ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΑναρτήθηκε η Γαλάζια Σημαία στην παραλία της Σητείας

Αναρτήθηκε η Γαλάζια Σημαία στην παραλία της Σητείας

Από

Ημερομηνία

Αναρτήθηκε την Πέμπτη το πρωί η Γαλάζια Σημαία στην παραλία της Σητείας παρουσία της Αντιδημάρχου Καθαριότητας , Περιβάλλοντος και Πρασίνου Ελένης Πλατανάκη. Πρόκειται για μία από τις συνολικά δέκα  Γαλάζιες Σημαίες που απέσπασε φέτος ο Δήμος Σητείας, από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, τον Εθνικό Διαχειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Οι ακτές που βραβεύτηκαν φέτος στο Δήμο Σητείας είναι: Ανάληψη, Βάι/Φοινικοδάσος, Κάτω Ζάκρος, Κουρεμένος, Λαγούφα/ Μικρή Πόλη , Λιμανάκι, Μακρύς Γιαλός-Λαγκούφα /Sunwing Makrigialos Beach,  Σητεία 1 –Γαλλικό / Sitia Beach, Χιόνα.

«Είμαστε χαρούμενοι που και φέτος ο Δήμος Σητείας απέσπασε τις Γαλάζιες Σημαίες που αποτελούν προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας. Τα κριτήρια είναι πολλά και αυστηρά. Η Γαλάζια Σημαία είναι σήμα κατατεθέν ότι τα νερά είναι καθαρά. Γίνεται δειγματοληψία εξάλλου των νερών.  Είναι σημαντικό λοιπόν να είναι και να διατηρηθούν καθαρές οι θάλασσες και οι παραλίες . Θέλουμε να διατηρήσουμε τις Γαλάζιες Σημαίες και να τις αυξήσουμε στην πορεία. Χρειάζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στην χερσαία ζώνη σε όλο το Δήμο για να διατηρούνται καθαρές οι παραλίες και οι χώροι πέριξ αυτών. Πρέπει όλοι να προσέχουμε , να μην πετάμε σκουπίδια. Οι Γαλάζιες Σημαίες λαμβάνονται υπόψη και από τους επισκέπτες. Είναι σημαντικό λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε για να διατηρήσουμε τις Γαλάζιες Σημαίες» ανέφερε η κα Πλατανάκη επισημαίνοντας παράλληλα την συνδρομή του Προϊσταμένου της υπηρεσίας κ. Μανόλη Ψυλλινάκη.

Ο κ. Ψυλλινάκης εστίασε στην οργάνωση που απαιτείται προκειμένου να τηρούνται τα κριτήρια της Γαλάζιας Σημαίας η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει  πληροφοριακές πινακίδες, έντυπα, δειγματοληπτικούς ελέγχους υδάτων. Όπως πρόσθεσε οι δειγματοληψίες  γίνονται  από την Διεύθυνση Υδάτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία συνεργάζεται με πιστοποιημένο εργαστήριο. Τα κριτήρια της εξαιρετικής ποιότητας είναι πολύ αυστηρά όπως πρόσθεσε Βάση των πρώτων αποτελεσμάτων που έχουν βγει από το Μάιο, η ποιότητα των νερών στην περιοχή είναι εξαιρετική. Δειγματοληψίες γίνονται κάθε μήνα από Μάιο έως Οκτώβριο και τα αποτελέσματα αναρτώνται στο site  της Αποκεντρωμένης «και είναι αυτά που χαρακτηρίζουν και την ποιότητα των υδάτων. Υπάρχουν ανώτατα όρια, από 0 έως 100 για εντερόκοκκους και 0 έως 250 για κολοβακτηρίδια Εμείς ποτέ στις παραλίες που διαχειριζόμαστε δεν έχουμε υπερβεί τα ανώτατα όρια».

Όπως συμπλήρωσε, κάθε χρόνο απαιτείται προσπάθεια και καταβάλλεται συλλογική δουλειά, όχι μόνο για να βραβευτεί μία παραλία αλλά και για να διατηρηθεί η Γαλάζια Σημαία, κάτι το οποίο είναι ακόμα πιο δύσκολο.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πρόσφατα άρθρα