Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟ Κρίνος της Παναγίας στην Ανατολική Κρήτη

Ο Κρίνος της Παναγίας στην Ανατολική Κρήτη

Από

Ημερομηνία

Ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια, που λίγοι -τυχεροί- έχουν συναντήσει στη ζωή τους, είναι ο Κρίνος της Παναγίας (Πάλλευκο Λείριο, Lilium candidum). Το λουλούδι αυτό είναι κυρίως γνωστό με τις καλλιεργούμενες ποικιλίες του, σε κήπους και παρτέρια, αλλά υπάρχει και σαν αυτόχθονο είδος, με διάσπαρτους πληθυσμούς σε όλη την Ελλάδα. Λόγω της έντονης συλλογής των βολβών του και της βόσκησης, το φυτό έχει ενταχθεί στην κατηγορία Σχεδόν Απειλούμενο (NT).

Στην Ανατολική Κρήτη (Μανώλης Αβραμάκης, «Βιοποικιλότητα της Κρήτης») οι αυτόχθονοι πληθυσμοί του, εμφανίζονται σε χαράδρες και γκρεμούς με ασβεστολιθικά βράχια. Ανθίζει τον Μάιο και απειλείται κυρίως από τη βόσκηση.

Ο φυσιοδίφης Γιώργος Αφορδακός μας ενημέρωσε ότι γύρω στο 1995 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην ανατολική Κρήτη και το προβάλαμε στην ευχετήρια Πρωτοχρονιάτικη κάρτα της Νομαρχίας Λασιθίου. Έκτοτε γίνονται προσπάθειες για καλύτερη προστασία του. Σαν ο μοναδικός αξιόλογος πληθυσμός του στην Κρήτη. Δυστυχώς, όταν εντοπίστηκε το κρίνο, στην περιοχή βόσκιζαν μόνο πρόβατα, αλλά σήμερα έχουν εγκαταστήσει και αίγες και έχουν σχεδόν αποψιλώσει τη βλάστηση.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα