ΑρχικήΆλλα νέαΑπόψειςΟ Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Δήμου Σητείας για τα Φυτοφάρμακα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Δήμου Σητείας για τα Φυτοφάρμακα

Από

Ημερομηνία

Με την υπ’ αριθμό 1583/18-3-2021 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας υιοθέτησε τις ανησυχίες της Επιτροπής Υγείας και αποφάσισε “να αναθέσει  σε επιστημονικό ίδρυμα τη διερεύνηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τον άνθρωπο από τη χρήση των φυτοφαρμάκων”.

Να θυμίσω ότι η Επιτροπή Υγείας του Δήμου, είχε  συνεδριάσει την Τετάρτη 3/3/2021 και αφού ακολούθησε διεξοδική συζήτηση είχε αποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ να γνωμοδοτήσει προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας ότι είναι αναγκαίο να ανατεθεί σε επιστημονικό ίδρυμα (π.χ. σε εργαστήριο τοξικολογίας) μελέτη διερεύνησης επιβάρυνσης του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από τη χρήση φυτοφαρμάκων. Η συμμετοχή στη Επιτροπή Υγείας του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου, του προέδρου της ΔΕΥΑΣ και βεβαίως και των υπολοίπων (η Επιτροπή είναι 11μελής) θεωρώ ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις και δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια διαφοροποίησης.

Για να αντιληφθούν οι πολίτες πως έχει ακριβώς το θέμα διότι έχουν παρερμηνευτεί κάποιες δηλώσεις μου θα επαναλάβω κάποια πράγματα μήπως γίνω πιο κατανοητός:

1) Υπάρχει μια καταγεγραμμένη πράγματι ανησυχία για το βαθμό υπολειματικότητας των φυτοφαρμάκων και το θέμα δεν ετέθη στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς λόγο. Βασίζεται καταρχήν σε μία, πριν από δεκαπέντε χρόνια,  εργασία του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και Διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου κ. Δολαψάκη Γεωργίου και των κ.κ. Βλαχονικολή Ιωάννη, Βαρβέρη Χαράλαμπου και Τσατσάκη Αριστείδη. Στην έρευνα αυτή που αφορά και το Δήμο μας, γίνεται συσχέτιση της μακροχρόνιας έκθεσης σε φυτοφάρμακα με τα παθολογικά υπερηχογραφικά και μαστογραφικά ευρήματα σε γυναίκες μέσης ηλικίας, για πρόκληση καρκίνου του μαστού.

2) Στην  επιστημονική ημερίδα για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε φυτοφάρμακα που έγινε στο Πολύκεντρο Σητείας στις 17/11/2018, τα συμπεράσματα  ήταν ανησυχητικά και μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η διαπίστωση ότι  “στο ανδρολογικό εργαστήριο του Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης διαπιστώθηκε ότι το 35% των σπερματοζωαρίων ανδρών – μονίμων κατοίκων σε περιοχές θερμοκηπιακής καλλιέργειας του Δήμου Σητείας, είχε κατακερματισμούς DNA, ενδεικτικοί της χαμηλής ικανότητας γονιμότητας” .

3) Υπάρχουν λοιπόν πράγματι ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει και άρα θα πρέπει διερευνηθεί το θέμα από ένα επιστημονικό ίδρυμα, να διαπιστώσουμε επομένως εάν υπάρχει πρόβλημα και σε ποιο βαθμό και εφόσον υπάρχει να δούμε πως θα το διαχειριστούμε πολύ προσεκτικά για πολλούς λόγους. Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να δούμε ξανά τη βιολογική καλλιέργεια, την ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων και τη διαχείριση των απορριμμάτων και των άδειων συσκευασιών. Εννοείτε ότι εάν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αυτό θα δώσει τεράστια προστιθέμενη αξία και προβολή στη περιοχή μας και στα προϊόντα της.

4) Για να γίνει σωστά αυτή η διερεύνηση θα πρέπει να την αναλάβει ένα επιστημονικό ίδρυμα π.χ. το εργαστήριο τοξικολογίας κάποιου πανεπιστημίου και να βασιστεί στην ανάλυση βιολογικών υλικών εκατοντάδων ανθρώπων και σε αναλύσεις του εδάφους και του νερού. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διερευνηθούν οι δραστικές ουσίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σήμερα και όχι αυτές που αναφέρονται σε παλαιές εγκυκλίους οι περισσότερες των οποίων δεν κυκλοφορούν πια.

5) Είναι απόλυτα πια τεκμηριωμένο ότι  «η αυξητική τάση εμφάνισης καρκίνου σε περιοχές που εφαρμόζουν εντατικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες ή μονοκαλλιέργειες, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διερεύνησης» (Δρ Φραγκιαδάκης Γεώργιος, καθηγ. Βιολογίας ΕΛΚΕΠΑ). Σύμφωνα με τα παραπάνω θεωρώ ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα και για κανένα λόγο να κρύψει κάτω από το χαλί οποιοδήποτε πρόβλημα στρέφεται κατά της δημόσιας υγείας.Συμφωνώ όμως απόλυτα ότι τέτοια θέματα επειδή είναι ευαίσθητα πρέπει να διαχειρίζονται πολύ προσεκτικά.  Επομένως το Δημοτικό Συμβούλιο σωστά έπραξε.

Νίκος Καραμανωλάκης

Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας

 

 

Πρόσφατα άρθρα