Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΕπιστολή Προέδρου ΔΣ ΔΕΥΑΑΝ προς την Κοινότητα Κρούστα

Επιστολή Προέδρου ΔΣ ΔΕΥΑΑΝ προς την Κοινότητα Κρούστα

Από

Ημερομηνία

Θα φανταζόταν κάποιος ότι την εποχή της προηγμένης τεχνολογίας και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, οι άνθρωποι δεν θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην πρόσβαση στο νερό. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ένας άνθρωπος σήμερα για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σε νερό (πόσιμο, μαγείρεμα, καθαριότητα, υγιεινή) χρειάζεται από 50 έως 100 λίτρα νερό.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Την ίδια στιγμή, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης τεράστιων περιοχών του πλανήτη, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης θα ζει σε περιοχές με δυσκολία στην πρόσβαση στο νερό.

Με την ανάγνωση αυτών των λίγων μόνο δεδομένων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αυτό το, τόσο απαραίτητο για τη ζωή, αγαθό πρέπει όχι μόνο να προστατευθεί αλλά και να ενισχυθεί περισσότερο ο ελεύθερος χαρακτήρας του. Στο πλαίσιο αυτό, της αναγκαιότητας για την προστασία του νερού ως υπέρτατο αγαθό, ο ΟΗΕ το 2010 με το ψήφισμα 64/292 αναγνώρισε «το δικαίωμα πρόσβασης σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και στην αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα, βασικό για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Με άλλα λόγια, αναγνωρίστηκε ότι η πρόσβαση στο νερό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο κτίζονται όλα τα άλλα δικαιώματα, αφού χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή.

Ο Κρούστας είναι ο μοναδικός οικισμός του παλαιού αλλά και του νέου Δήμου Αγ. Νικολάου στον οποίο η ΔΕΥΑΑΝ από τότε που ανέλαβε έχει:

1. Κατασκευάσει νέα δεξαμενή ύδρευσης.
2. Έχει αλλάξει ολόκληρο το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης.
3. Έχει κατασκευάσει δίκτυο αποχέτευσης. (Ο οικισμός διέθετε, σε πολύ μικρό τμήμα του, παντορροικού δικτύου αποχέτευσης και όμβριων που κατέληγε στην είσοδο του χωριού με πολλά προβλήματα δυσοσμίας κλπ).
4. Έχει κατασκευάσει Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων. (Δευτεροβάθμια plus με σκοπό να αναβαθμιστεί σε τριτοβάθμια με μια μικρή επέμβαση που απαιτείται λόγω αλλαγής των προδιαγραφών άρδευσης).
5. Έχει κατασκευάσει νέο δίκτυο όμβριων υδάτων όπου απαιτείτο.
6. Έχει κάνει ανάπλαση με πλακόστρωτα 2.500 τ. μ. με την αρχιτεκτονική επιμέλεια της κ. Μαρω Δαγιαντη, στον βασικό κορμό του οικισμού απ όπου πέρασαν τα νέα δίκτυα. (Ο κεντρικός δρόμος δεν αναπλάστηκε διότι έτρεχε παράλληλη μελέτη ανάπλασης από τον Δήμο.)
7. Έχει δημοπρατηθεί και έχει συμβασιοποιηθεί το έργο για την ανακατασκευή του συνολικού σχεδόν  εξωτερικού δικτύου ύδρευσης (αλλά και άρδευσης) του οικισμού από τις πηγές μέχρι και την νέα δεξαμενή.

Εν κατακλείδι, ο Κρούστας είναι ο μοναδικός οικισμός του Δήμου, που έχει αντιμετωπίσει το σύνολο των αναγκών του σε σύγχρονες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης (και όχι μόνο). Αυτό δείχνει τον χρόνο και την φροντίδα που έχει αφιερώσει και συνεχίζει να αφιερώνει η ΔΕΥΑΑΝ στις ανάγκες του οικισμού. Το συνολικό κόστος των παραπάνω υποδομών ξεπερνάει τα 3.000.000 €.

Τι σημαίνει αυτό; Ο Κρούστας από τη χρονική περίοδο που ανέλαβε τη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης η ΔΕΥΑΑΝ ,έχει δεχτεί αναλογικά τα περισσότερα ανταποδοτικά οφέλη από όλες τις κοινότητες και οικισμούς του δήμου μας.

Τα ανταποδοτικά αυτά οφέλη είναι κατά πολύ δυσανάλογα με τα τέλη Ύδρευσης και Αποχέτευσης του οικισμού.

Σε επίπεδο ιδιοκτησίας, το νερό ως αγαθό και υπηρεσία μέχρι σήμερα είναι μέρος του ευρύτερου δημοσίου τομέα, αφού ως αγαθό το παράγουν και το διανείμουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), που είναι ΝΠΙΔ του νόμου 1069/80 (ΦΕΚ Α’/191).

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 ξεκίνησε μια μικρή κοσμογονία . Άνθρωποι και επιστήμη συμμάχησαν και υπέταξαν τις δυνάμεις της φύσης θέτοντας τες στην υπηρεσία των ανθρώπινων αναγκών. Η ζωή των κατοίκων δε θα ήταν πλέον η ίδια. Το καθαρό νερό ρέει προσφέροντας στους ανθρώπους καθαριότητα ,υγιεινή και μια αξιοπρεπέστερη διαβίωση . Το νερό θα συνεχίσει να δίνει απλόχερα τα δώρα στη ζωή όπως και σε όλη την ανθρωπότητα.

Όσο η φύση του θα υπαγορεύεται από σύνεση και λογική ,η αφθονία δε δικαιολογεί την απληστία και τη σπατάλη. Η έλλειψη μέτρου και σεβασμού απέναντι στο πολύτιμο αγαθό διαταράσσει το φυσικό του κύκλο απειλώντας την ανθρώπινη ζωή και υπονομεύοντας το μέλλον και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το ερώτημα είναι τι είδους κοινωνία επιθυμούμε να έχουμε και η διάθεση του νερού στους πολίτες είναι ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης των προθέσεων της.

Αγ. Νικόλαος 07/08/2021

Με εκτίμηση

Βαγγέλης Μαυρικάκης

Πρόεδρος ΔΣ ΔΕΥΑΑΝ

Πρόσφατα άρθρα