Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Ψυχολογική στήριξη σε άτομα που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, το έργο έχει...

Ψυχολογική στήριξη σε άτομα που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, το έργο έχει αναλάβει η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομού Λασιθίου

Από

Ημερομηνία

Το σημαντικό έργο της παροχής ψυχολογικής υποστήριξης, εν μέσω της πανδημίας, σε εργαζομένους στην πρώτη γραμμή μάχης στον χώρο της υγείας, σε ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό και συγγενείς τους και στον γενικό πληθυσμό ολόκληρης της Κρήτης, έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας για όλο το νησί η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομού Λασιθίου.

Τον τελευταίο μήνα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Μονάδα με πρόγραμμα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας μεριμνεί και είναι παρούσα με το κατάλληλο στελεχιακό προσωπικό  (τρεις ψυχολόγους και έναν κοινωνικό λειτουργό) να παράσχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη των παραπάνω κοινωνικών ομάδων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της Κ.Μ.Ψ.Υ. Λασιθίου όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 6943-071.377 και στο 28410-25905, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, Δευτέρα με Παρασκευή, εκτός Σαββατοκύριακου και αργιών. Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε μέσω του e-mail: arogicovid@gmail.com.

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 24 τέτοιες Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νομού Λασιθίου Μανόλης Καναβάκης, ειδικά άνθρωποι που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα (καρκίνο, διαβήτη, κ.ά. οργανικά προβλήματα) και νοσήσουν με κορωνοϊό, υπάρχει πιθανότητα να έχουν επιβάρυνση στην ψυχολογική τους κατάσταση. «Γι’ αυτό χρειάζονται βοήθεια και επειδή έχουν υπάρξει άνθρωποι που έχουν φύγει από τη ζωή με τέτοια προβλήματα, το Υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει στη δική μας Μονάδα, με ξεχωριστό πρόγραμμα, να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, κάθε μέρα, Δευτέρα με Παρασκευή. Με όποιον τηλεφωνεί θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και εφόσον χρειάζεται θα λαμβάνει και ιατρική βοήθεια» προσθέτει.

 

«Δεν υπάρχει ανταπόκριση, έχουμε δεχθεί και ειρωνείες»

 Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καναβάκης, το Υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει σε όλα τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ στην Κρήτη το έγγραφο που τονίζει ότι παρακαλούνται να παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στο έργο αυτό που έχει αναλάβει η Κινητή Μονάδα. Εντούτοις, προσθέτει, δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση, ενώ έχουν σημειωθεί και περιστατικά στα οποία η Μονάδα έχει μεταβεί σε υγειονομικές δομές του νησιού, «από τις οποίες και εισπράξαμε ειρωνείες, την ώρα που υπάρχει επίσημη ενημέρωση και από την πλευρά του ίδιου του υπουργείου».

Όπως προσθέτει, «η κάλυψη, η ενημέρωση και η διασύνδεση δεν είναι μέχρι στιγμής όπως θα έπρεπε και δεν υπάρχει και η αντίστοιχη ανταπόκριση».

Ενδεικτικό των όσων υποστηρίζει ο κ. Καναβάκης, είναι το ότι η Μονάδα χθες δέχθηκε μόλις το πρώτο της τηλεφώνημα σε επίπεδο Κρήτης, από άτομο που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό και αντιμετωπίζει παράλληλα και άλλα προβλήματα υγείας.

 

Πρόσφατα άρθρα