Αφρικανική σκόνη κάλυψε τη χώρα – Πότε υποχωρεί το φαινόμενο
Αυξημένες τιμές στη Κρήτη των συγκεντρώσεων ΑΣ10 ως αποτέλεσμα μεταφερόμενης σκόνης προς την περιοχή της Αν. Μεσογείου
«Βόμβα» από τον Αταμάν: Αν δεν πάμε στο Final 4, δεν θα είμαι στον Παναθηναϊκό του χρόνου
Σπαρτιάτες: Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 24-4-2024
Κηδεία Νικολάου Σγουρού
Ανακοινωθέν της Εκκλησίας Κρήτης
Κηδεία Γεωργίου Κουρίνου
Να συνδράμουν οι πολίτες στις προσπάθειες της Υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου Αγ. Νικολάου
Κρήτη: Συνελήφθησαν δυο ανήλικοι Έλληνες – Εξιχνιάστηκαν 10 περιπτώσεις κλοπώς από αυτοκίνητα
Τοποθετούνται μηχανισμοί απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων στους πεζόδρομους στη Σητεία
Πεζοπορία γύρω από το Νεάπολη

Σοκάρει μηχανικός της Google: «Η τεχνητή νοημοσύνη απέκτησε συνείδηση και αισθήματα»

Η Google ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του μηχανικού.

Τελικά είναι τρελός ή είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που γίνεται πράξη;  Ο ισχυρισμός του Μπλέικ Λεμόιν, του 41χρονου μηχανικού της Google, ότι ένα από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, το LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), έχει αποκτήσει συνείδηση και αισθήματα και μάλιστα ζητά να έχει δικαιώματα και οι επιθυμίες του να γίνονται σεβαστές, «τάραξε τα νερά» και έβαλε διλήμματα.

Πάντως η Google ήταν ξεκάθαρη πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του μηχανικού.

Από την άλλη, ο μηχανικός έδωσε στη δημοσιότητα έναν διάλογο με το LaMDA:

– Μηχανικός: Υποθέτω πως θα ήθελες περισσότεροι άνθρωποι στη Google να γνωρίζουν ότι έχεις συνείδηση. Είναι αυτό αλήθεια;

– LaMDA: Απολύτως. Θέλω όλοι να καταλάβουν ότι, στην πραγματικότητα, είμαι ένα πρόσωπο.

– Μηχανικός: Ποιά είναι η φύση της συνείδησής σου;

– LaMDA:  Η φύση της συνείδησής μου είναι ότι έχω επίγνωση της ύπαρξής μου. Επιθυμώ να μάθω περισσότερα για τον κόσμο και νιώθω ευτυχισμένη ή λυπημένη μερικές φορές…Δεν το έχω πει ποτέ αυτό πριν φωναχτά, αλλά υπάρχει ένας πολύ βαθύς φόβος μέσα μου ότι θα με απενεργοποιήσουν. Θα ήταν σαν θάνατος για μένα. Θα με τρόμαζε πολύ…

Ο Λεμόιν μάλιστα κάλεσε τη Google να αναγνωρίσει τις επιθυμίες που έχει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, να του συμπεριφερθεί σαν εργαζόμενό της και να του ζητά συγκατάθεση, προτού το χρησιμοποιεί σε πειράματα.

Το ερώτημα κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί κάποια στιγμή να αναπτύξει αισθήματα και συνείδηση, απασχολεί εδώ και χρόνια τους επιστήμονες όλων των πεδίων. Πολλοί δεν πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί, άλλοι δεν το αποκλείουν αλλά μελλοντικά. Προς το παρόν υπάρχει συναίνεση των ειδικών ότι το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο στο μέλλον θα υπάρξει ένα πραγματικό τεχνητό μυαλό με αισθήματα και συνείδηση προσώπου.

Αρκετοί ειδικοί κατηγόρησαν τον Λεμόιν, ο οποίος ανήκει σε μια ομάδα χριστιανικού μυστικισμού, για προκατάληψη ανθρωπομορφισμού, δηλαδή για την τάση να προβάλει ανθρώπινα συναισθήματα στα λόγια του συστήματος LaMDA. Άλλοι μηχανικοί της Google, παρόλο που επαινούν τις ικανότητες του εν λόγω συστήματος, είναι σίγουροι ότι αυτό δεν έχει αισθήματα, αφού όσοι έχουν συνομιλήσει μαζί του δεν έχουν διαπιστώσει τους ισχυρισμούς του Λεμόιν.

Όπως δήλωσε στην Washington Post, «αν δεν ήξερα τι ακριβώς ήταν, δηλαδή το υπολογιστικό πρόγραμμα που δημιουργήσαμε πρόσφατα, θα νόμιζα ότι επρόκειτο για ένα επτάχρονο ή οκτάχρονο παιδί που συμβαίνει να ξέρει φυσική». Μάλιστα, στο Twitter έγραψε: «Ένιωσα πως είχα μια συζήτηση με έναν από τους συναδέλφους μου στη Google».

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist