Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΜ. Πεπόνης: Με τους μισθούς που υπάρχουν δεν διασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο...

Μ. Πεπόνης: Με τους μισθούς που υπάρχουν δεν διασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πριν από μερικές ημέρες την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022, από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 663 ευρώ το μήνα, ή 773,5 ευρώ, αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, στην οποία συμμετείχαν οι κοινωνικοί εταίροι, ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς, η Τράπεζα της Ελλάδος κά., με βάση τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, αλλά και τη διεθνή συγκυρία.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ από την πλευρά των Εργαζομένων ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, Μανόλης Πεπόνης, επισημαίνει πως «ο βασικός στόχος θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού υποτίθεται ότι  είναι η προστασία ενός τμήματος της κοινωνίας από τη φτωχοποίηση. Το ύψος όμως του κατώτατου μισθού στη χώρα μας (650 €) και η μόλις 2% αύξηση, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει στο ελάχιστο  ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης».

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου υπενθυμίζει πως «σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, το 83% των εργαζομένων, δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 € το μήνα μεικτά, δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ενός εργαζομένου και της οικογένειάς του».

Σημειώνει δε πως το 82% των εργαζομένων διαφωνεί με την πρόταση που διατυπώνεται στα πλαίσια της διαβούλευσης, να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος. Επίσης, το 61% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ, να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 € και το 59% των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να διαμορφώνεται από τους κοινωνικούς εταίρους κατόπιν συλλογικής διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως γινόταν μέχρι την αρχή των μνημονίων, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει αύξηση, από 1-1-2122 το 2%!

«Ούτε λίγο -ούτε πολύ σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε στη μέση των ευρωπαϊκών μισθών, δηλαδή πάνω από Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Σλοβακία! Η αύξηση κατά 13 € το μήνα (μεικτά) δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δε βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δε μειώνει την ανασφάλεια και επισφάλεια που διακρίνουν σήμερα την αγορά εργασίας. Δυστυχώς ο κατώτατος μισθός εδώ και 11 χρόνια εξακολουθεί να  βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», δηλώνει ο κ. Πεπόνης.

Πάντως από την πλευρά των επιχειρημάτων του Υπουργείου Εργασίας ότι λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα για την διετία 2019- 2020 (σωρευτική ύφεση 6,29%) και τις εκτιμήσεις για το 2021 (ανάπτυξη 3,3% – 4,3%), η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου του 2022, μια λελογισμένη αύξηση, η οποία αντανακλά τις μέχρι τώρα επιδόσεις, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας και δεν βάζει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2022 (5,3% – 6%), οι οποίες είναι ακόμη πιο ευνοϊκές, θα ληφθούν υπ’ όψιν προφανώς, μαζί με τα απολογιστικά στοιχεία που θα υπάρχουν τότε, κατά τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, που θα γίνει το 2022.

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα