Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΗ Ελούντα σε δίσκο μουσικής της δεκαετίας του 60

Η Ελούντα σε δίσκο μουσικής της δεκαετίας του 60

Από

Ημερομηνία

Τον καιρό της Ολυμπιακής Αεροπορίας του Αριστοτέλη Ωνάση η εταιρεία πρόσφερε στους καλούς πελάτες της ένα δίσκο μουσικής 33 στροφών με 14 λαϊκές επιτυχίες («Η Ελλάδα στο πεντάγραμμο», «Greece in Music» της Pan Voc).

¡ Το εξώφυλλο του δίσκου κοσμούσε φωτογραφία από την ταβέρνα Βριτόμαρτυς της Ελούντας, στις αρχές της δεκαετίας του 60. Διακρίνουμε αριστερά το Μανώλη Μαυροφόρο, δεξιά το Στυλιανό Δρακωνάκη, στο βάθος μεταξύ άλλων το Μανώλη Κατρίνη και το Μανώλη Μαυρικάκη (Καπετανάκη). Το χορό σέρνει ο Νίκος Φιλιππάκης ο αείμνηστος ζωγράφος της Ελούντας. Ευχαριστώ το Γιώργο Μαυρικάκη (ΕΛΤΑ) για τη φωτογραφία.

¡ Ο δίσκος βινυλίου LP (long play) ή δίσκος 33 στροφών είναι ένα είδος φωνογραφικού αποθηκευτικού υλικού, που χρησιμεύει ως μέσο αποθήκευσης και αναπαραγωγής αναλογικού ήχου. Εισήχθη από την Columbia Records το 1948 και υιοθετήθηκε ως νέο πρότυπο από το σύνολο της δισκογραφικής βιομηχανίας. Κατά την αναπαραγωγή του ο δίσκος LP περιστρέφεται με 33 στροφές/λεπτό, εξ’ ου και η εναλλακτική ονομασία «δίσκος 33 στροφών».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα