Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Μας φλόμωσαν στα ψέματα…»

«Μας φλόμωσαν στα ψέματα…»

Από

Ημερομηνία

Το φυτό φλόμος (βεμπράσκο το μακρόουρο, vebrascum macrurum) υπάρχει σε αφθονία στις εξοχές του Μεραμπέλλου, ιδίως στο δρόμο από το Νικηθιανό προς το Καστέλι Φουρνής. Είναι πολύ όμορφο την εποχή της κίτρινης ανθοφορίας του, γιατί κατακαλόκαιρο μοιάζει με ένα ξεραμένο δαδί!

* Όλοι μας θα έχουμε ακούσει ή και θα έχουμε χρησιμοποιήσει ίσως τη φράση «μας φλόμωσες στο ψέμα…». Έχουμε αναρωτηθεί από πού προέρχεται η λέξη «φλομώνω» και ποια είναι η κυριολεκτική της σημασία; Ο φιλόλογος Άρης Ιωαννίδης μας ενημερώνει ότι προέρχεται από το φυτό «φλόμος», το οποίο έχει πολύ άσχημη μυρωδιά και μάλιστα είναι και δηλητηριώδες.

* Το συγκεκριμένο φυτό συνδέεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο… ψαρέματος από τα πολύ παλιά χρόνια. Συγκεκριμένα, οι ψαράδες αφού συνέλεγαν και επεξεργάζονταν καταλλήλως το φυτό, στη συνέχεια το έριχναν μέσα στη θάλασσα, προκειμένου να ζαλίσουν, να «φλομώσουν» τα ψάρια και τα υπόλοιπα θαλασσινά. Η τεχνική αυτή καθιστούσε πολύ πιο εύκολο το έργο τους. Σήμερα, βέβαια, κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Όταν, λοιπόν, «φλομώνουμε» κάποιον, ουσιαστικά τον ζαλίζουμε με τα ψέματά μας ή και με την ακατάσχετη φλυαρία μας!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πρόσφατα άρθρα