Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΔιευρύνεται ο προβληματισμός για το σύστημα αξιολόγησης Nutri-Score

Διευρύνεται ο προβληματισμός για το σύστημα αξιολόγησης Nutri-Score

Από

Ημερομηνία

Ο Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας Julien Denormandie έδωσε το «πράσινο φως» για αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης των τροφίμων, το περίφημο Nutri-Score που είχε προβληματίσει και το μέλλον του κρητικού ελαιολάδου.

Η μεθοδολογία πίσω από τις ετικέτες προϊόντων Nutri-Score θα πρέπει να επανεξεταστεί, φέρεται να είπε ο υπουργός Τροφίμων της Γαλλίας. Ο Denormandie υπερασπίστηκε τη χρήση του Nutri-Score, αλλά είπε ότι το σύστημα θα πρέπει να επανεκτιμηθεί και υποστήριξε ότι οι ετικέτες πρέπει να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μην θέτουν σε μειονεκτική θέση τα γαλλικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τη Le Figaro και το AFP, ο Denormandie δήλωσε ότι το Nutri-Score, μπορεί να οδηγήσει σε ταξινόμηση προϊόντων «όχι απαραίτητα σύμφωνα με τις διατροφικές συνήθειες». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτή τη μεθοδολογία. Το Nutri-Score είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να το υπερασπιστούμε γιατί είναι αίτημα του καταναλωτή να έχει αυτές τις πληροφορίες. Αλλά ναι σε ένα Nutri-Score, του οποίου η μεθοδολογία αναθεωρείται και το οποίο γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των διαφορετικών προϊόντων έναντι των γαλλικών προϊόντων».

Οι μεγάλες βιομηχανίες

Να σημειωθεί πως έμποροι λιανικής, όπως η γαλλική Auchan, η ολλανδική Albert Heijn και η βελγική Colruyt και κατασκευαστές όπως η Nestlé, η Danone και η Kellogg έχουν εισαγάγει τις ετικέτες σε ορισμένες αγορές.

Ωστόσο, το σύστημα επικρίνεται έντονα. Τον Απρίλιο, η CNAOL, ο φορέας που εκπροσωπεί τη γαλλική γαλακτοβιομηχανία, ζήτησε εξαίρεση για ορισμένα προϊόντα. Είπε ότι οι ετικέτες «κινδυνεύουν να μπερδέψουν τα μυαλά των καταναλωτών».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ο Denormandie είπε ότι θα πρέπει να «διασφαλιστεί ότι η ίδια η μεθοδολογία δεν έρχεται να αξιολογήσει άσχημα τα τυριά μας και τα προϊόντα ΠΟΠ μας». Ωστόσο, φέρεται να είπε ότι η εξαίρεση των γαλλικών προϊόντων AOC δεν θα ήταν «η λύση».

Η αντίθεση στην ετικέτα προέρχεται κυρίως από όλη τη νότια Ευρώπη, όπου οι χώρες φοβούνται τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η χρήση της ετικέτας στην μεσογειακή διατροφή. Και η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοστάτησε στον αγώνα αυτό.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση της χώρας ένωσε τις δυνάμεις της με ομίλους παραγωγής και λιανικής πώλησης για να προτείνει μια άλλη ετικέτα, που ονομάζεται Nutrinform. Μέχρι το τέλος του έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει έναν τρόπο εναρμόνισης του αριθμού των συστημάτων επισήμανσης σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Η Nestlé και η Danone είναι μεταξύ των εταιρειών που θέλουν το Nutri-Score να είναι υποχρεωτικό σε ολόκληρο το μπλοκ.

Η προσπάθεια για το κρητικό ελαιόλαδο

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (AREPO) είχε διοργανώσει διαδικτυακό συνέδριο με θέμα: «Γεωγραφικές ενδείξεις και επισήμανση διατροφής της Ε.Ε. Μπορεί μια βαθμολογία (επισήμανση) να παρέχει σημαντικές πληροφορίες στους καταναλωτές;». Η δήλωση του Γάλλου υπουργού αναδεικνύεται σε μια χρονική συγκυρία που η Γαλλική Προεδρία θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην Ε.Ε. κι αυτό σημαίνει πως πολιτικές που ευνοούν την ποιότητα των προϊόντων θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της στρατηγικής Farm to Fork, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει διάφορες δράσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της στροφής προς πιο υγιεινές και πιο βιώσιμες διατροφές. Ειδικότερα, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων κατανοώντας τις πληροφορίες επισήμανσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να καθιερώσει μια εναρμονισμένη υποχρεωτική επισήμανση διατροφής (FOPNL). Όσον αφορά τις επιλογές διατροφικής επισήμανσης που αξιολογούνται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η AREPO πιστεύει ακράδαντα ότι ένα σύστημα, όπως η βαθμολογία Nutri, που ισχύει σήμερα σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε., δε θα είναι το κατάλληλο για την παροχή σαφών και ακριβών πληροφοριών στους καταναλωτές λόγω της υπεραπλούστευσης των παρεχόμενων πληροφοριών, ιδίως όσον αφορά τις ΓΕ και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Η Ειρήνη Χουδετσανάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης και μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Ένωσης AREPO, εξηγεί πως η επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση της ένωσης AREPO ως αποτέλεσμα πολύμηνης διαβούλευσης και συνεργασίας με το σύνολο των περιφερειών έδωσε αποτελέσματα. «Με την AREPO καλέσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την εξαίρεση από το σύστημα της χρωματικής επισήμανσης Nutri-score στα προϊόντα στο πλαίσιο συστημάτων ποιότητας της Ε.Ε. (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ ) και ορισμένα προϊόντα ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο». Επισημαίνει δε πως η διατροφική αξία των Γεωγραφικών Ενδείξεων πρέπει να μελετηθεί με ολιστικό τρόπο και να υπάρξει ευαισθητοποίηση των παραγωγών σχετικά με τη διατροφική ποιότητα των προϊόντων τους και τον αντίκτυπό τους στην υγεία. Μάλιστα σημειώνει πως τώρα που έγινε δεκτή η θέση της Ένωσης, θα πρέπει και με την Γαλλική προεδρία, η Επιτροπή να συνεχίσει να διαθέτει σημαντικό προϋπολογισμό για την προώθηση των συστημάτων ποιότητας της Ε.Ε. Μια ισχυρή στρατηγική προώθησης θα είναι το κλειδί για την κατανόηση των ευεργετικών χαρακτηριστικών των προϊόντων ΠΓΕ από τους καταναλωτές.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πρόσφατα άρθρα