Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα»-Στις θάλασσές μας τελειώνουν τα ψάρια

«Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα»-Στις θάλασσές μας τελειώνουν τα ψάρια

Από

Ημερομηνία

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2022, τονίστηκε και το ιδιαίτερα επίκαιρο μήνυμα της βιώσιμης αλιείας, με το σύνθημα: «Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα». Επισημάνθηκε το μεγάλο παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της απειλής, ότι στις θάλασσές μας τελειώνουν τα ψάρια. Το 33% των πληθυσμών των ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ ένα επιπλέον 58% βρίσκεται στα πρόθυρα της υπεραλίευσης.

* Όπως αναφέρθηκε «στις 14 Σεπτεμβρίου του 2018 η Ελλάδα ξέμεινε από ψάρια γιατί οι γόνοι δεν είχαν προλάβει να γεννήσουν. Την ώρα που 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από το ψάρι διατροφικά και οικονομικά, ολόκληρα είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την υπεραλίευση, την κλιματική αλλαγή, τα ψάρια-εισβολείς, αλλά και τις κακές πρακτικές καταναλωτών και εστιατόρων.

* Συνθήματα της βραδιάς ήταν: «Το να τρώμε γόνο είναι περιβαλλοντικό έγκλημα», «Αν θέλουμε να αναστρέψουμε αυτό που συμβαίνει σήμερα πρέπει να κάνουμε βίωμα τη διαπίστωση ότι η θάλασσα δεν είναι πια η ανεξάντλητη πηγή τροφής, όπως θεωρούσαμε επί αιώνες», «Δώστε τόπο στα λιανόψαρα», «Ποτέ κολιό τον Αύγουστο», «Αφήστε το γόνο να γίνει γονιός» γιατί… «Το μέγεθος μετράει», αλλά και το «Τσακίζουμε το λεοντόψαρο σε κάθε γειτονιά».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα