Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος2.000 άτομα στηρίχθηκαν στo νομό Λασιθίου στο μέτρο της Επισιτιστικής Βοήθειας

2.000 άτομα στηρίχθηκαν στo νομό Λασιθίου στο μέτρο της Επισιτιστικής Βοήθειας

Από

Ημερομηνία

16.000 άτομα στηρίχθηκαν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ειδικού μέτρου του Περιφερειακού Προγράμματος Κρήτης, που αφορά την Επισιτιστική Βοήθεια (ΤΕΒΑ) που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, στα κοινωνικά παντοπωλεία και στα συσσίτια. Το ΤΕΒΑ καλύπτει τους περισσότερους Δήμους που εμφανίζουν θύλακες αποστέρησης. Τα κοινωνικά παντοπωλεία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και στο μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτουν ορθά διαφορετικές εισοδηματικές κατηγορίες από την «ακραία φτώχεια» που καλύπτει το ΤΕΒΑ.

Κατά τα έτη 2020-2021 δομές συσσιτίων που λειτουργούν στην Κρήτη ενισχύθηκαν από σημαντικές ποσότητες αδιάθετων προϊόντων των διανομών του ΤΕΒΑ κυρίως νωπών (πρόκειται για κρέας, φρούτα, λαχανικά) σύμφωνα πάντα με τον οδηγό εφαρμογής του Προγράμματος. Σε σχέση με την διανομή του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων στην Κρήτη, με βάση τα στοιχεία της διανομής του Αυγούστου 2021, προκύπτει ότι το σύνολο των αιτήσεων αφορά 8.160 νοικοκυριά, από τα οποία επωφελούνται περίπου 15.923 άτομα.

Η πλειοψηφία των αιτήσεων και συνεπώς των επωφελούμενων προέρχεται από την ΠΕ Ηρακλείου (64%) με τις ΠΕ Χανίων και Λασιθίου να ακολουθούν, αλλά σε πολύ μικρότερους αριθμούς, μαρτυρώντας πως πρόκειται για μια σχετικά ελεγχόμενη κατάσταση όπου οι ωφελούμενοι πλησιάζουν τους 2.000 στην περίπτωση του Λασιθίου. Οι λιγότερες αιτήσεις προέρχονται από την ΠΕ Ρεθύμνου (664 αιτήσεις- 1.259 ωφελούμενοι).

Να σημειωθεί πάντως πως η παροχή αρωγής στους πληγέντες του καταστροφικού σεισμού στο Αρκαλοχώρι -με τη διάθεση σκηνών, φανών θυέλλης και κλινοσκεπασμάτων- ήταν ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος που αναδεικνύει και την εξέλιξή του σε επίπεδο Κρήτης. Επίσης οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας παρείχαν συμβουλευτική υποστήριξη στους πληγέντες καθώς επίσης λειτούργησαν ενισχυτικά στην άμεση απομάκρυνση ατόμων ΑμεΑ που επλήγησαν από το σεισμό και στην τοποθέτησή τους σε Μονάδες φροντίδας Ηλικιωμένων. Ακόμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, για τους κατοίκους των πληγέντων -πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές προκειμένου να καλυφθούν βασικές, βιοτικές ανάγκες των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Η προίκα του μωρού

Η δράση που παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή ήταν ο σχεδιασμός και η διασύνδεση από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, σε πρώτο στάδιο, όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών για την υλοποίηση της κοινωνικής δράσης «Η Προίκα του Μωρού». Αποσκοπεί στη μείωση της υλικής στέρησης και στον περιορισμό του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού των οικογενειών και παιδιών που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σε κάθε μητέρα παρέχονται δωρεάν καθορισμένα βασικά είδη για τις ανάγκες των βρεφών με τη γέννησή τους, με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται για τη φροντίδα των βρεφών σε θέματα ένδυσης και υγιεινής.

Ακόμα, η «χορήγηση Δωρεάν Καρτών Μετακίνησης Απόρων Φοιτητών και φοιτητών με ειδικές ανάγκες που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο», στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των ΚΤΕΛ- Υπεραστικών και Αστικών της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ. Πιο συγκεκριμένα, η δράση που υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρεια Κρήτης αφορά στη δωρεάν μετακίνηση απόρων φοιτητών και φοιτητών με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης, από τον τόπο της κατοικίας τους προς τις σχολές που φοιτούν και το αντίθετο, αλλά και στην στήριξη και ενίσχυση των οικογενειών τους.

Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας

Το μέτρο αφορά δράσεις νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικών αδύναμων πολιτών.

Εκεί στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναπτύχθηκε η δράση  «Πολυδιάστατο πρόγραμμα πρόληψης ασθενειών και προαγωγής υγείας παιδιών και ενηλίκων σε ωφελούμενους του ΤΕΒΑ». Περιέλαβε ενέργειες, όπως παρέμβαση μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου, ενημέρωση για τους κινδύνους από την κατανάλωση του οινοπνεύματος και παρεμβάσεις μείωσης τους, ενημέρωση για τους κινδύνους του καπνίσματος και παρεμβάσεις για τη διακοπή του, ενημέρωση για τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και παρέμβαση για τη μείωση της ζημίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πρόσφατα άρθρα