Αρχική Video Το χάνι της Παπανικολίνας στον κάμπο της Κριτσάς (βίντεο)

Το χάνι της Παπανικολίνας στον κάμπο της Κριτσάς (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Προ ημερών αναφερθήκαμε στα χάνια, στα παλαιάς μορφής πανδοχεία στο οποίο στάθμευαν άλλοτε οι οδοιπόροι και τα ζώα τους, για να διανυκτερεύσουν ή να ξεκουραστούν ή να φάνε κάτι αυτοί και τα ζώα τους. Αναφερθήκαμε και στα χάνια της Παπανικολίνας και της Φιρφιρίνας στον κάμπο της Κριτσάς.

Ο Γιώργος Περάκης στα «Ραντολόγια» (τόμος Β) κάνει ειδική αναφορά στην Παπανικολίνα την οποία αποκαλεί ως την πρώτη φεμινίστρια της Κριτσάς! Γιατί; Γιατί, λένε, κάπνιζε!

«Στην περιοχή της Κριτσάς μέσα στον κάμπο στη μέση περίπου του δρόμου Αγίου Νικολάου Κριτσάς, υπήρχαν δυο Χάνια. Το ένα της Φιρφιρίνας και το άλλο της Παπανικολίνας. Γυναίκες και οι δυο γεροδεμένες, καλόκαρδες και προπαντός θαρραλέες. Ήξεραν να περιποιούνται τους περαστικούς και να τους διασκεδάζουν πολλές φορές με ανέκδοτα και καλόγουστα αστεία. Ήταν απελευθερωμένες γυναίκες, με αυστηρές όμως ηθικές αρχές.

Διηγούνται οι παλιοί πως η Παπανικολίνα κάπνιζε! Αυτό έκανε φοβερή εντύπωση και την κοίταζαν όλοι περίεργα γιατί ήταν σπάνιο και ασυνήθιστο πράγμα για κείνη την εποχή να καπνίζει γυναίκα. Ήταν η πρωτοπόρα και η μοναδική γυναίκα της περιοχής που έκανε χρήση καπνού και δίκαια θεωρείται η πρώτη Κριτσώτισα φεμινίστρια γυναίκα».

ΥΓ.: Σχετικά με το κάπνισμα της Παπανικολίνας, ίσως να υπάρχει ένα μπέρδεμα με τους ναργιλέδες που ήταν σε χρήση αυτήν την εποχή.
ΛΕΩΝ.Κ.

 

Πρόσφατα άρθρα