Στο ζενίθ βρίσκεται η ελαιοκομική περίοδος στην περιοχή της Σητείας, καθώς φέτος -σε αντίθεση με άλλες χρονιές- η ελαιοσυγκομιδή ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. «Η συγκομιδή», ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας Σταύρος Κολυδάκης, «προχωρεί με πολύ καλές ποιότητες στην περιοχή του Δήμου Σητείας.

«Αυτή την εποχή η εικόνα στις τιμές δεν είναι ούτε καλή ούτε άσχημη. Σε περίπου ένα δεκαπενθήμερο αναμένεται πιο ξεκάθαρη εικόνα. Εμείς ως περιοχή στοχεύουμε και ποντάρουμε στην καλή ποιότητα του ελαιολάδου και σε μία διαφορά στις τιμές σε σχέση με άλλες περιοχές, με βάση το ΠΟΠ ελαιόλαδο. Στηριζόμαστε στην ποιότητα.

Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Διότι πώς για παράδειγμα, όπως έχει λεχθεί, ένας παραγωγός στην περιοχή μας να περιορίσει το κόστος, όταν έχει ένα μικρό κλήρο, όταν η μορφολογία του εδάφους της περιοχής είναι η συγκεκριμένη κλπ. Τα περισσότερα έξοδα ο παραγωγός τα έχει στην συγκομιδή. Δε μπορεί ένα μηχάνημα να μπει στο ελαιόφυτο και να μας μαζέψει τις ελιές και δε μπορεί να αγοράσει ένας παραγωγός ένα μηχάνημα χιλιάδων ευρώ. Οι περισσότερες περιοχές στον τόπο μας είναι επικλινείς. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν είναι μεγάλοι. Θεωρώ δηλαδή ότι στην περιοχή μας ο παραγωγός έχει κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τα έξοδα, δεν έχει όμως πολλές δυνατότητες.

Επομένως ευελπιστούμε στην καλή ποιότητα του λαδιού για να έχουμε μία διαφορά στην τιμή από τις άλλες περιοχές, από 15 έως 25 λεπτά.

Θα πρέπει αυτή τη στιγμή και οι παραγωγοί και οι Συνεταιρισμοί να επιδείξουν ψυχραιμία και υπομονή μέχρι να υπάρξει εξέλιξη της κατάστασης, υπογραφή συμβολαίων των εμφιαλωτών για το ΠΟΠ Σητείας. Να μη διαμορφωθεί μία κατάσταση στην αγορά. Και να μην υπάρχει μεταξύ των Συνεταιρισμών μία ανταγωνιστικότητα της τάξης του ενός ή δύο λεπτών. Δεν ωφελεί κανένα αυτό. Πρέπει πιστεύω για τις επόμενες 10-15 ημέρες να δείξουμε όλοι ψυχραιμία και να κάνουμε λίγο υπομονή. Για όλους είναι δύσκολη η κατάσταση. Πρέπει όμως να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση προς όφελος όλων μας, του τόπου μας».

 Δείτε επίσης: Υψηλή η ποιότητα του φετινού ελαιόλαδου στη Σητεία, αλλά δεν είναι ικανοποιητικές οι αποδόσεις

 

Ιδιαιτερότητες λόγω πανδημίας

Η φετινή ελαιοκομική σαιζόν έχει ιδιαιτερότητες και προβλήματα, λόγω και συνθηκών κορονοϊού. Από την διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής έως αυτή της άλεσης. Το εργατικό προσωπικό, οι εργάτες γης, φέτος δεν είναι πολλοί. Τα μέτρα που ισχύουν συγκεκριμένα, δύσκολο να ελεγχθεί από τους ίδιους τους παραγωγούς η νομιμότητα εγγράφων -είναι ευθύνη της πολιτείας- αλλοδαπών εργατών.

Δύσκολη και γενικότερα όλων η μετακίνηση στα ελαιόφυτα δεδομένων και των περιορισμών που υπάρχουν για τον επιτρεπτό αριθμό ατόμων στα οχήματα. Δύσκολες οι συνθήκες και στα ελαιουργεία τα οποία πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτόκολλα.

Στον Αγροτικό Σταφιδικό Συνεταιρισμό, έχει καταβληθεί «τεράστια προσπάθεια και λειτουργεί το ελαιουργείο με το σύνολο των απαιτούμενων προδιαγραφών.

Είναι όμως δύσκολες οι συνθήκες φέτος. Φανταστείτε ότι ένας παραγωγός για να μαζέψει τις ελιές του, να πάει στο ελαιόφυτό του με τέσσερις εργάτες χρειάζεται δύο οχήματα. Είναι πρόβλημα.

Όλα τα ελαιουργεία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την διαμορφούμενη κατάσταση και να καλύψουν όσα προβλέπονται. Εμείς είμαστε πολύ οργανωμένοι, πραγματικά έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ για να τακτοποιήσουμε ελλείψεις και να καλύψουμε όσα απαιτούνται.

Όμως -επαναλαμβάνω- η διαχείριση της κατάστασης στο πλαίσιο της πανδημίας είναι για όλους εξαιρετικά δύσκολη», κατέληξε ο κ. Κολυδάκης.