Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΗ Εορτή του Αγίου ιαματικού και θαυματουργού Παντελεήμονος

Η Εορτή του Αγίου ιαματικού και θαυματουργού Παντελεήμονος

Από

Ημερομηνία

Το εσπέρας της Δευτέρας 26 Ιουλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή του Αγίου Παντελεήμονος, στον φερώνυμο Ιερό Ναό Χουμεριάκου.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας και κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στο μαρτυρικό νησί της Σπιναλόγκας, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Τον σεβαστό Αρχιερέα συνόδευσαν ο Πρωτοσύγκελλος, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης και Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τρίτη 27 Ιουλίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κριτσάς.

Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Σπιναλόγκας, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο σεβαστός Ποιμενάρχης ομίλησε περί της βιωτής και του θαυματουργικού έργου του Αγίου Παντελεήμονος, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τον ιερομόναχο π. Χρύσανθο Κατσουλογιαννάκη, τον τελευταίο Ιερέα που διηκόνισε στην μαρτυρική νησίδα τους ασθενούντες από τη νόσο του Χάνσεν, μεριμνώντας καθημερινώς για τις λατρευτικές ανάγκες των.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης προσεφώνησε καταλλήλως τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, τον καλωσόρισε και τον ευχαρίστησε θερμώς, διότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γερασίμου και λάμπρυνε την πανήγυρη με την ευγενική του συμμετοχή και παρουσία.

Ο π. Τίτος ευχαρίστησε επίσης το Λιμενικό Σώμα και τη «Συνεργατική Σκαφών» Πλάκας-Ελούντας για την δωρεάν μεταφορά των προσκυνητών από και προς το νησί, την αγαπητή Αρχαιολόγο κ. Γεωργία Μοσχόβη για την πολύχρονη προσφορά της και την άψογη συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Πλάκας και τη Διαχειριστική Επιτροπή του Προσκυνήματος, αλλά και όλους όσοι διηκόνισαν και συνέβαλαν ουσιαστικώς στην οργάνωση της πανηγύρεως.

Προ της απολύσεως, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος μέχρι το οστεοφυλάκιο του νησιού, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και Τρισάγιο στην μνήμη πάντων των μακαρία τη λήξει γενομένων αδελφών μας, που υπέμειναν με βασανιστικό τρόπο την ασθένεια.

Πρόσφατα άρθρα