Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΕπικαιροποίηση της μελέτης για το Πολυδύναμο Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

Επικαιροποίηση της μελέτης για το Πολυδύναμο Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

Από

Ημερομηνία

Στην επικαιροποίηση της μελέτης και του προϋπολογισμού του έργου της κατασκευής κτηρίου για τη στέγαση του Πολυδύναμου Ιατρείου Μακρύ Γιαλού σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου. Αυτό δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΥΠΕ Κρήτης, τον μελετητή και στελέχη των Διευθύνσεων Τ.Υ. και Ανάπτυξης  της Αντιπεριφέρειας.

Προαναγγέλλοντας και επόμενη συνάντηση για το θέμα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, την Διοικητή της ΔΥΠΕ, το Δήμαρχο Σητείας και εκπρόσωπο του Νοσοκομείου Σητείας  ο κ. Γουλιδάκης δήλωσε: «Είμαστε προετοιμασμένοι σε όλες τις λεπτομέρειες για να προχωρήσουμε σε ό,τι αφορά το έργο, εφ’ όσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Το έργο θα μπορούσε να λάβει σχετική χρηματοδότηση μέσα στο Φεβρουάριο με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης».

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Τ.Υ. της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου Γιώργος Πάγκαλος εξήγησε ότι θα πρέπει το έργο να ενταχθεί στο φετινό πρόγραμμα έργων της Π.Ε. Λασιθίου και αφού διευκρινιστεί ότι θα είναι φορέας υλοποίησης η Τ.Υ. της Π.Ε. Λασιθίου, η Υπηρεσία να προχωρήσει στην επικαιροποίηση της μελέτης και στην προκήρυξη κατασκευής του έργου. Η μελέτη ακολουθεί πρότυπο μοντέλο για ανάλογα πολυδύναμα ιατρεία, τα οποία μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί στα Σφακιά και στην Κάσο!

Το Πολυδύναμο Ιατρείο Μακρύ Γιαλού έχει μεγάλη προϊστορία και πρόκειται να καλύψει μια ευρεία περιοχή παρέχοντας ζωτικές υπηρεσίες Υγείας στον πληθυσμό 5.000 μόνιμων κατοίκων, αλλά και στους πολλούς τουρίστες και επισκέπτες που παραθερίζουν στην περιοχή, κάθε τουριστική περίοδο.

Το Πολυδύναμο Ιατρείο Μακρύ Γιαλού είχε συσταθεί… με διαδοχικές ΚΥΑ (!) το 2011, αλλά και το 2013. Όπως επεσήμανε ο κ. Γουλιδάκης η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του είχε εκδοθεί το 2014, σε οικόπεδο, το οποίο αποτελεί κληροδότημα της οικογένειας Ν. Χατζάκη υπό την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά, γι’ αυτό το σκοπό, όπως έχει αναφέρει η ΑΝΑΤΟΛΗ σε πολλά ρεπορτάζ της εποχής. Με δύο διαδοχικές παρατάσεις, τελικά, η οικοδομική άδεια έχει καταληκτική ημερομηνία 31/12/2022. Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 850.000 €, αλλά νεώτερη εκτίμηση, μαζί με τον εξοπλισμό, τον ανεβάζει στα 1,2 εκατομ. €.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων εξεταστήρια, μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, θάλαμο βραχείας νοσηλείας κλπ. και το σχετικό εξοπλισμό. Θα αποτελεί αποκεντρωμένη μονάδα του Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας.
Πέρυσι, την άνοιξη, η Επιτροπή Υγείας του Δήμου Σητείας, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας επεσήμαναν τον κίνδυνο να χαθεί το έργο, διατυπώνοντας την αγωνία τους για μια τέτοια εξέλιξη και ζητώντας από τη ΔΥΠΕ να ενεργοποιηθεί ώστε, επιτέλους, έστω και 10 χρόνια μετά, το έργο να υλοποιηθεί!

Μέσα στο Φεβρουάριο, με τη βοήθεια μηχανικού που θα συνδράμει την εργασία αυτή, η μελέτη μπορεί να επικαιροποιηθεί με το νέο προϋπολογισμό και το αργότερο η δημοπράτησή του να γίνει μέσα στον Απρίλιο του 2022, εφ’ όσον η Τ.Υ. της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου οριστεί φορέας υλοποίησης και χρηματοδοτηθεί η Π.Ε. Λασιθίου για να κάνει το έργο, είπε ο κ. Πάγκαλος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου στην ερώτηση πώς και το συγκεκριμένο έργο, που είναι μπλοκαρισμένο επί πολλά χρόνια, ανασύρεται σήμερα και οδεύει με ταχείες διαδικασίες προς υλοποίηση, απάντησε ότι «όπως και άλλα,  το Πολυδύναμο Ιατρείο Μακρύ Γιαλού είναι εγκλωβισμένα επί δεκαετίες, τα οποία, με βάση και την ιεράρχηση που δώσαμε σταδιακά, απεμπλέκονται και δρομολογείται η υλοποίησή τους, ανάλογα και με το στάδιο ωρίμανσης που διαθέτουν».

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα