Αρχική_Τοπικά νέα«Χωρίς μη επιστρεπτέα επιδότηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα σβηστούν από τον ορίζοντα»:...

«Χωρίς μη επιστρεπτέα επιδότηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα σβηστούν από τον ορίζοντα»: Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγ. Νικολάου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Από

Ημερομηνία

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μια μη επιστρεπτέα επιδότηση αλλιώς θα σβηστούν εντελώς από τον ορίζοντα», τονίζει μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Μανόλης Πάγκαλος. «Και αν συμβεί αυτό, τότε θα περάσει πολύ μεγάλη κρίση γενικώς όλη η μεσαία τάξη στη χώρα μας».

Αυτό, άλλωστε, ήταν και ακριβώς που μετέφερε ο ίδιος, όπως μας λέει, και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης-σύσκεψης με παραγωγικούς-κοινωνικούς-οικονομικούς-θεσμικούς φορείς της περιοχής με της περασμένης Πέμπτης στην οποία και συμμετείχε.

Ο κ. Πάγκαλος έθεσε στον κ. Τσίπρα τα ζητήματα που απασχολούν την μικρομεσαία επιχείρηση στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. «Αναφέρθηκα στο ‘απαγορευτικό’ που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τράπεζες, που παρόλο που δανείζονται με υψηλό επιτόκιο και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σχεδόν 80%, εάν σε έναν στους 100 εγκριθεί το δάνειο θα του κρατήσουν, εννοείται, το υπόλοιπο 20% δεσμευμένο. Είναι πράγματα που όπως ανέφερα στον κ. Τσίπρα τα γνωρίζουν, αλλά δεν έχουν κάνει κάτι».

Ιδιαίτερα στάθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και στο ότι για την μικρομεσαία επιχείρηση «δεν ευδοκίμησε το κομμάτι του να επιδοτηθούν με προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, όπως αντίστοιχα συνέβη με τον κλάδο της εστίασης. Και αυτή την στιγμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις είναι πολύ σοβαρά, όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν επειδή κάποια στιγμή είχαν ορισμένες οικονομίες στην άκρη, αυτές οι οικονομίες πλέον τελείωσαν, δεν υπάρχει πια τίποτα».

Τονίζει δε πως μετέφερε, επίσης, στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πως, «ο τουρισμός είναι μονοκαλλιέργεια στον Άγιο Νικόλαο, το Λασίθι, την Κρήτη και συνολικά την Ελλάδα, παρά την αναφορά του προέδρου του Επιμελητηρίου ότι πέραν του τουρισμού, υπάρχει και πρωτογενής τομέας».

«20% πάνω μέχρι τώρα ο φετινός Ιούλιος, 10% ο Ιούνιος»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πορεία του λιανεμπορίου μέχρι και το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα, ο κ. Πάγκαλος λέει στην «Α» ότι «ο Ιούλιος σαφώς και δεν έχει πάει τόσο χάλια όσο είχε πάει πέρυσι και με βάση την εικόνα μέχρι τώρα βλέπω ο τζίρος να διαμορφώνεται σε ένα 20% περίπου παραπάνω εν συγκρίσει με το αντίστοιχο σημείο το 2020».

Αυτό, βεβαίως, τονίζει και ο ίδιος, δεν σημαίνει ότι ο κλάδος κινείται ικανοποιητικά, ούτε και το ότι το «φάντασμα» ενός πιθανού λοκντάουν δεν συνεχίζει να πλανάται πάνω από τις τοπικές αγορές, μετά και την σχετική αρχή που έγινε το περασμένο Σάββατο με τους περιορισμούς στην Μύκονο. «Έτσι που πηγαίνει το πράγμα, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο ένα τοπικό μίνι λοκντάουν δεν μοιάζει πολύ μακρινό».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα