Με αφιέρωμα-τιμητική βραδιά στον Δημήτρη Κουνάλη και με τους Κωνσταντίνο Βλάσση, Δημήτρη Κουνάλη και Μιχάλη Κουνάλη ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας το Φεστιβάλ Κρητικής μουσικής στην εξέδρα της λίμνης του Αγίου Νικολάου,που διεξάγεται με με διοργανωτή τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεραμβέλλου- Οροπεδίου Λασιθίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και με τη συνδρομή του ΠΑΟΔΑΝ.
Η «καρδιά» της κρητικής μουσικής θα χτυπά στη λίμνη του Αγίου Νικολάου μέχρι και την προσεχή Παρασκευή 17 Ιουνίου, με πλούσιο πρόγραμμα και την παρουσία εγνωσμένης αξίας καλλιτεχνών-μαέστρων της μαντινάδας και της παραδοσιακής μουσικής του τόπου μας.
Η εκδήλωση άνοιξε με μαθητές από το 2ο και 4ο δημοτικό σχολείο Αγίου Νικολάου και το 2ο δημοτικό Νεάπολης να διαβάζουν ιστορίες που αφορούν μαντινάδες – στόχος άλλωστε των διοργανωτών είναι να καταδείξουν τη δύναμη και της μαντινάδας, πέρα από την κρητική μουσική.
Ο πολύς κόσμος που παραβρέθηκε στο Φεστιβάλ είχε επίσης την ευκαιρία να δει το παιδικό τμήμα της Σχολής χορού «Το Σπίτι της Τέχνης» της Ανδριάνης Γαλανού που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς υπό τους ήχους της λύρας, του λαούτου και της ασκομαντούρας.
Στη διάρκεια της βραδιάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεραμβέλλου- Οροπεδίου Λασιθίου Χρήστος Στεφανακίδης ήταν προγραμματισμένο να παραδώσει τιμητική πλακέτα στον Δημήτρη Κουνάλη για τη συμβολή του στην κρητική μουσική παράδοση.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, πριν από την έναρξη της βραδιάς, ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Λασιθίου Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Μανόλης Μακράκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεραμβέλλου- Οροπεδίου Λασιθίου Χρήστος Στεφανακίδης.
Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε η εκπαιδευτικός Κατερίνα Λιναρίτη.
Λαογραφική έκθεση στη Λέσχη Ναυτοπροσκόπων
Παράλληλα, στη Λέσχη Ναυτοπροσκόπων πραγματοποιείται λαογραφική έκθεση (σ.σ. θα είναι ανοικτή όλες τις μέρες του Φεστιβάλ) με παραδοσιακές κρητικές φορεσιές από το Σωματείο «Παλαιά Κρήτη» και με υφαντά και αργαλειούς από τις υφάντρες της Ελούντας.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή, στην έκθεση θα συμμετάσχει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Κρούστα.
Την Τρίτη 14/6 το Φεστιβάλ συνεχίζεται στη Λίμνη του Αγίου Νικολάου με το γλέντι με τους: Δημήτρη Μπετείνη, Αντώνη Μαρτσάκη, Κωνσταντίνο Σαριδάκη και Νίκο και Γιώργο Στρατάκη.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ