ΑρχικήVideoΔύο λεσσεψιανά είδη στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου - Λεοντόψαρο και τροπικός...

Δύο λεσσεψιανά είδη στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου – Λεοντόψαρο και τροπικός αχινός (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Μια φωτογραφία είναι και θέμα τύχης. Περπατούσα στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου και με την υπόδειξη του Βαγγέλη είδα, δίπλα – δίπλα και φωτογράφισα, μπροστά από το παλιό Λιμενικό Ταμείο («Νταούλα») δύο από τα νέα λεσσεψιανά είδη που εισήλθαν στη Μεσόγειο Θάλασσα από τη διώρυγα του Σουέζ.

Το ένα ήταν το γνωστό λεοντόψαρο (Pterois miles) και το άλλο ο νέος αχινός (Diadema setosum) με τα πολύ μεγάλα, σε σχέση με το σώμα του, αγκάθια.

◼ Το λεοντόψαρο το τρώμε και είναι πολύ νόστιμο ψάρι, εάν καθαρίζουμε προσεκτικά τα αγκάθια του. Τα λεοντόψαρα ήρθαν και θα μείνουν στη Μεσόγειο και ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο πληθυσμός τους είναι να αρχίσουμε να τα τρώμε. Δεν υπάρχει κανείς φόβος στην κατανάλωσή τους. Όσο για την εμφάνισή τους στη θάλασσα, είναι πανέμορφα.

◼ Όσο για τον τροπικό αχινό, που για πρώτη φορά είδα στα νερά μας, τα αγκάθια του μπορούν να ξεπεράσουν και τα 30 εκατοστά που φέρουν ελαφρύ δηλητήριο. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, ακόμα και να τον αγγίξει κάποιος θα νιώσει έντονο πόνο με φαγούρα. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν, τα μακριά αγκάθια του και οι 5 λευκές, ομοιόμορφα κατανεμημένες, κουκίδες στο σώμα του. Έχει εξαπλωθεί αρκετά και σε άλλες χώρες, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό κατά πόσο επηρεάζει την θαλάσσια πανίδα. Τρώγεται αλλά δεν ιδιαίτερα νόστιμος.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πρόσφατα άρθρα