαίδευση ειδικευμένων ιατρών (αναισθησιολόγων, παθολόγων, πνευμονολόγων, καρδιολόγων, χειρουργών και νεφρολόγων) σε ΜΕΘ, που πιστοποιείται με εξετάσεις.

Με χαρά οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ παρακολουθούμε το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ενίσχυση τους, με τη συνδρομή ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δρομολογείται, μετά από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το άνοιγμα σημαντικού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ το οποίο θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το σύστημα υγείας του νησιού και μετά το τέλος της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, προκηρύχθηκαν 10 θέσεις επιμελητών για τη νέα ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ και επιπλέον 8 στις ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Βενιζελείου και του Νοσοκομείου Χανίων.

Ωστόσο, αποτέλεσε εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη η παράτυπη και αυθαίρετη τροποποίηση της προκήρυξης που αποκλείει ιατρούς με εμπειρία στη ΜΕΘ, αν έχουν αρχική ειδικότητα Παθολογίας και Αναισθησιολογίας. Τις θέσεις Επιμελητών Α’ τις καταλαμβάνουν μόνο εξειδικευμένοι Εντατικολόγοι. Αισθανόμαστε την ανάγκη να καταγγείλουμε την τροποποίηση αυτή η οποία αποτελεί πλήγμα σε αυτό που προσδοκούμε: όχι απλά ποσοτική αλλά ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών σε ασθενείς που βρίσκονται στο σοβαρότερο στάδιο της νόσου τους. Οι λόγοι είναι πολλοί:

  1. Ιατροί με εξειδίκευση στην Εντατική Ιατρική, Παθολόγοι και Αναισθησιολόγοι με εμπειρία στον μηχανικό αερισμό, και στην αιμοδυναμική παρακολούθηση και υποστήριξη ασθενών, έτοιμοι να εργαστούν σε ΜΕΘ άμεσα, αποκλείονται χωρίς αυτό να προβλέπεται  νομικά. Μάλιστα, αυτό γίνεται ενώ η εν εξελίξει πανδημία επιβάλλει την στράτευση τους. Με βάση την προκήρυξη αυτή, ιατροί που δεν έχουν εργαστεί  ποτέ  σε ΜΕΘ, θα προσληφθούν σε θέση επιμελητή ΜΕΘ ενώ  ιατροί  Παθολόγοι ή Αναισθησιολόγοι   με εμπειρία  στην  ΜΕΘ  ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ. Δηλαδή ανειδίκευτο και άπειρο προσωπικό προτιμάται έναντι έμπειρου και εξειδικευμένου.
  2. Εξειδικευόμενοικαι εξειδικευμένοιιατροί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή όταν τους ζητήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου επιδημικού κύματος αποκλείονται χωρίς δικαιολογία από την στελέχωση των νεοσύστατων ΜΕΘ, ενώ διαθέτουν όλα τα τυπικά προσόντα.
  3. Η ίδια η εξειδίκευση στη ΜΕΘ απαξιώνεται. Για ποιο λόγο και με ποιο κίνητρο να επιλέξει ένας ιατρός να αφιερώσει 2 επιπλέον χρόνια στο να ειδικευθεί στην Εντατική, να αναλάβει δύσκολα περιστατικά, εξαιρετικά απαιτητικές εφημερίες, να διαβάσει ώστε να πάρει τον τίτλο του Εντατικολόγου προκειμένου να αποκλεισθεί ακολούθως επειδή έτυχε να είναι Παθολόγος, Αναισθησιολόγος ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούν εκείνοι που τροποποιούν τις προκηρύξεις;

Η κάθετα αντίθετη άποψη των ιατρών ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και του Διευθυντή της και  συντονιστή των ΜΕΘ Κρήτης, για την  αντιμετώπιση της πανδημία Covid-19, στον αποκλεισμό ειδικοτήτων κορμού από την προκήρυξη ιατρών που θα στελεχώσουν τη νεοσύστατη ΜΕΘ, χωρίς κανένα στοιχειοθετημένο λόγο οφείλει να γίνει σεβαστή. Η κάλυψη των νέων θέσεων από γιατρούς κάποιων μόνο ειδικοτήτων θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμη δυσλειτουργία  εξαρχής στην λειτουργία της ΜΕΘ στερώντας της την αυτονομία της, την απόδοση στην προσφορά υπηρεσιών υγείας που οφείλει να έχει.

Οι ιατροί ΜΕΘ καταγγέλλουμε την παράτυπη διαδικασία και  ζητούμε την άμεση αναθεώρηση της προκήρυξης. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η απλά αριθμητική αλλά, πρωτίστως, η ποιοτική στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ώστε να παρέχουν στους πολίτες τη βέλτιστη αντιμετώπιση και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και σεβασμό στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

 

Οι ιατροί της ΜΕΘ ΠαΓΝΗ:

Γεωργόπουλος Δημήτριος: Καθηγητής

Ευμορφία Κονδύλη: Αν Καθηγήτρια

Βαπορίδη Αικατερίνη: Αν. Καθηγήτρια

Αναστασάκη Μιράντα: Δ/ντρια ΕΣΥ

Αλεξοπούλου Χριστίνα: Δ/ντρια ΕΣΥ

Ξηρουχάκη Νεκταρία : Δ/ντρια ΕΣΥ

Πρινιανάκης Γεώργιος: Δ/ντής ΕΣΥ

Μαλλιωτάκης Πολυχρόνης : Δ/ντής ΕΣΥ

Αποστολάκου Ελένη : Επιμελήτρια Α΄

Μαρούλη Διαμαντίνα : Επιμελήτρια Α΄

Ακουμιανάκη Ευαγγελία : Επιμελήτρια Β΄

Πρόκλου Αθανασία : Επιμελήτρια Β΄

Ψαρολογάκης Χαράραμπος : Επιμελητής Β΄

 

 

Πρόσφατα άρθρα