Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΧωρίς σοβαρά συμπτώματα και νοσηλείες η Όμικρον στα παιδιά-Δεν υπήρξαν ασθενείς στην...

Χωρίς σοβαρά συμπτώματα και νοσηλείες η Όμικρον στα παιδιά-Δεν υπήρξαν ασθενείς στην παιδιατρική κλινική Αγίου Νικολάου

Από

Ημερομηνία

Άνοιξαν εδώ και λίγες ημέρες τα σχολεία και το μεγάλο ερωτηματικό που έχει τεθεί από την περίοδο των σχολικών διακοπών του δωδεκαημέρου είναι αν αναγκαστούν να κλείσουν από τα πολλά κρούσματα και αν προκύψει μεγάλη εξάπλωση του Κορονοϊού τόσο στα παιδιά όσο και στο κοινωνικό σύνολο.

Οι εκτιμήσεις λένε πως το ερώτημα θα απαντηθεί ουσιαστικά μετά την παρέλευση της πρώτης εβδομάδας κι αφού εκτιμηθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν τα στοιχεία που καταγράφονται στο επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης σε τοπικό επίπεδο και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το βασικό, αβίαστο συμπέρασμα είναι πως η μετάλλαξη όμικρον, μέχρι τώρα, έχει δείξει πως δεν προβληματίζει για παρενέργειες στα παιδιά.

Συνολικά, έχει αποδειχθεί πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη χαρακτηρίζεται από την αυξημένη μεταδοτικότητα και ειδικά στις νεαρές ηλικίες και τα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο μαρτυρούν πως η νόσηση δεν καταγράφει προβληματικές καταστάσεις και νοσηλείες για την παιδική ηλικία.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, κατά την εορταστική περίοδο που πέρασε στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου δεν υπήρξαν νοσηλείες παιδιών από κορονοϊό, δεδομένο ευοίωνο για τις συνθήκες που επικρατούν και την έκρηξη των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό πως τα καθημερινά κρούσματα που καλείται η κλινική να διαχειριστεί είναι από 2 έως 4 κι αυτό μαρτυρεί πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις που χρήζουν νοσηλείας ή ιδιαίτερης φροντίδας.

Να σημειωθεί πως η παιδιατρική κλινική δεν καταγράφει όλα τα κρούσματα Κορονοϊού σε παιδιά, αφού αυτά καταγράφονται με βάση τα ραπίντ τεστ που γίνονται στα κέντρα ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στο Νοσοκομείο καταγράφονται τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα και απευθύνονται εκεί.

«Είναι ξεκάθαρο πως τα παιδιά που κάνουν self test και μας τηλεφωνούν, αλλά δεν έχουν συμπτώματα στέλνονται σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν για rapid test στα κέντρα που διεξάγονται τα τεστ. Εμείς ως παιδιατρική κλινική εξετάζουμε τα συμπτωματικά παιδιά. Συνεπώς δεν βλέπουμε όλα τα παιδιά που θέλουν να ελεγχθούν. Έχουμε μόνο τον έλεγχο για εκείνα τα περιστατικά που έχουν συμπτώματα όπως πονόλαιμος, βήχας, δέκατα κ.α.», εξηγεί η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΑΝ Αργυρώ Μανιουδάκη – Νικολαράκη. Διευκρινίζει δε πως «όλη τη γιορτινή περίοδο είχαμε μόνο περιστατικά με ήπια συμπτωματολογία κι όχι κάποιο βαρύ περιστατικό που είχε ανάγκη να νοσηλευτεί».

 

Δεν έχει καταγραφεί κρούσμα γρίπης

Αναφορικά με την εποχική γρίπη θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα μέχρι τώρα, παρά τα τεστ που γίνονται ενώ καταγράφηκαν στην κλινική ορισμένα περιστατικά παιδιών με αναπνευστικά προβλήματα. Ωστόσο, η φετινή εορταστική περίοδος κύλησε χωρίς να έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα και επακόλουθες νοσηλείες με ιώσεις, γρίπη ή κορονοϊό.

 

Εμβολιασμός παιδιών

340 παιδιά έχουν εμβολιαστεί ήδη στο εμβολιαστικό κέντρο παιδιών στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με την προσέλευση των νεαρών μαθητών και μαθητριών να φτάνει τα 40 – 50 άτομα καθημερινά, αριθμός που θεωρείται αρκετά ικανοποιητικός.

«Νομίζω πως προχωρεί καλά και η ανοσοποίηση των παιδιών. Είναι σε καλό δρόμο ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών που γίνεται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα και τα πρωινά του Σαββάτου. Τα παιδιά προέρχονται, κυρίως, από την περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου και έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται και οι δεύτερες δόσεις», σημειώνει η κα Μανιουδάκη. Αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολιασμού στα παιδιά, η Διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής του ΓΝΑΝ αναφέρει πως «ενώ έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί σε σημαντικό βαθμό, δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες σε αυτές τις ηλικίες. Ίσως βοηθά και το γεγονός πως χορηγείται το 1/3 της δόσης των ενηλίκων. Πάντως δεν έχουμε κάποια καταγραφή σοβαρών παρενεργειών», υπογραμμίζει.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πρόσφατα άρθρα