Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤο άθλημα της σκοποβολής στον Άγιο Νικόλαο, διοικητικό Συμβούλιο εξελέγη στον νεοσύστατο...

Το άθλημα της σκοποβολής στον Άγιο Νικόλαο, διοικητικό Συμβούλιο εξελέγη στον νεοσύστατο ΣΚ.Ο.Α.Ν.

Από

Ημερομηνία

Ένα νέο αθλητικό σωματείο ξεκινάει πλέον και επίσημα τη δράση του στο Λασίθι, έχοντας από την αρχή μεγάλη δυναμική και γερές βάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί μια ακόμη επιλογή και διέξοδος προς τον αθλητισμό για άτομα κάθε φύλου και ηλικίας της πόλης του Αγίου Νικολάου όπου εδρεύει, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ο λόγος για τον Σκοπευτικό Όμιλο Αγίου Νικολάου (ΣΚ.Ο.Α.Ν.), ο οποίος εξέλεξε το περασμένο Σάββατο το πρώτο του Διοικητικό Συμβούλιο και είναι πλέον σε θέση να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις και στη δράση του, αριθμώντας ήδη δεκάδες μέλη και φίλους/ες της σκοποβολής, άθλημα το οποίο τυγχάνει μεγάλης απήχησης και αναγνώρισης στην περιοχή μας, όσο και αν πολλοί δεν το γνωρίζουν.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχουν άτομα με εμπειρία στο χώρο, ανάμεσα στους οποίους και τρεις αστυνομικοί. Αναλυτικά το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους Ζερβάκη Πέτρο, Βαμβασάκη Μιχάλη, Ατσαλή Γιάννη, Γιαπιτζάκη Μιχάλη και Σηφάκη Φανούριο.

Επίσης, τα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου είναι οι Αλέξανδρος Μπορμπουδάκης, Μανώλης Κεφαλλογιάνης, Γιάννης Πολεμαρχάκης, Γιώργος Οικονομάκης, Αντώνης Σημαιάκης, Γιάννης Ατσαλής, Μαρία Ζαφειράκη, Νεκτάριος Σφυρογιαννάκης, Χρήστος Πουλής, Πασχάλης Κούτρας, Μάνος Γιαπιτζάκης, Δημήτρης Γιαπιτζάκης, Μιχάλης Γιαπιτζάκης, Μανώλης Τσαγκαράκης, Γιώργος Κοκκίνης, Σμαράγδα Βαρδαβά, Φώτης Φωτάκης, Μελίνα Φωτάκη, Μιχάλης Βαμβασάκης, Δημήτρης Βεστάκης, Αντώνης Μαυρής, Γιώργος Γουναλάκης, Λεωνίδας Σηφάκης, Φάνης Σηφάκης και Πέτρος Ζερβάκης.

Για την απόφαση της δημιουργίας του Ομίλου, η ΑΝΑΤΟΛΗ επικοινώνησε με δύο εκ των μελών του Δ.Σ., τους Φάνη Σηφάκη και Πέτρο Ζερβάκη.

 

Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον

 Ο κ. Σηφάκης ο οποίος διαθέτει την αγωνιστική εμπειρία με διακρίσεις σε πανελλήνιες και παγκόσμιες διοργανώσεις και διεθνής ως μέλος της Εθνικής ομάδας πρακτικής σκοποβολής στο τυφέκιο (rifle) με απόφαση της ΣΚΟΕ το 2017-2018, έκανε γνωστό πως έπειτα από την αίτηση τους για εγγραφή στα μητρώα της ΣΚΟΕ έχοντας επισυνάψει στο ενεργητικό του ο Όμιλος ήδη είκοσι και πλέον νέους αθλητές-τριες που είναι το προαπαιτούμενο από την Ομοσπονδία και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η αθλητική αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να είναι σε θέση να πραγματοποιούνται προπονήσεις, να διοργανώνονται αγώνες κ.α. Η όλη κατάσταση με τον κορονοϊό κάνει τις διαδικασίες να κωλυσιεργούν, έχοντας δημιουργήσει αρκετά προβλήματα με τους περιορισμούς που υπάρχουν, όμως διαθέτουν υπομονή ώστε να ξεπεραστούν και σύντομα να λειτουργεί κανονικά ο Όμιλος.

Σε έναν ιδιωτικό χώρο στο μικρό Βαθύ ο οποίος έχει ενοικιαστεί από τον ΣΚΟΑΝ θα φιλοξενούνται οι δράσεις του, έχοντας πάρει την έγκριση από την ΣΚΟΕ, καθώς εκπρόσωπος της τον επισκέφθηκε το προηγούμενο διάστημα. Η δημιουργία του σκοπευτηρίου είναι σημαντική και για τους αστυνομικούς της περιοχής του Αγίου Νικολάου, οι οποίοι έχουν την σκοπευτική αθλητική ιδιότητα οι οποίοι είναι αρκετοί και έπρεπε να μεταβαίνουν στην Ιεράπετρα για να εξασκηθούν και ήταν και απαίτηση δική τους.

Για τις εμφανίσεις του συλλόγου μάλιστα υιοθετήθηκε το σύμβολο της πόλης του Αγίου Νικολάου η «αρπαγή της Ευρώπης» των αδερφών Νίκου και Παντελή Σωτηριάδη.

Θα καλλιεργούνται τρία αθλήματα, αυτό του αεροβόλου με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν και παιδιά από οκτώ ετών και άνω με προπονητή τον γυμναστή με τη συγκεκριμένη ειδικότητα Φώτη Φωτάκη (πρωταθλητής Ελλάδας στη σκοποβολή), της πρακτικής σκοποβολής και του σταθερού στόχου.

Επίσης, ο ΣΚΟΑΝ διαθέτει τρεις εκπαιδευτές της ΣΚΟΕ στο σύλλογο οι Αλέξανδρος Μπορμπουδάκης, Μιχάλης Γιαπιτζάκης και Φάνης Σηφάκης, όπου υπό την επίβλεψη τους γίνονται πάντα οι προπονήσεις.

Για το άθλημα του αεροβόλου, έχει ζητηθεί από το δήμο Αγίου Νικολάου η παραχώρηση κλειστού χώρου όπου συνηθίζεται να γίνονται οι προπονήσεις του, εν αντιθέσει με την πρακτική σκοποβολή και του σταθερού στόχου που γίνονται σε ανοιχτό σκοπευτήριο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα λόγω κορονοϊού.

Υπάρχουν αρκετοί μικροί αθλητές-τριες από το Μεραμπέλο που όλο το προηγούμενο διάστημα χρειαζόταν να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο δύο τουλάχιστον φορές την εβδομάδα για να προπονούνται, φιλοξενούμενοι του ΠΑΣ στις εγκαταστάσεις του στη Νέα Αλικαρνασσό και πλέον με τη δημιουργία του σωματείου στον Άγιο Νικόλαο θα αποφύγουν αυτή την ταλαιπωρία.

Στόχος είναι να προσελκύσουν και άλλα άτομα στο να γνωρίζουν αρχικά τη σκοποβολή, ένα πνευματικό ατομικό άθλημα, το οποίο χρειάζεται μεγάλη αθλητική πειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση, υπευθυνότητα στη φύλαξη και μεταφορά του οπλισμού, με κάθε αθλητή να κάνει την αυτοκριτική και την αξιολόγηση του συνεχώς, διορθώνοντας ο ίδιος τα τεχνικά λάθη του. Είναι επίσης ένα διασκεδαστικό οικογενειακό άθλημα, καθώς μπορούν γονείς και παιδιά να ασχοληθούν ταυτοχρόνως με αυτό και φυσικά είναι δια βίου, από οκτώ ετών μέχρι και σε πολύ μεγάλη ηλικία. Είναι ασφαλές μιας και όσοι εισέρχονται στο σκοπευτήριο, διέπονται όλοι οι αθλητές και οι συνοδοί, επισκέπτες από πολύ αυστηρούς κανόνες (ωτοασπίδες και γυαλιά). Είναι προσιτό για όλους, ξεκινώντας οι αρχάριοι με τον εξοπλισμό του συλλόγου και αν τους αρέσει και τους ελκύει σαν άθλημα στη συνέχεια μπορούν να αποκτήσουν εξοπλισμό της αρεσκείας τους. Ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον κυρίως από νέες ηλικίες, ανάμεσα στα οποία πολλές κοπέλες, με σημαντικό ρόλο σε αυτό να έχουν οι επιτυχίες της Άννας Κορακάκη τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για το άθλημα. Δεκαεπτά αγωνίσματα σκοποβολής είναι Ολυμπιακά, εκ των οποίων δέκα για τους άντρες και επτά για τις γυναίκες.

Το σημαντικό είναι όλα τα νέα παιδιά πρέπει να στραφούν προς τον αθλητισμό ότι και αν είναι αυτός και ο ελεύθερος χρόνος τους να είναι έτσι δημιουργικός.

Συγκεκριμένα στην σκοποβολή το όπλο είναι ως μέσον για τον αθλητή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του. Μπορεί να είναι παρεξηγήσιμος ο όρος οπλοκατοχή ειδικά στην εδώ στην Κρήτη καθώς συνδυάζεται με παράνομη οπλοφορία και άσκοπους πυροβολισμούς. Όμως με τη δημιουργία του ΣΚΟΑΝ σκοπός είναι να αντιστραφεί αυτό στην κοινή γνώμη, η οπλοκατοχή να είναι στα πλαίσια της πλήρους νομιμότητας, η οπλοχρησία μόνο σε σκοπευτήρια και να εξαλειφθούν φαινόμενα τα οποία οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις. Να αντιστραφεί στους νέους η έννοια της διασκέδασης από την παράνομη οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Αλλά να είναι μόνο για αθλητική χρήση, για κυνήγι, αλλά και τη χρήση τους από τα σώματα ασφαλείας για την προστασία του υπέρτατου αγαθού που είναι η ανθρώπινη ζωή όταν αυτό απειλείται και οποιαδήποτε άλλη χρήση είναι καταδικαστέα και απαγορευτική. Με την νόμιμη αθλητική οπλοκατοχή και οπλοχρησία, θα πρέπει να εμπεδώσουμε ότι το πυροβόλο όπλο για τη σκοποβολή πρέπει να θεωρηθεί ως μέσο επίτευξης αθλητική επίδοσης όπως το τόξο στην τοξοβολία, το ακόντιο, η σφύρα, η σφαίρα στα αγωνίσματα του στίβου κ.α.

 

Ανάπτυξη και διάδοση

 Από την πλευρά του ο κ. Ζερβάκης ανέφερε ότι ο σύλλογος ο οποίος ξεκίνησε από την αγάπη μιας ομάδας φίλων προς το άθλημα της σκοποβολής και έχει στόχο την ανάπτυξη και τη διάδοση του στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου. Ο χώρος που θα γίνονται οι δράσεις και των οποίο έχει εκμισθώσει ο σύλλογος είναι κοντά στην πόλη έχοντας πάρει τη έγκριση από την ΣΚΟΕ και πλέον αναμένεται το επόμενο διάστημα και η αδειοδότηση του από το δήμο ως ιδιωτική αθλητική εγκατάσταση.

Στάθηκε στο Δ.Σ. στο οποίο εκτός από αστυνομικούς συμμετέχουν και συμπολίτες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κάνοντας ειδική αναφορά στον αρχιφύλακα Φανούρη Σηφάκη που υπηρετεί στην τροχαία Αγίου Νικολάου με Πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις, ως ένας από τους οραματιστές αυτού του Ομίλου.

Οι συνθήκες με τον κορονοϊό  έχουν φέρει κάποια προβλήματα, όμως δήλωσε αισιόδοξος πως σύντομα θα ξεπεραστούν και θα ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του ο Όμιλος για να αναπτυχθεί και αγωνιστικά.

Τόνισε ότι η κατοχή όπλων και η οπλοχρησία θα πρέπει να πάψουν να είναι συνώνυμα της βίας, αλλά να γίνουν συνώνυμα του αθλητισμού, με τα όπλα και τη σκοποβολή να είναι παρεξηγημένες έννοιες, με τα όπλα να είναι επικίνδυνα όταν περιέλθουν σε επικίνδυνα χέρια και σε ανθρώπους που δεν έχουν γνώση για το χειρισμό τους, όμως όσα περισσότερα μαθαίνει κάποιος για τη λειτουργία τους, τόσο περισσότερο περιορίζεται και ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Ακόμη, ανέφερε και αυτός πως είναι ένα άθλημα που απαιτεί πειθαρχία, καθαρό μυαλό και αυτοέλεγχο και όποιος διαθέτει αυτά τα στοιχεία, μπορεί να εγγραφεί στο σύλλογο γνωρίζοντας το άθλημα.

Πρόσφατα άρθρα