Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣε εξέλιξη επιφανειακή αρχαιολογική έρευνα στην Οξά

Σε εξέλιξη επιφανειακή αρχαιολογική έρευνα στην Οξά

Από

Ημερομηνία

Ξεκίνησαν -και θα συνεχιστούν για 2 εβδομάδες- οι εργασίες αποτύπωσης των πολλών αρχαίων κτισμάτων που υπάρχουν στην κορυφογραμμή της Οξάς. Είναι μέρος του προγράμματος «Διάτοπο» για την ανάδειξη του θαλάσσιου και ορεινού πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος Μεραμπέλλου. Στις έρευνες συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την καθηγήτρια Πρωτοβυζαντινής Αρχαιολογίας Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Χριστίνα Τσιγωνάκη, η οποία μας έδωσε τις παρακάτω ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

«Τα τελευταία δύο χρόνια, μαζί με την κ. Γεωργία Μοσχόβη συνδιευθύνουμε μια επιφανειακή έρευνα στην περιοχή της Οξάς. Πέρυσι δεν πήγαμε, λόγω της πανδημίας, αλλά θα συνεχίσουμε φέτος για 2 εβδομάδες. Στην Οξά κυριαρχούν αρχιτεκτονήματα του τέλους της πρωτοβυζαντινής περιόδου, του 7ου περίπου μ.Χ. αι., όταν οι κάτοικοι ανέβηκαν εκεί ψηλά για προστασία από κινδύνους που προέρχονταν από τη θάλασσα. Κάνουμε εντατική επιφανειακή έρευνα δηλαδή με ακρίβεια. Διαθέτουμε πολύ ακριβή μηχανήματα και με αυτά μελετάμε όλα τα αρχιτεκτονήματα, τα βάζουμε σε ένα χάρτη και κάποια από αυτά τα σχεδιάζουμε τρισδιάστατα. Έχουμε βοήθεια από την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών».

¡ Η αρχαιολόγος κ. Γεωργία Μοσχόβη μας συμπλήρωσε ότι «το 2021 είναι η 4η χρονιά ερευνών και την επικεντρώνουμε δυτικά της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής. Φέτος θα κάνουμε πολλές ειδικές φωτογραμμικές αποτυπώσεις με drone, με την βοήθεια Ιταλού αρχαιολόγου, από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ιταλίας ,ο οποίος έχει ειδικευτεί στα drone».
ΛΕΩΝ. Κ.

Πρόσφατα άρθρα