Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΈνα στα πέντε ακίνητα στο ν. Λασιθίου δεν έχει δηλωθεί καθόλου

Ένα στα πέντε ακίνητα στο ν. Λασιθίου δεν έχει δηλωθεί καθόλου

Από

Ημερομηνία

Στις 4 Ιουλίου θα ξεκινήσει η Ανάρτηση του Κτηματολογίου, που αποτελεί και την τελευταία φάση της κτηματογράφησης της ΠΕ Λασιθίου. Η ανάρτηση θα διαρκέσει  δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού και τους φορείς του Δημοσίου.

Στη σελίδα της Ανάρτησης, (ιστοσελίδα www.ktimalasithi.gr), έχει καταβληθεί προσπάθεια να απαντηθεί κάθε πιθανή απορία των πολιτών, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που εκπονεί τη μελέτη για το Κτηματολόγιο στο Λασίθι, Ιωαν. Αλαβάνος.

Το 21% των ακινήτων δεν έχει δηλωθεί καθόλου!

Το πρόβλημα που προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της εν εξελίξει διαδικασίας Προανάρτησης και ενώ προχωρεί στην Ανάρτηση, είναι ότι το 21% των ακινήτων του Νομού Λασιθίου, δεν έχει δηλωθεί καθόλου! Και αφορά ακίνητα διάσπαρτα σε όλο το νομό, σημαντικής ή μικρότερης αξίας.

Το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, που θα διαρκέσει η Ανάρτηση, θα είναι η τελευταία ευκαιρία για να τα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τους.  Αξιοσημείωτο είναι μπαίνοντας πέρυσι το καλοκαίρι στη φάση της Προανάρτησης τα αδήλωτα ήταν περίπου 26% – 27% αλλά στο τρίμηνο που διήρκεσε η Προανάρτηση, δηλώθηκε ένα πρόσθετο 6% των ακινήτων.

Να ελεγχθεί η ορθότητα της εγγραφής

Αναφερόμενος στην επικείμενη φάση της Ανάρτησης του Κτηματολογίου, ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι είναι αυτονόητο ότι, ο καθένας που έχει υποβάλει δήλωση, πρέπει να επιδιώξει να ελέγξει την ορθότητα της εγγραφής στην ψηφιακή και χωρική βάση των δεδομένων της κτηματογράφησης, είτε υπέβαλε αίτηση επανελέγχου στοιχείων στη φάση της  Προανάρτησης, είτε όχι.

Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας επέστησε την προσοχή στους πολίτες, τονίζοντας ότι η φάση της Ανάρτησης, ενέχει τυπικότερη ισχύ από την προηγούμενη φάση της Προανάρτησης, αλλά και στη φάση αυτή οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης σφαλμάτων. Εάν αφορά «πρόδηλο σφάλμα» θα αντιμετωπιστεί απευθείας από τους μελετητές του Κτηματολογίου. Εάν όμως αφορά διαφοροποίηση ως προς τα όρια του ακινήτου, το θέμα είναι πιο σύνθετο και θα κριθεί από ειδικές επιτροπές εκδίκασης των αιτήσεων διόρθωσης – ενστάσεων. Οι αιτήσεις συνοδεύονται από εισήγηση των μελετητών του Κτηματολογίου. Και για την αίτηση διόρθωσης – ένσταση του προσφεύγοντος ιδιοκτήτη θα ειδοποιηθούν επίσης οι άμεσα θιγόμενοι,  όμοροι ή συνιδιοκτήτες του ακινήτου. Ό,τι αποφανθούν οι επιτροπές, οι μελετητές το ενσωματώνουν στη μελέτη του Κτηματολογίου, ακολουθώντας μια αυστηρά τυπική διαδικασία.

Όπως τόνισε ο κ. Αλαβάνος,  κάθε ενδεχόμενο σφάλμα που θα «διαφύγει» της διαδικασίας της Ανάρτησης, η οποία ενέχει ισχυρότερη τυπική σε σχέση με το άτυπο της Προανάρτησης, θα συναντήσει για τη διόρθωση του τις ακραία  και ως ένα σημείο, υποχρεωτικά,  γραφειοκρατικές και πιο «βασανιστικές» διαδικασίες, που θα συνεπάγεται η φάση του λειτουργούντος Κτηματολογίου.

 Θα περιέλθουν στο δημόσιο

Το ίδιο αφορά και σε όσα δικαιώματα δεν έχουν δηλωθεί ακόμα,  εφόσον είναι το τελευταίο διάστημα που μπορούν να δηλωθούν στα πλαίσια της κτηματογράφησης.

Απαντώντας στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ ποια θα είναι η τύχη των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί  ως σήμερα, ανέφερε ότι εκτιμάται ότι πολλά απ’ αυτά ούτε οι ιδιοκτήτες τους γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκονται τα ακίνητα αυτά ή δεν επιθυμούν (για δικούς τους λόγους) να τα δηλώσουν.  Αυτά, κάποια στιγμή θα περιέλθουν στην κυριότητα του δημοσίου. Αν οι ιδιοκτήτες τους κινηθούν αργοπορημένα και επιδιώξουν να ξεκινήσουν διαδικασία αναγνώρισης κυριότητας στο λειτουργούν Κτηματολόγιο, η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα και θα τους κοστίσει ακριβά αφού θα γίνουν δικαστήρια κλπ.

Ο Ν. Λασιθίου πήγε καλύτερα από αλλού

«Ας σημειωθεί πως παρ’ ότι η μελέτη του Λασιθίου έχει τους καλύτερους δείκτες στο σύνολο των δέκα μεγαλύτερων μελετών κτηματογράφησης στη χώρα, και παρότι η διαδικασία της Προανάρτησης θεωρούμε ότι εξελίχθηκε έως υποδειγματικά, 1 στα 5 γεωτεμάχια δεν έχει δηλωθεί ακόμα, ενώ 1 στα 10 δεν αναρτάται για παραλείψεις στα προσκομισθέντα στοιχεία. Η κατανομή αυτών των γεωτεμαχίων είναι ανεξάρτητη της τιμής των ακινήτων, εάν είναι σε αστική ή αγροτική περιοχή.

Όσον αφορά γεωτεμάχια που είχαν δηλωθεί από τη Διεύθυνση Δασών αλλά εμπίπτουν στις διατάξεις περί Δασωθέντων Αγρών και του άρθρου 152 ν.4819/2021, η κυριότητα τους έχει αφαιρεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και αποδοθεί σε ιδιώτες ή καταγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτησίας», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα