Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΚόντρα Αντιπεριφέρειας – Δήμου για το αποστραγγιστικό της Αμμουδάρας-Αποφασισμένος να το μπλοκάρει...

Κόντρα Αντιπεριφέρειας – Δήμου για το αποστραγγιστικό της Αμμουδάρας-Αποφασισμένος να το μπλοκάρει ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Από

Ημερομηνία

Η τεχνική εταιρεία «Αφοι Παπουτσάκης ΑΤΕΕ» αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου «Αποστραγγιστικό έργο ρέματος Αμμουδάρας», προσφέροντας έκπτωση 33,13% επί του αρχικού προϋπολογισμού του έργου, ύψους  129.000 ευρώ. Η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού έληξε και ανοίχθηκαν στο Τμήμα Δομών και Περιβάλλοντος της Τ.Υ. της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, οι προσφορές από την επιτροπή του διαγωνισμού, τον οποίο είχε προκηρύξει η Περιφέρεια Κρήτης. Συνολικά κατατέθηκαν τρεις προφορές. Την Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί και εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης το πρακτικό ανακήρυξης της «Αφοι Παπουτσάκης ΑΤΕΕ» ως προσωρινού αναδόχου του έργου.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, έχει οριστεί σε 90 ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, η οποία, εκτός… απροόπτου, τοποθετείται τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.

Όπως έχει δηλώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, τονίζοντας την αναγκαιότητα αλλά και το επείγον κατασκευής του αντιπλημμυρικού/ αποστραγγιστικού έργου πίσω από την παραλία της Αμμουδάρας, με την υπάρχουσα κατάσταση, στην περιοχή της Αμμουδάρας, του Δήμου Αγίου Νικολάου τα όμβρια αφού πλημμυρίσουν τη λεκάνη της περιοχής, ρέουν προς τη θάλασσα πάνω από το οδόστρωμα της παλαιάς εθνικής οδού Αγ. Νικολάου – Σητείας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές από τα εισρέοντα ύδατα σε υπάρχοντα κτίσματα στην πορεία εκβολής των νερών προς την παραλία.

Για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος πρόκειται να τοποθετηθούν τσιμεντοσωλήνες, οι οποίοι θα παροχετεύουν τα όμβρια της περιοχής στον τελικό αποδέκτη, στην αμμουδιά της παραλίας, δίπλα, στις δημοτικές τουαλέτες.

 

Η ένσταση του Δήμου

Όπως έχει γράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ με επάλληλα ρεπορτάζ για το θέμα, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός έχει διατυπώσει και σε συσκέψεις που έγιναν για το θέμα αλλά και με σχετική επιστολογραφία με την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και την Περιφέρεια Κρήτης, την ένστασή του ως προς τον τρόπο που η Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ Λασιθίου σχεδίασε και προώθησε αποσπασματικά την προκήρυξη ενός έργου, που αντιμετωπίζει προσωρινά μόνο ένα διαρκές πρόβλημα, όπως αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές.

Η ΑΝΑΤΟΛΗ ρώτησε τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, αν σκοπεύει να παρέμβει, όπως είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί και να «μπλοκάρει» νομικά τη διαδικασία συμβασιοποίησης του έργου και την κατασκευή του, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και ανάδειξη προσωρινού αναδόχου του έργου.

Ο κ. Ζερβός επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προσβάλλει το διαγωνισμό και το αποτέλεσμά του και διευκρίνισε ότι θα διερευνήσει τον τρόπο σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δε θα επιτρέψω να λυθεί ένα ζήτημα δημιουργώντας ένα άλλο…»!

«Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη επισκεψιμότητα της παραλίας την τουριστική περίοδο αλλά και κατ’ αναλογία αρκετούς μήνες του υπόλοιπου έτους από ντόπιους κολυμβητές, θεωρούμε απαραίτητο να προβλεφθεί η συνέχιση του αγωγού ομβρίων επί της παραλίας, κατά μήκος της ακτογραμμής, βόρεια από το σημείο της προβλεπόμενης εκβολής, ώστε να καταλήξει στην βραχώδη περιοχή μετά το τέλος της κολυμβητικής περιοχής. Η ΔΕΥΑΑΝ έχει δημοπρατήσει νέο έργο αποχέτευσης και ύδρευσης που θα κατασκευασθεί επί της παλαιάς Εθνικής οδού. Τα έργα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ασφαλή διέλευση του αγωγού ομβρίων κατά πλάτος της Π.Ε.Ο. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους υπάρχει άρνηση στην κατάθεση της πλήρους μελέτης σύμφωνα με τις υποδείξεις μας και στην συνέχεια δημοπράτηση μόνο του τμήματος που αφορά το ρέμα. Δεν μπορεί μια πρόχειρη λύση να λύνει επιφανειακά ένα θέμα δημιουργώντας άλλα προβλήματα. Σε ό,τι αφορά το αποχετευτικό δίκτυο που αναμένεται η κατασκευή του επί της Π.Ε.Ο., υπάρχει η δυνατότητα συντονισμού και συνεργασίας των εμπλεκομένων υπηρεσιών για το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Αυτά είχε δηλώσει ο Δήμαρχος,  απευθυνόμενος στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου – θέσεις στις οποίες, όπως επιβεβαίωσε, εμμένει. Αν τελικά δεν βρεθεί συμβιβαστική – ενδιάμεση λύση – το έργο απειλείται να μην κατασκευαστεί, αν τελικά ο Δήμος βρει τρόπο να ακυρώσει την υπογραφή σύμβασης ανάθεσης της κατασκευής του στον ανάδοχο εργολάβο, με ό,τι μπορεί να σημάνει μια τέτοια εξέλιξη για το σημείο αυτό του οικισμού της Αμμουδάρας.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα