ΑρχικήΣητείαΠολιτισμόςΚαθημερινά πλην Κυριακής ανοικτό το Λαογραφικό Μουσείο Σητείας-Μια παραστατική εικόνα της παλιάς...

Καθημερινά πλην Κυριακής ανοικτό το Λαογραφικό Μουσείο Σητείας-Μια παραστατική εικόνα της παλιάς ζωής των κατοίκων

Από

Ημερομηνία

Τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Λαογραφικό Μουσείο Σητείας έχουν καθημερινά- εκτός Κυριακής – ντόπιοι κι επισκέπτες. Ο ξεχωριστός αυτός χώρος με τα εντυπωσιακά εκθέματα λειτουργεί από 1η Ιουλίου, Δευτέρα με Παρασκευή από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Στις αίθουσες του Λαογραφικού Μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει περίφημα κεντήματα, υφαντά εξαιρετικής τέχνης, το μοναδικό δωμάτιο του αργαλειού, σκαλιστά έπιπλα, χειροτεχνήματα και ενδυμασίες, είδη κουζίνας, κεραμικά και άλλα είδη που δίνουν μια παραστατική εικόνα της παλιάς ζωής των κατοίκων της Σητείας. Η πλούσια συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου εστιάζει στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου και περιγράφει την πολιτιστική και καθημερινή ζωή των κατοίκων.

 Ο Σύλλογος

Το Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί από τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος». Τα τελευταία δύο χρόνια οι δυσκολίες στο πλαίσιο των συνθηκών της πανδημίας, αλλά και ο οικονομικός παράγοντας λειτούργησαν ανασταλτικά για τη λειτουργία του Μουσείο. Ωστόσο φέτος κατέστη δυνατή, έπειτα από μία μεγάλη προσπάθεια του συλλόγου. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα ζήτησαν κι επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο και 10 σχολεία, το μαθητικό δυναμικό των οποίων ξεναγήθηκε στους θαυμάσιους χώρους του.

«Το Λαογραφικό Μουσείο Σητείας δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι από τις προηγούμενες γενιές στο πλαίσιο δράσης του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας ο Βιτσέντζος Κορνάρος», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Μανιαδάκης.

Το κτήριο έχει παραχωρηθεί από το Δήμο για την στέγαση της συλλογής του Μουσείου. Την ευθύνη λειτουργίας του Μουσείου καθώς και τα πάγια έξοδα αυτής έχει αναλάβει ο Σύλλογος.

Το κτήριο

Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η συντήρηση του κτηρίου το οποίο είχε ανακαινιστεί πριν περίπου τριάντα χρόνια κι ως εκ τούτου έχουν προκύψει διάφορα προβλήματα (στέγη, υγρασία, «ταρακούνημα» από τον σεισμό του προηγούμενου χρόνου), τα οποία προσπαθεί ο Σύλλογος μέσω των δραστηριοτήτων του και με τις εισφορές των μελών του, να αντιμετωπίσει. Δυστυχώς όπως σημείωσε και ο κ. Μανιαδάκης, η πανδημία δεν επέτρεψε τα δύο τελευταία χρόνια την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ενώ και προβλήματα της εσωτερικής λειτουργίας του συλλόγου που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, λειτούργησαν ανασταλτικά.

«Φέτος καταφέραμε και το Λαογραφικό Μουσείο είναι ανοικτό και θα παραμείνει και μέχρι τον Δεκέμβριο. Μπορούν λοιπόν να το επισκεφθούν ντόπιοι και επισκέπτες. Ενδεχομένως να γίνουν και κάποιες δράσεις αυτό το διάστημα με τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα», συνέχισε.

Δοθείσης ευκαιρίας, ο κ. Μανιαδάκης ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν τον Σύλλογο και το Λαογραφικό Μουσείο Σητείας. Ευχαρίστησε επίσης το Δήμο Σητείας και το Δ.Σ. για την πρόσφατη απόφαση οικονομικής ενίσχυσης του Συλλόγου, ώστε να γίνουν εργασίες συντήρησης στο κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

 

Πρόσφατα άρθρα