Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι κατσίκες είναι οι φθηνοί… πυροσβέστες

Οι κατσίκες είναι οι φθηνοί… πυροσβέστες

Από

Ημερομηνία

Κατηγορούμε τις κατσίκες στα βουνά της Δίκτης και στα όρη της Θρυπτής, ότι αποψιλώνουν τα πάντα και δεν αφήνουν το δάσος να αναπτυχθεί. Στην Πορτογαλία συμβαίνει το αντίθετο. Θέλουν τις κατσίκες και ο λόγος είναι οι πυρκαγιές.

* Η Πορτογαλία κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες να βρει λύσεις προκειμένου να αποτρέψει τις δασικές πυρκαγιές, που τα τελευταία χρόνια έχουν αποτεφρώσει τεράστιες εκτάσεις. Δοκίμασε τα τελευταία τεχνολογικά μέσα, όπως τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους, πυροσβεστικά αεροσκάφη… και μετά ήρθαν οι κατσίκες.

– Όπως πληροφορούμαστε (agrocretanews) το πρόβλημα της Πορτογαλίας, όπως και πολλών άλλων κρατών του Νότου, είναι η ερήμωση των χωριών της ενδοχώρας από τους κατοίκους τους. Η απουσία βοσκών επέτρεψε την υπερβολική αύξηση της χλωρίδας στις δασικές περιοχές και την ταχύτερη εξάπλωση των πυρκαγιών. Μια εύκολη και οικονομική λύση, σύμφωνα με τους Πορτογάλους, μπορεί να είναι οι κατσίκες που τρέφονται με τα χαμόκλαδα που πυροδοτούν τις δασικές πυρκαγιές. Αρκεί βέβαια να βρεθούν αρκετοί γιδοβοσκοί και να υποστηριχθεί ο τρόπος ζωής τους, που σήμερα χάνεται.

– Το ορεινό χωριό Βερμέλιο της νότιας Πορτογαλίας, είναι περικυκλωμένο από λωρίδες άγονης γης, σαν κάποιος να έχει περάσει από εκεί με ένα τεράστιο χορτοκοπτικό μηχάνημα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα 150 κατσικιών αλγκάρβε, μιας ντόπιας φυλής, που διακρίνονται για τις σκούρες βούλες επάνω στο λευκό τους τρίχωμα. Τα συμπαθητικά ζώα καταβροχθίζουν τα χόρτα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πυρκαγιά.

ΥΓ.: Τα παραπάνω ας μην τα παρεξηγήσουν οι βοσκοί μας. Στην Πορτογαλία μιλάμε για ελεγχόμενες παρεμβάσεις και όχι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Οι κατσίκες τρώνε τα χαμόκλαδα! Δεν ανεβαίνουν πάνω στα δένδρα για να φάνε τα τρυφερά βλαστάρια.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πρόσφατα άρθρα