ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΗ φετινή σαιζόν δεν εξελίσσεται όπως ήλπιζαν οι επαγγελματίες

Η φετινή σαιζόν δεν εξελίσσεται όπως ήλπιζαν οι επαγγελματίες

Από

Ημερομηνία

Οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου συντηρούν τις προσδοκίες των επαγγελματικών κλάδων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, καθώς η τουριστική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί. Ωστόσο επικρατεί μία ιδιαίτερα συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού η φετινή σαιζόν -τουλάχιστον ως τώρα- δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ δε χαρακτηρίζεται ικανοποιητική η κίνηση του προηγούμενου χρονικού διαστήματος σχεδόν από το σύνολο των επαγγελματιών, είτε από τον χώρο του λιανεμπορίου, είτε της εστίασης, των ξενοδόχων, αλλά και των υπολοίπων κλάδων. Παρά το ότι έχουν αρθεί τα περισσότερα μέτρα -απαγορεύσεις στο πλαίσιο της πανδημίας δημιουργώντας πιο εύκολες τις συνθήκες διαβίωσης, μετακίνησης και παρά τη μεγάλη ανάγκη του κόσμου να «δράσει» μετά από τη δύσκολη περίοδο του χειμώνα, που προηγήθηκε, η ακρίβεια με τις πολλαπλές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στην επιβίωση των πολιτών συντελεί καθοριστικά στην εξέλιξη της φετινής καλοκαιρινής σαιζόν. Αλλά και επηρεάζει ιδιαίτερα τις  τοπικές οικονομίες μικρών κι απομακρυσμένων περιοχών, όπως είναι η Σητεία.

Αρνητικό πρόσημο

Στον τομέα του εμπορίου το πρώτο εξάμηνο του έτους ολοκληρώθηκε με αρνητικό πρόσημο με εξαίρεση τον Απρίλιο λόγω των εορτών του Πάσχα.

«Η μέχρι τώρα εικόνα της τοπικής αγοράς», τόνισε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας Μάρω Νικητάκη, «σίγουρα δεν είναι εκείνη που όλοι προσδοκούσαν βάσει και των αναφορών που υπήρχαν από την πλευρά των ιθυνόντων της πολιτείας, αλλά και από κεντρικά ΜΜΕ. Η κίνηση στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας είναι υποτονική ως τώρα. Ο Μάιος και κυρίως ο Ιούνιος, που είναι ένας καλοκαιρινός μήνας, δεν επέφεραν τα αποτελέσματα που θα έπρεπε. Αυτό μας έχει όλους προβληματίσει και προφανώς απογοητεύσει.

Γνωρίζουμε ότι η Σητεία δεν είναι ένας αμιγώς τουριστικός προορισμός, ωστόσο λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε στην περιοχή μας μία σχετική κίνηση και μάλιστα πολύ καλή για τα δεδομένα των συνθηκών της πανδημίας, αναμέναμε ότι φέτος η εικόνα θα ήταν η ανάλογη ή ίσως και καλύτερη. Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος έχουν αλλάξει τα μέτρα και υπάρχει μια μεγαλύτερη ευχέρεια στο να κινηθεί ο κόσμος χωρίς περιορισμούς όσον αφορά την πανδημία.

Όμως η κίνηση της περυσινής σαιζόν οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στο γεγονός ότι η Σητεία παρέμενε μία “ασφαλής” περιοχή σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στο πλαίσιο της πανδημίας, με αποτέλεσμα πολλοί ετεροδημότες, αλλά και πολίτες κυρίως από την υπόλοιπη Κρήτη -όπου υπήρχαν και τοπικά lockdown- να επιλέξουν την περιοχή για πολυήμερες ή ολιγοήμερες διακοπές. Φέτος αυτό δεν ισχύει. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Και ασφαλώς φέτος έχουμε το μεγάλο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουμε το μείζον ζήτημα της ενεργειακής κρίσης. Λόγω των αυξήσεων και των ανατιμήσεων το κόστος ζωής είναι δυσβάσταχτο για τον Έλληνα πολίτη και τον Έλληνα καταναλωτή. Επομένως για να μετακινηθεί κάποιος για παράδειγμα από την δυτική Κρήτη, από τα Χανιά, το Ρέθυμνο κλπ. και να έρθει στην Σητεία, υπάρχει ένα μεγάλο κόστος μεταφορικών δεδομένου ότι τα καύσιμα έχουν πάει στη ύψη αλλά και γενικότερα υπάρχει ένα αυξημένο κόστος διαβίωσης, καθημερινότητας. Αυτό είναι σίγουρα ένας ανασταλτικός παράγοντας.

Παράλληλα από τη στιγμή που η Σητεία δεν είναι brand name προορισμός, δεν έχει τον απαιτούμενο κόσμο, δεν πρέπει να υπάρχουν και υπεραισιόδοξες προσδοκίες δεδομένου ότι άλλες περιοχές που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, συγκεντρώνουν πολύ κόσμο και όμως ακούς από τους εμπλεκόμενους φορείς τα ίδια που βιώνουμε κι εμείς εδώ στην Σητεία. Ότι ο τουρίστας, επισκέπτης, είτε Έλληνας, είτε ξένος, δεν καταναλώνει. Άρα, πώς να έχουμε εμείς πολύ υψηλές προσδοκίες;».

 

Ντόπιοι και ετεροδημότες

«Εξάλλου, όπως έχει αποδειχθεί η Σητεία, στηρίζεται ως επί το πλείστο στην τοπική κοινωνία. Μπορεί να είναι μειωμένη η κίνηση, όμως στηριζόμαστε στους πολίτες της περιοχής μας, σε εμάς τους ίδιους. Αυτό είναι θετικό και ευχαριστούμε θερμά το καταναλωτικό κοινό της περιοχής μας για την εμπιστοσύνη και την στήριξη.

Επίσης ευελπιστούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους έρχονται στην περιοχή μας οι ετεροδημότες, δικοί μας άνθρωποι δηλαδή, ότι θα βελτιωθεί η εικόνα. Είναι εξάλλου αιμοδότες της τοπικής αγοράς κι εκείνοι. Ασφαλώς και αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα, οπότε φέτος θα είναι κι εκείνοι πιο περιορισμένοι στην κατανάλωση τους. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουμε», συμπλήρωσε η κ. Νικητάκη.

 

Για την εκπτωτική περίοδο

Η επικείμενη έναρξη της καλοκαιρινής εκπτωτικής περιόδου αναμένεται να συμβάλει κατά τι στην αλλαγή της εικόνας στην τοπική αγορά.

«Οι εκπτώσεις βάσει νόμου ξεκινάνε στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τέλος Αυγούστου. Θα συμβάλουν και αυτές. Η αγορά της Σητείας να πούμε για άλλη μία φορά ότι διαθέτει επάρκεια και μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε ιδιαίτερα καλές τιμές, είναι και μία συγκροτημένη αγορά που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πολιτών. Προσπαθούμε για το καλύτερο, σκοπός μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών μας με τους οποίους έχουμε και προσωπικές σχέσεις κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται.

Και βέβαια φέτος με την απελευθέρωση των μέτρων λαμβάνουν χώρα και πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, τοπικές γιορτές, ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των “Κορναρείων” όπως αυτές τις ημέρες το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας που λειτουργούν θετικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας, στην δημιουργία κινητικότητας στον τόπο. Ευελπιστούμε λοιπόν ότι θα υπάρξει σχετική αύξηση της κίνησης το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά εκτιμώ ότι ο πήχης των προσδοκιών δεν πρέπει να ανέβει υψηλά. Το θέμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας είναι πολύ σημαντικό. Και θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι στο κομμάτι του λιανεμπορίου δεν έχουμε τις αυξήσεις που έχουν γίνει σε άλλα είδη, σε άλλους τομείς. Επομένως δεν είναι απαγορευτικό, μπορούν οι καταναλωτές να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους κι αυτό μπορούν να το διαπιστώσουν επισκεπτόμενοι τα τοπικά καταστήματα».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πρόσφατα άρθρα