Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΗ φετινή τουριστική χρονιά θα πάει καλά, αν δεν έχουμε μία δραματική...

Η φετινή τουριστική χρονιά θα πάει καλά, αν δεν έχουμε μία δραματική ανατροπή

Από

Ημερομηνία

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος έκανε έναν σύντομο απολογισμό των τελευταίων ετών, με ιδιαίτερη αναφορά στα έτη 2020 και 2021, όταν η υγειονομική κρίση ανέτρεψε την πορεία του τουρισμού, στην Ελλάδα και διεθνώς, σημειώνοντας ότι από τον Ιούλιο της περασμένης χρονιάς και μετά υπήρξε «μία αναπάντεχα καλή εξέλιξη και μπήκαμε στο 2022 με πολύ μεγάλες προσδοκίες».

Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα, χάλασε την ψυχολογία του επισκέπτη και επέτεινε οικονομικά προβλήματα (πληθωρισμός), που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται πριν τον πόλεμο, καθώς την ενεργειακή κρίση, που είχε ξεκινήσει νωρίτερα, υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος, τονίζοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός καλείται να ανταπεξέλθει σε αυτό το «δύσκολο, σύνθετο και απρόβλεπτο περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπλα του ελληνικού τουρισμού σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση είναι το καλό μας προϊόν, οι καλές υποδομές που έκανε ο ιδιωτικός τομέας, η καλή μας φήμη, ενώ τα προβλήματα αφορούν τα υψηλά κόστη, τον πολύ έντονο ανταγωνισμό, που δεν υπήρχε το 2020 και το 2021, και την ανασφάλεια του ταξιδιώτη να προγραμματίσει ταξίδι, είτε λόγω του φόβου της πανδημίας, που μειώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, είτε εξαιτίας οικονομικής ανασφάλειας.

Ο Γιάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα εξελιχθεί καλά αν δεν έχουμε μία δραματική ανατροπή, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό ο ελληνικός τουρισμός να οργανώσει την επόμενη μέρα, γιατί οι σημερινές προκλήσεις θα είναι παρούσες και τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος σημείωσε ότι σε αυτόν τον σχεδιασμό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και το γεγονός ότι ο ταξιδιώτης σήμερα αναζητά διαφορετικά πράγματα, αναζητά προορισμούς που είναι φιλικοί και για τους μόνιμους κατοίκους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πρόσφατα άρθρα