ΑρχικήΆλλα νέαΑπόψειςΝα εμβολιαστεί κανείς ή να μην εμβολιαστεί;

Να εμβολιαστεί κανείς ή να μην εμβολιαστεί;

Από

Ημερομηνία

Γραφει ο Νικόλαος Σπερνοβασίλης
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος

 

Ζούμε στον πιθανότατα ομορφότερο νομό της Κρήτης και σε έναν από τους ομορφότερους της Ελλάδας. Η περιοχή μας μπορεί να υστερεί σε βασικές υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο και το τοπικό υγειονομικό σύστημα, οι Λασιθιώτες όμως δεν υστερούν σε τίποτα αναφορικά με την πλήρη αντίληψη της τωρινής δύσκολης κατάστασης που ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει λόγω της Πανδημίας. Το αντίθετο μάλιστα αφού, όπως αποτυπώνεται από τα ποσοστά εμβολιασμού έναντι της COVID-19 στον νομό μας -τα οποία είναι τα υψηλότερα στο νησί και από τα υψηλότερα στη χώρα- οι κάτοικοι του νομού έχουν επιδείξει υψηλότατο επίπεδο ευφυΐας, υπευθυνότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ευφυΐα, γιατί οι περισσότεροι έχουμε κατανοήσει ότι, στην παρούσα φάση, ο εμβολιασμός αποτελεί το μοναδικό ολοκληρωμένο και αξιόπιστο μέσο αντιμετώπισης της Πανδημίας. Δεν είναι τέλειο, αλλά είναι ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο.

Είναι απόλυτα ασφαλές και αποτελεσματικό; Όχι. Αλλά τι είναι 100% σίγουρο; Αν κοιτάξει κανείς το “χαρτί οδηγιών” ενός οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος ενδέχεται να τρομοκρατηθεί από τις πιθανές σοβαρές, αλλά εξαιρετικά ασυνήθιστες, παρενέργειες που θα δει.

Σχετικά με την ασφάλεια λοιπόν, τα εμβόλια είναι γενικά ασφαλή. Έχουν παρενέργειες; Έχουν, οι οποίες κυμαίνονται από ήπιες και παροδικές έως πολύ σοβαρές. Οι σοβαρές παρενέργειες όμως είναι εξαιρετικά σπάνιες και ο κίνδυνος να εμφανιστούν είναι κατά πολύ μικρότερος από το να νοσήσει κάποιος ανεμβολίαστος σοβαρά από την COVID-19, και αυτό ακριβώς θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, αυτή κυμαίνεται αδρά μεταξύ 70% – 90% για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης, με ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό για τις νέες και πιο επικίνδυνες παραλλαγές του ιού, όπως η Delta. Ακόμα όμως και οι νέοι ή υγιείς ενήλικες διατρέχουν έναν μικρό, αλλά υπαρκτό, κίνδυνο είτε να νοσήσουν σοβαρά είτε να εμφανίσουν μακροχρόνιες επιπλοκές από τη λοίμωξη – αυτό που συχνά ακούμε να αποκαλείται ως “Long COVID -19”, δηλαδή “παρατεινόμενη νόσος COVID-19”. Επιπλέον, o εμβολιασμός μειώνει, μέχρι ενός σημείου, τις πιθανότητες  να μολυνθεί κάποιος από τον ιό, ανεξάρτητα από το αν νοσήσει ή όχι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού διακόπτει σε αξιοσημείωτο βαθμό την αλυσίδα μετάδοσης του ιού σε συνανθρώπους μας.

Υπευθυνότητας, διότι ακόμα και αν κάποιοι από εμάς , θεωρητικά, δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά λόγω του νεαρού της ηλικίας τους ή του καλού επιπέδου υγείας τους, εντούτοις, εμβολιάζονται για να διακόψουν την προαναφερθείσα αλυσίδα μετάδοσης του ιού και να προστατέψουν τους οικείους τους και όχι μόνο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο στενό συγγενικό ή φιλικό μας περιβάλλον άτομα που πιθανότατα θα παραμείνουν εξαιρετικά ευάλωτα στον ιό ακόμα και μετά τον εμβολιασμό τους, όπως για παράδειγμα καρκινοπαθείς ή ρευματολογικοί ασθενείς που λαμβάνουν ισχυρές αντινεοπλασματικές ή ανοσοκατασταλτικές θεραπείες. Είναι δείγμα υπευθυνότητας να δημιουργήσουμε μια “ασπίδα” ανοσίας γύρω από αυτούς, ώστε να τους προστατέψουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Κοινωνικής αλληλεγγύης, γιατί ανεξάρτητα από το αν ασχολούμαστε ή όχι άμεσα με τον τουρισμό, πολλοί συνάνθρωποί μας δύσκολα θα αντέξουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια καταστροφή στον κλάδο αυτό. Είναι ήδη γνωστό ότι οι κυβερνήσεις πολλών χωρών διευκολύνουν ή παρεμποδίζουν τα ταξίδια των πολιτών τους στους διάφορους τουριστικούς προορισμούς ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση στους προορισμούς αυτούς. Ακόμα και αν κάποιοι από εμάς θεωρούν ότι δεν επηρεάζονται σε ατομικό επίπεδο από την εθνική ή τοπική επίδοση στον τομέα του Τουρισμού – γεγονός που δεν ισχύει αφού η Οικονομία είναι μια αλυσίδα και όλοι μας είμαστε κρίκοι της – έχουν, ως έναν βαθμό, κοινωνικό καθήκον να επιδείξουν τέτοια συμπεριφορά που θα μειώσει τις πιθανότητες πολλές επαγγελματικές ομάδες συμπολιτών μας να βιώσουν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον σοβαρή οικονομική δυσπραγία λόγω της ανεργίας στον τουριστικό κλάδο.

Επιπλέον, θα πρέπει όλοι μας να έχουμε κατά νου ότι φέτος τον χειμώνα ίσως να μην είναι εφικτή, στην ίδια έκταση με πέρυσι, η κρατική ενίσχυση των οικονομικά πληγέντων επαγγελματιών γενικότερα.

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θα εμβολιαστεί ή όχι. Ωστόσο, καλό είναι, όσοι συμπολίτες μας είναι ακόμα ανεμβολίαστοι, να το συλλογιστούν ξανά με ήρεμο και καθαρό μυαλό και να πάρουν τις όποιες σεβαστές αποφάσεις τους στηριζόμενοι σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα. Οι περισσότεροι Λασιθιώτες το έχουν ήδη κάνει και το Λασίθι, με κάποια δόση υπερηφάνειας, “σέρνει τον χορό” του εμβολιασμού στην Κρήτη, κι ας είναι διαχρονικά αδικημένο από την Πολιτεία σε πολλά άλλα θέματα.

Νικόλαος Σπερνοβασίλης
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος
MSc Δημόσιας Υγείας, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Κρήτης

Πρόσφατα άρθρα