ΑρχικήΚρήτηΣε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί στην Κρήτη για το κύκλωμα ελληνοποιήσεων

Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί στην Κρήτη για το κύκλωμα ελληνοποιήσεων

Από

Ημερομηνία

Τρεις αστυνομικοί που υπηρετούν στην Κρήτη φέρονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να εμπλέκονται στο κύκλωμα ελληνοποιήσεων μέσω της παράνομης έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων, το οποίο, όπως γράψαμε, είχε απλώσει τα πλοκάμια του και στο νησί.
Και οι τρεις έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπηρετούσαν σε Αστυνομικά Τμήματα του Αποκόρωνα Χανίων και του Πλατανιά.

Υπενθυμίζεται πως οι συλληφθέντες ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι δύο ιδιώτες, που θεωρούνται ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, εννέα αστυνομικοί, πολιτικός υπάλληλος, δικηγόρος, υπάλληλος ληξιαρχείου και ακόμα πέντε ιδιώτες ως απλά μέλη. Συνελήφθη και αλλοδαπός ως πελάτης του κυκλώματος, για δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση και χρήση ψευδούς βεβαίωσης.

Πέρα από τους 20 αυτούς που συνελήφθησαν, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 195 άτομα, μεταξύ των οποίων 21 αστυνομικοί, δύο απόστρατοι, πολιτική υπάλληλος και 171 ιδιώτες. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση, νόθευση και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τη μετανάστευση, τα όπλα, τα ναρκωτικά, κ.α.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι το κύκλωμα είχε αναπτύξει ιεραρχικά δομημένο και πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι υπό τις εντολές του διευθύνοντος της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε Έλληνες, πολλές φορές με πλούσιο ποινικό παρελθόν.

Για την έκδοση των εγγράφων, χρησιμοποιούσαν ψευδή στοιχεία μη υπαρκτών ατόμων ή στοιχεία ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό ή στοιχεία υπαρκτών Ελλήνων, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας νόμιμου δελτίου ταυτότητας ή τα πραγματικά τους στοιχεία ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Με τη χρήση των εγγράφων αυτών, οι πελάτες του κυκλώματος απολάμβαναν – κατά περίπτωση – πλήθος ευεργετημάτων και συγκεκριμένα την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα, την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, την έκδοση αδειών οδήγησης, την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων με  την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων, καθώς και τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οποιασδήποτε μορφής.

Όπως προέκυψε, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τοποθετείται από τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2013, με το συνολικό οικονομικό όφελος του δικτύου να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.

Πηγή: cretalive.gr

Πρόσφατα άρθρα