Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠώς η πανδημία μείωσε την απασχόληση - Αλλάζει το τοπίο και στον...

Πώς η πανδημία μείωσε την απασχόληση – Αλλάζει το τοπίο και στον Τουρισμό

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Εννέα από τις δέκα περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν το 2020 μείωση της απασχόλησης (στις ηλικίες 15-64 ετών) έναντι του 2019, με τη μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης να την καταγράφουν οι περιφέρειες της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου (-23% σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς σε 15,6 χιλ. άτομα).

Τα νούμερα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι επλήγη ο τουρισμός από την πανδημία, στοιχείο καθοριστικό για τις πολλαπλές συνέπειες που καταγράφονται για τον κόσμο της εργασίας. Όταν οι δύο περιοχές της χώρας που έχουν τον περισσότερο τουρισμό στον ελλαδικό χώρο, αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα, γίνεται κατανοητό πως κινδυνεύει να υπάρξει σοβαρή αλλαγή τόσο στον ίδιο τον τομέα του τουρισμού, όσο και στην αγορά εργασίας. Και αρκούν τα στοιχεία για να αποδείξουν πως η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί τεράστιες αλλαγές και ανακατατάξεις που κρύβουν μεγάλους κινδύνους.

Το γεγονός πως ήδη οι παράγοντες του τουρισμού, με πρώτο τον Πρόεδρο των Διευθυντών Ξενοδοχείων της χώρας Γιώργο Πελεκανάκη, σημειώνουν πως το μεγάλο πρόβλημα για τη νέα τουριστική σεζόν θα είναι η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού που έφυγε από τον τουρισμό και πήγε σε άλλους κλάδους της οικονομίας, κοστίζει σίγουρα στην Κρήτη, η οποία κρατά τα σκήπτρα του τουρισμού, όχι μόνο λόγω φυσικού τοπίου, κλίματος και περιβάλλοντος, αλλά και λόγω των προσφερόμενων υπηρεσιών από τους ανθρώπους που τον υπηρετούν. Οι αλλαγές που επιφέρει η πανδημία απειλούν και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

 

Ανάπτυξη νέας αστυφιλίας

Παράλληλα, η μείωση της απασχόλησης στην Κρήτη και σε άλλες περιφέρειες, δείχνει μια έντονη ενίσχυση της αστυφιλίας, στοιχείο που απειλεί εξίσου τον κρητικό τουρισμό.

Έτσι, σημαντική υποχώρηση κατέγραψε η απασχόληση και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (-10 χιλ. άτομα) και στα Νησιά του Ιονίου (-5,7 χιλ. άτομα).

Αντίθετα, ένεση της απασχόλησης παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής (+23,6 χιλ. άτομα), καθώς και στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (+2,2 χιλ. άτομα), Πελοποννήσου (+1,9 χιλ. άτομα) και Θεσσαλίας (+0, 4 χιλ. άτομα). Η αύξηση αυτή αποδεικνύει το θέμα που προκύπτει με την ανάπτυξη μιας νέας αστυφιλίας.

«Είναι δεδομένο πως η απασχόληση αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα και συνεχίζει διότι οι θέσεις εργασίας δεν είναι διασφαλισμένες κι αυτό δημιουργεί μεγάλες αλλαγές και μετακινήσεις. Ο κόσμος της εργασίας χρειάζεται στήριξη», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης.

 

Η έκθεση

Τα στοιχεία αποτυπώνονται από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην Ενδιάμεση Έκθεση του 2021 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, η οποία εξετάζει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί κυρίως στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2021. Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει ο κόσμος της εργασίας στις τουριστικές περιοχές.

Στην πανδημία φαίνονται να επιβαρύνονται τα πιο νέα, και άρα τα πιο δυναμικά, τμήματα του εργατικού δυναμικού.

Συγκεκριμένα, το β΄ τρίμηνο του 2021 οι ηλικιακές ομάδες που υπέστησαν τη μεγαλύτερη απώλεια της απασχόλησης συγκριτικά με το β΄ τρίμηνο του 2019 ήταν εκείνες των 35-39 ετών (-68,4 χιλ. άτομα), 30-34 ετών (-61, 7 χιλ. άτομα), 20-24 ετών (-21 χιλ. άτομα), 25-29 ετών (-17,5 χιλ. άτομα) και 40-44 ετών (-11,2 χιλ.).

Αντίθετα, αύξηση της απασχόλησης την ίδια περίοδο εμφάνισαν οι ηλικιακές ομάδες 50-54 ετών (+50,9 χιλ. άτομα), 55-59 (+44,6 χιλ. άτομα) και 60-64 ετών (+31,5 χιλ. εργαζόμενοι).

Μεταξύ του β΄ τριμήνου του 2019 και του β΄ τριμήνου του 2021 δέκα συνολικά από τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας κατέγραψαν κάμψη της απασχόλησης (στις ηλικίες 15-64 ετών), με τη μεγάλη αύξηση σε ένταξη και παροχή υπηρεσιών (-85,8 χιλ. άτομα), παροχής νερού κτλ. (-16,9 χιλ. άτομα), γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας (-14,2 χιλ. άτομα), καθώς και των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (-13,7 χιλ. άτομα), της εκπαίδευσης (-13,5 χιλ. ατόμων) και των κατασκευών (-13,1 χιλ. άτομα).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα