Δύναμή μας η ενότητα

Από

Ημερομηνία

Του Μανωλη Μενεγακη*

Σήμερα η καινούργια γενιά αναζητά μια προοπτική στην χώρα μας. Αντίστοιχα ζητάει να εμπνευστεί και στον τόπο που ζει, να δει το μέλλον της εδώ. Ειδικά για τον τόπο μας, τον δήμο μας, αντί να εμμένουμε στα προβλήματα, τις δυσλειτουργίες, τις ελλείψεις που υπάρχουν και στα “τραύματα” που έχει υποστεί από τις διάφορες κρίσεις η τοπική κοινωνία, μπορούμε να εμπνευστούμε από την καλή παράδοση του δήμου Αγίου Νικολάου σε πρωτοπόρα έργα και να κοιτάξουμε στο μέλλον. Έτσι, πολλά θα αλλάξουν προς το καλύτερο και κατά το δυνατόν οι πληγές θα κλείσουν.

Ο Άγιος Νικόλαος ως περιοχή και ανθρώπινο δυναμικό υπήρξε από τους πρωτοπόρους είτε στην Κρήτη είτε στον νομό Λασιθίου όχι μόνο του τουρισμού από τα τέλη δεκαετίας του 1960 και μέχρι την δεκαετία του 1980, αλλά και σε θέματα οργάνωσης και εκσυγχρονισμού των αστικών υποδομών και λειτουργιών τις δεκαετίες 1990 και 2000. Όσον αφορά στον τουρισμό οι δημοτικές αρχές βοήθησαν ανθρώπους από άλλα μέρη της Ελλάδας, που είχαν εμπνευστεί από τον τόπο μας, να επενδύσουν και να φτιάξουν στον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα, το Σίσι και αλλού μεγάλες και μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες-πρότυπα για την Κρήτη και ευρύτερα. Αυτές αποτελούν ακόμα και σήμερα την βάση του τουρισμού. Όσον αφορά στο αστικό περιβάλλον του Αγίου Νικολάου οι δημοτικές αρχές εφάρμοσαν σε μεγάλη έκταση Σχέδιο Πόλης και προώθησαν τις επεκτάσεις σχεδίου πόλης και πάνω σε αυτά κινούμαστε μέχρι σήμερα. Ο δήμος μας είναι ο πρώτος στον νομό Λασιθίου που κατασκεύασε δημοτική ύδρευση και αποχέτευση με σύγχρονες προδιαγραφές και υλικά (στην πόλη του Αγίου Νικολάου). Είναι ο πρώτος δήμος ο όποιος έφτιαξε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ο πρώτος που απέκτησε δικό του εξοπλισμένο δημοτικό κλειστό θέατρο και θερινό κινηματογράφο και στην περιοχή του το νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου επεκτάθηκε με την βοήθεια του δήμου και εκσυγχρονίστηκε τόσο ώστε να μιλάμε για μια σοβαρή υποδομή υγείας για τον τόπο. Ο πρώτος που προώθησε την δημιουργία ΒΙΟΠΑ. Γενικά πολλές σημαντικές υποδομές για τον τόπο έγιναν με τον δήμο αρωγό (που παραχώρησε οικόπεδα, ρυμοτομημένους χώρους, κ.α.). Είναι ο πρώτος δήμος του Λασιθίου που απέκτησε σύγχρονη Μαρίνα και ο πρώτος που στην περιοχή του κατάφερε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σύμπλεγμα κτηρίων και λοιπών υποδομών για πανεπιστημιακή χρήση (στα Λακώνια). Είναι, επίσης, ο πρώτος στον οποίο πιλοτικά εφαρμόστηκε το Εθνικό Κτηματολόγιο. Πολλά ακόμα καλά μπορεί να πει κανείς ότι έχουν γίνει από τις δημοτικές αρχές και επιδιώκονται μέχρι σήμερα σε ένα διευρυμένο περιβάλλον με τις περιοχές της Νεάπολης και του Βραχασίου ενωμένες με τον Άγιο Νικόλαο, με ολόκληρο το Μιραμπέλλο να αποτελεί την χωρική περιφέρεια του νέου Δήμου Αγίου Νικολάου.

Όμως, για να πετύχουμε το καλύτερο και να επιδιώξουμε την πρωτοπορία, χρειαζόμαστε την μέγιστη δυνατή ενότητα. Να δούμε την εικόνα ενός ενιαίου Μιραμπέλλου, το οποίο είναι πλέον ο νέος Δήμος Αγίου Νικολάου και να στοχεύσουμε σε αυτό. Δύναμή μας να γίνει η ενότητα.

Να ενωθούμε στον σχεδιασμό, την εποπτεία, την καθοδήγηση και τα «εργαλεία» που διαθέτουμε. Αυτό στην πράξη μπορεί να γίνει με το να φτιάξουμε και να εφαρμόσουμε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο του Μιραμπέλλου. Με το να αξιοποιήσουμε και να ενοποιήσουμε υπάρχοντα σχέδια ανάπλασης και ανάπτυξης επιμέρους περιοχών, πόλεων και οικισμών, να αντιμετωπίσουμε με ενιαίο τρόπο την τουριστική ανάπτυξη, την αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία, το υδάτινο και υδρογεωλογικό δυναμικό, τον δευτερογενή τομέα/την βιοτεχνία με στόχο για καλύτερα προϊόντα και αύξηση θέσεων εργασίας, τις δράσεις του πολιτισμού, τα μνημεία, τις αρχαιολογικές διαδρομές, την ανάδειξη των ιστορικών, λαογραφικών και φυσιολατρικών χαρακτηριστικών των οικισμών, των χωριών και των γύρω περιοχών του Μιραμπέλλου και των ορεινών όγκων. Με το να ενοποιήσουμε υποδομές (πχ. ενοποίηση υπαρχόντων δρόμων και κατασκευή νέων περιφερειακών). Με το να μελετηθεί με ενιαίο τρόπο η παραλιακή ζώνη ολόκληρου του δήμου, να αναδειχθούν και αναστηλωθούν εκκλησιαστικά μνημεία σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία κ.α. Στόχος η θετική αλληλεπίδραση των περιοχών και των δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την έκταση του δήμου. Η διευρυμένη ενότητα αυτή θα φέρει ισορροπία, μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, σημαντικότερα έργα και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής.

Χρειαζόμαστε λιγότερα λόγια. Η ζωή μας μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο με έργα. Για εμάς και για τα παιδιά μας.

* Ο Μανώλης Μενεγάκης είναι επαγγελματίας δικηγόρος, απόφοιτος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών και μουσικός. Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές κατατάχθηκε Α’ επιλαχών περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης.

 

 

Πρόσφατα άρθρα