ΑρχικήΧανιάΡεπορτάζΒαρύ κατηγορητήριο για στελέχη Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά

Βαρύ κατηγορητήριο για στελέχη Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά

Από

Ημερομηνία

Με βαριές κατηγορίες -30 ανθρωποκτονίες, 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας, κακομεταχείριση ηλικιωμένων- συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν αύριο και μεθαύριο στον ανακριτή και στον εισαγγελέα Χανίων για να απολογηθούν οι δύο ιδιοκτήτριες, οι δύο γιατροί και τρεις νοσηλευτές Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά.

Τα επτά άτομα που αρνούνται κάθε κατηγορία, συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης μετά από ένταλμα που εκδόθηκε από την εισαγγελία Χανίων. Για να εκδοθεί το ένταλμα είχε χρειαστεί να προετοιμαστεί από την αστυνομία από κοινού με τις εισαγγελικές αρχές μια δικογραφία όγκου που φτάνει τις 1000 σελίδες. Χθες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα- ανακριτή Χανίων από τον οποίο και ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο και μεθαύριο.

Όπως αναφέρουν τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ η πολύκροτη υπόθεση, που απασχολούσε εδώ και ένα χρόνο το πανελλήνιο, μπαίνει σε νέα διάσταση μετά τη σύλληψη των 7 ατόμων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες διώξεις σε βάρος και άλλων ατόμων που φέρεται να είναι υπεύθυνοι για αξιόποινες πράξεις καθώς στη δικογραφία εμπλέκονται συνολικά 36 άτομα!

Η δικογραφία που συστάθηκε από τις ανακριτικές και τις αστυνομικές αρχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους 7 κατηγορούμενους: Ειδικότερα σε κάποια από τα βασικά της σημεία σημειώνεται πως:

• Το προσωπικό κατόπιν εντολών της διοίκησης της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) με την εισαγωγή των ηλικιωμένων στη ΜΦΗ και ειδικά εκείνων που έπασχαν από νοητικά προβλήματα λόγω παθολογικών, ψυχιατρικών ή άλλων αιτιών χρησιμοποιούσε τη τακτική της “μηχανικής καθήλωσης” που σημαίνει την πλήρη ακινητοποίηση τους για ένα 24ωρο στις κλίνες τους ή σε αναπηρικά αμαξίδια. Αυτό γίνονταν με ιμάντες περίδεσης, σύμφωνα πάντα με την κατηγορία, που τοποθετούνταν στα πόδια και στα χέρια των ηλικιωμένων.

• Στους φιλοξενούμενους χορηγούνταν άμεσα και σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα με αποτέλεσμα να είναι μόνιμα “ληθαργικοί” και να μένουν καθηλωμένοι σε καρέκλες και αμαξίδια. Αποτέλεσμα όλων αυτών πέραν της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης στην οποία υποβάλλονταν οι ηλικιωμένοι να τους δημιουργούνται έλκη από τις κατακλήσεις, να δημιουργούνται παθογόνοι μικροοργανισμοί που οδηγούσαν στη δημιουργία σηπτικών καταστάσεων επιβαρύνοντας την υγείας τους.

• Με βάση τη νομοθεσία θα έπρεπε να δίνονται στους φιλοξενούμενους 1600 μερίδες ημερησίως. Παρόλα αυτά διαπιστώθηκε – όπως αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία – πως η χορηγούμενη τροφή ήταν από ελάχιστη έως ανύπαρκτη και η ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή. Μάλιστα σημειώνεται πως η χορήγηση κρέατος ήταν σπάνια, ενώ συχνότερα δίνονταν ζυμαρικά και όσπρια. Το αλεσμένο φαγητό στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους δεν ξεπερνούσε σε ποσότητα το ένα φλιτζάνι καφέ, το γάλα χορηγούνταν αραιωμένο με νερό, χορηγούνταν αποφάγια προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα, ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία των ηλικιωμένων τροφές. Το ημερήσιο κόστος σίτισης για κάθε ηλικιωμένο υπολογίζεται σε 0,55 ημερησίως.

• Η χορήγηση της τροφής από τους εργαζόμενους με εντολής της διοίκησης, αναφέρει πάντα η δικογραφία, γίνονταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά εισροφήσεων τροφής και θανάτων ηλικιωμένων. Επίσης ελλιπής ήταν η ενυδάτωση τους, με τη χρήση για μεγάλο διάστημα των ίδιων πλαστικών μπουκαλιών.

• Στους φιλοξενούμενους κατά την παραμονή τους στη μονάδα τους χορηγούνταν ρούχα ευτελής αξίας που σπάνια καθαρίζονταν, λέει το κατηγορητήριο.

• Αραιά και σπάνια γίνονταν φροντίδα της υγιεινής και της καθαριότητας των ηλικιωμένων , χαρακτηριστικά μπάνιο μια φορά κάθε δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της υγείας τους.

• Ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι η δικογραφία για την ιδιοκτήτρια της μονάδας και την κόρη της που εμφανίζονται ως οι επικεφαλής της “εγκληματικής οργάνωσης” , ενώ για τους δύο γιατρούς συμβεβλημένο γιατρό και ψυχίατρο και τους τρεις νοσηλευτές ότι συμμετείχαν στην “οργάνωση” δίνοντας νομιμοφάνεια στην «εγκληματική τους δράση» και με στόχο να τη συγκαλύψουν.

• Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι κατηγορούμενοι με διάφορους τρόπους και με διάφορες πράξεις αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και διαμοιράστηκαν αναλόγως. Αναφέρετε ότι διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 3.000.000 ευρώ.

• Με βάση το κατηγορητήριο οι κατηγορούμενοι είχαν την ευθύνη για την θανάτωση 30 ηλικιωμένων, ενώ αποπειράθηκαν να θανατώσουν άλλους 8 ηλικιωμένους.

Η δράση της “οργάνωσης” προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα από 5-5-2009 έως 5-5-2021 για χρονικό διάστημα δηλαδή 12 ετών.

 

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Στους δημοσιογράφους μίλησε ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ο κ. Γιώργος Φραντζεσκάκης. «Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, κάποιοι ως μέλη κάποιοι ως διευθυντές της οργάνωσης και δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και τετελεσμένη και με απόπειρα. Όλοι οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τις επόμενες ημέρες. Κρατούνται σε εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης.»

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σε ανακοίνωση της η αστυνομική διεύθυνση Χανίων σημειώνει πως συνελήφθησαν « κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης κ. Ανακριτή Χανίων που εκδόθηκαν την 04.02.2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, επτά (7) ημεδαποί (4 γυναίκες και 3 άνδρες) κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.»

Ειδικότερα στην ανακοίνωση σημειώνεται πως « κατόπιν πολύμηνης ,πολυσχιδούς και εμπεριστατωμένης αστυνομικής προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, η οποία αφορούσε στη διερεύνηση ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων ατόμων που φιλοξενούνταν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε περιοχή του Δήμου Χανίων, κατά το χρονικό διάστημα από 05-05-2009 έως 05-05-2021, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 36 ημεδαπών και αλλοδαπού η οποία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων .Εν συνεχεία την 04.02.2022 εκδόθηκαν από κ. Ανακριτή Χανίων τα σχετικά εντάλματα σύλληψης σε εκτέλεση των οποίων αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα (09.02.2022) 7 ημεδαπούς (3 άνδρες και 4 γυναίκες). Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα.»

 

Πρόσφατα άρθρα