Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΝα μην αλλάξει το καθεστώς στην Κολοκύθα-ζητά το Τοπικό Συμβούλιο της Ελούντας

Να μην αλλάξει το καθεστώς στην Κολοκύθα-ζητά το Τοπικό Συμβούλιο της Ελούντας

Από

Ημερομηνία

Αρνητικό ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος χαρακτηρισμού Α’ Αρχαιολογικής Ζώνης της Κολοκύθας και της απαγόρευσης δόμησης στο νησί, τάχθηκε το Τοπικό Συμβούλιο της Ελούντας που συνεδρίασε στις 13 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την είδηση που δημοσίευσε η ΑΝΑΤΟΛΗ για την επίσκεψη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ το θέμα, σε συνδυασμό με την απόφαση και του Τοπικού Συμβουλίου Ελούντας, πρόκειται να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου στην επόμενη συνεδρίασή του.

Εισηγούμενος το θέμα στο Τ.Σ. ο πρόεδρός του Ιωαν. Δρακωνάκης, είπε: «Προφανώς είμαστε αντίθετοι σε κάθε αλλαγή του σημερινού «status» στην περιοχή, για τους παρακάτω λόγους:

α) Η αλλαγή καθεστώτος για συγκεκριμένη ιδιοκτησία προφανώς θα αποτελέσει το τέλος της ύπαρξης μιας αδόμητης περιοχής που βρίθει αρχαιοτήτων. Είναι προφανές ότι το παράδειγμα του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη θα ακολουθήσουν και άλλοι εφόσον οδηγηθείτε στην αλλαγή καθεστώτος.

β) Η ύπαρξη εναλίων και επίγειων αρχαιοτήτων στην περιοχή Καναλιού, αποτελεί τεράστιο ανασταλτικό παράγοντα για να διαμορφωθούν δίκτυα εξυπηρέτησης (οδικό δίκτυο, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμός, τηλεφωνία).

γ) Ο κόλπος της Ελούντας λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης βρίσκεται στα όρια των περιβαλλοντικών αντοχών.

δ) Πρόσφατα διαχειριστήκατε και διαχειριστήκαμε το ζήτημα της ένταξης της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο προστατευόμενων μνημείων από την UNESCO όπου ζητήθηκε η «buffer zone» του μνημείου να περιλάβει όλο τον κόλπο, μέχρι και τις Αλυκές, ενώ η αρχική μας πρόταση περιλάμβανε τη μισή περιοχή. Αρα η όποια προσπάθεια αλλαγής του σημερινού status της περιοχής, θα δημιουργήσει προφανώς πρόσθετα προβλήματα σε αυτή την προσπάθεια.

ε) Η αντιμετώπιση της νησίδας Κολοκύθας θα πρέπει να γίνει ενιαία αφού βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων και γιατί αποτελεί λειτουργική ενότητα ως έχει σήμερα.

στ) Πρόσφατα ο Δήμος Αγίου Νικολάου είχε υποβάλει δύο προτάσεις (υποβολή φακέλου 8/4/2016) στο πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα – Κύπρος» για ανάδειξη της νήσου Κολοκύθας σε αρχαιολογικό πάρκο (Αλυκές, Κανάλι, Μωσαϊκό Πόρου, Ενάλιες Αρχαιότητες, Μετόχια, ενετικά καμίνια, ανάδειξη λιθοδομών κλπ.).

Για όλους τους παραπάνω λόγους είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, το οποίο προβλέπεται και από το  ΣΧΟΟΑΠ Αγίου Νικολάου».

Την πρόταση του προέδρου υπερψήφισαν οι σύμβουλοι Ιωαν. Υγειονομάκης, Κων. Μαυρικάκης, Αντ. Ματθαιάκης και Αικατερίνη Μαράκη, ενώ την καταψήφισε η Μαρία Ζαφειράκη.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πρόσφατα άρθρα