Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΜε κάρτες ή κινητά πληρώνουν οι τουρίστες-Θέλουν ακόμα περισσότερη ψηφιακή τεχνολογία στη...

Με κάρτες ή κινητά πληρώνουν οι τουρίστες-Θέλουν ακόμα περισσότερη ψηφιακή τεχνολογία στη διαμονή τους

Από

Ημερομηνία

Το πλαστικό χρήμα κυριαρχεί στον τουρισμό της Κρήτης το φετινό καλοκαίρι, αλλάζοντας άρδην τις συνήθειες πληρωμών των τουριστών όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κάρτες τραπεζών κυριαρχούν στις συναλλαγές των τουριστών, σε μια πρωτόγνωρη νέα μορφή συναλλαγών που καθιερώνεται με κάθετο τρόπο μετά την πανδημία. Σε ειδική έρευνα το 49% προτιμά τις ανέπαφες πληρωμές, αλλά στην πραγματικότητα της Ανατολικής Κρήτης τα ποσοστά είναι διπλάσια!

«Είναι εκπληκτική η χρήση των καρτών. Σχεδόν καθολική. Μπορώ να πω ότι φτάνει στο 98% των συναλλαγών των τουριστών», τονίζει ο πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας Γιώργος Πελεκανάκης.

Όπως εξηγεί, η φετινή εμπειρία είναι ξεχωριστή αφού και στο παρελθόν οι τουρίστες χρησιμοποιούσαν κάρτες αλλά τώρα το φαινόμενο είναι πλέον η απλή, ξεκάθαρη καθημερινότητα σε όλα τα τμήματα των ξενοδοχείων. «Έρχεται ο πελάτης και γνωρίζει πόσα και πώς τα ξοδεύει. Το κάνει με συγκεκριμένο τρόπο ακόμα και για τα παιδιά του. Τα παιδιά κινούνται με κάρτες που ελέγχονται από τα κινητά των γονέων. Υπάρχει τέτοια διασύνδεση με την τεχνολογία σήμερα και η ικανότητα των πελατών να δουν και να ελέγξουν έξοδα και κινήσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται καθολική η εφαρμογή των καρτών», σημειώνει ο κ. Πελεκανάκης.

Αλλά και εκτός ξενοδοχείων, σε καταστήματα τουριστικών ειδών και εμπορικά, οι κάρτες σαρώνουν και αποτελούν την ξεκάθαρη επιλογή των τουριστών. «Από το 20% στη χρήση των καρτών που είχαμε πριν την πανδημία, ακόμα και πέρυσι, τώρα έχουμε ξεπεράσει το 70% στις συναλλαγές. Οι κάρτες έχουν κυριαρχήσει», αναφέρει τουριστικός επιχειρηματίας του Αγίου Νικολάου.

Η διαφοροποίηση αυτή συνεπάγεται και μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος αφού το «μαύρο χρήμα» έχει μειωθεί κατακόρυφα κι αυτό σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε πρέπει να θεωρείται κρίσιμο.

 

Τεχνολογία και τουρισμός  

Η τεχνολογία δεν αφορά όμως μόνο τις τράπεζες, τα οικονομικά και τις πληρωμές των τουριστών. Το 73% των ταξιδιωτών προτιμούν ένα ξενοδοχείο άρτια τεχνολογικά εξοπλισμένο, που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται ολόκληρη την εμπειρία διαμονής τους μέσω του κινητού τους -όπως το check-in και το check-out, ελαχιστοποιώντας την επαφή με το προσωπικό, αλλά και με τους υπόλοιπους επισκέπτες. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα έκθεση των Skift και Oracle Hospitality, σύμφωνα με την οποία οι ανέπαφες συναλλαγές και η κοινωνική απόσταση ήρθαν για να μείνουν, φέρνοντας αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων.

Η πανδημία έβαλε την τεχνολογία ακόμη περισσότερο στη ζωή μας και η ταξιδιωτική βιομηχανία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αυτό υποδηλώνει πολύ σημαντικές αλλαγές και επενδύσεις εκ μέρους των ξενοδόχων, ιδίως στο πλαίσιο της επανενεργοποίησης του τουρισμού μετά την πανδημία. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, το 95% των ανθρώπων σχεδιάζει να ταξιδέψει μέσα στους επόμενους έξι μήνες και το 29% θα ταξιδέψει σε μεγάλο αριθμό, ως ένας τρόπος να “αναπληρώσει” τα δύο χρόνια εγκλεισμού και περιορισμών.

Ωστόσο, η έκθεση υποδεικνύει ότι η κοινωνική απομάκρυνση που προκύπτει από τον Covid-19 θα παραμείνει μια τάση για τους ταξιδιώτες. Στην πραγματικότητα, το 92% αυτών δηλώνει ότι δεν τους λείπει να περιτριγυρίζονται από ανθρώπους στο ξενοδοχείο τους, μια τάση που αντανακλάται στο μεγαλύτερο ενδιαφέρον τους για τεχνολογίες που ευνοούν την πλήρη αυτοεξυπηρέτηση (38%).

 

Τεχνητή νοημοσύνη επιλέγουν οι ταξιδιώτες

 

Το 74% των ερωτηθέντων θα ήθελε τα ξενοδοχεία να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να λαμβάνουν προσφορές ή προτάσεις προσαρμοσμένες σε αυτούς. Επιπλέον, το 68% από αυτούς θα ήταν πρόθυμοι να προεπιλέξουν ξενοδοχεία στο metaverse. Άλλες τεχνολογίες που προτιμούν οι τουρίστες περιλαμβάνουν chatbots για την εξυπηρέτηση πελατών (77%), πρόσβαση σε ψυχαγωγία κατά παραγγελία (45%), φωνητικά ενεργοποιούμενα χειριστήρια για όλες τις ανέσεις του δωματίου (43%) και χειριστήρια που ρυθμίζουν αυτόματα τη θερμοκρασία, τον φωτισμό, ακόμη και την ψηφιακή τέχνη (25%).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα