Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςCliff Diving, SUP και «Μαγειρέματα» - Όλα σε ένα τετραήμερο στα τέλη...

Cliff Diving, SUP και «Μαγειρέματα» – Όλα σε ένα τετραήμερο στα τέλη Σεπτεμβρίου

Από

Ημερομηνία

Από διήμερο σε τετραήμερο διευρύνεται ουσιαστικά ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στον Αγιο Νικόλαο. Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν επίσης το «Cliff Diving» και το «Agios Nikolaos on SUP» και αμέσως μετά, στις 26 και 27 ακολουθεί το φετινό γαστρονομικό αφιέρωμα του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Αυτό προέκυψε κατόπιν της μετακίνησης των ημερομηνιών της διοργάνωσης της κορυφαίας εκδήλωσης του «Cliff Diving», από τις 17-18 Σεπτεμβρίου που είχαν αρχικά επιλεγεί, για τις 24 και 25 του ίδιου μήνα. Εξ άλλου το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου είχε από καιρό προγραμματιστεί και θα παραμείνει η διοργάνωση του «Agios Nikolaos on SUP».  Ετσι, διαμορφώνεται ένα τετραήμερο εξαιρετικού ενδιαφέροντος με πολλά αθλητικά, πολιτιστικά  δρώμενα, θέαμα και γαστρονομία, που προοιωνίζεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου, στον Αγιο Νικόλαο για να διασκεδάσει.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού, αντιδήμαρχος Χάρης Αλεξάκης δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι ο ΠΑΟΔΑΝ υποχρεώθηκε να αλλάξει τις ημερομηνίες διεξαγωγής του «Cliff Diving» εξαιτίας της αλλαγής των ημερομηνιών διεξαγωγής ενός «Red Bull Cliff Diving World Series» στην Ιταλία, λόγω των εκεί εθνικών εκλογών. Ως γνωστό στις κορυφαίες αυτές διοργανώσεις «cliff diving» συμμετέχει η αφρόκρεμα των καταδυτών, οπότε, προκειμένου ο ΠΑΟΔΑΝ να διασφαλίσει τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του χώρου, έπρεπε να μετακινήσει ημερολογιακά τη δική του διοργάνωση.

Η αρχική επιλογή της ημερομηνίας του Cliff Diving έγινε γιατί τοποθετούνταν ημερολογιακά ανάμεσα στις ημερομηνίες κοντά στη διοργάνωση δύο «Red Bull Cliff Diving World Series» (10-11/9 στην Ελβετία και 24-25/9 στην Ιταλία)- γεγονός που διασφάλιζε τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του αθλήματος, αφού θα ταξίδευαν μετά την Ελβετία στον Αγιο Νικόλαο και από δω θα πήγαιναν Ιταλία. Περίπου 24 αθλητές είχαν  δηλώσει συμμετοχή στο φετινό «Cliff Diving» στον Αγιο Νικόλαο, αλλά με τις αλλαγές στις ημερομηνίες των διοργανώσεων Ιταλίας και Αγίου Νικολάου, πρέπει να γίνει εκ νέου επιβεβαίωση συμμετοχών.

Όπως είπε ο κ. Αλεξάκης η σύμπτωση χρονικά των δύο αθλητικών διοργανώσεων «Cliff Diving» και «SUP», προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και θέαμα στο τετραήμερο που διαμορφώνεται από 24 έως και 27 Σεπτεμβρίου, που είναι σε περίοδο «χαμηλής» τουριστικής περιόδου και μπορεί να δώσει μια ώθηση στην επισκεψιμότητα της περιοχής.

 

Τουρισμός – Κρητική γαστρονομία

Ο κ. Αλεξάκης είπε ότι «Τα μαγειρέματα του δρόμου» που κέρδισαν την επιβράβευση του κοινού στην προ πανδημίας περίοδο, επιστρέφουν πιο δυναμικά ύστερα από δύο χρόνια παύσης, για να προσδώσουν τον πανηγυρικό χαρακτήρα που αξίζει ο εορτασμός της Ημέρας Τουρισμού, στον Αγιο Νικόλαο, όπου γεννήθηκε ο κρητικός τουρισμός και εξακολουθεί να πρωτοπορεί, διατηρώντας την ποιότητα στο παραγόμενο τουριστικό προϊόν.

Η μεγάλη κρητική γαστρονομική παράδοση, παντρεμένη με τη δημιουργικότητα και φαντασία των σεφ που θα συμμετέχουν είτε αυτόνομα ως κορυφαίοι του χώρου ή ενταγμένοι σε επιχειρήσεις εκπροσωπώντας τις κουζίνες ξενοδοχείων της περιοχής, θα λάμψει για άλλη μια φορά, αναδεικνύοντας τον πλούτο των προϊόντων της κρητικής παραγωγής.

Εκείνο που διαφοροποιεί τη φετινή διοργάνωση, είναι ότι τη μία από τις δύο ημέρες (26/9), οι σεφ θα δημιουργήσουν και προσφέρουν «αποκεντρωμένα» τις γαστρονομικές δημιουργίες τους, σε διαφορετικά δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Τα «Μαγειρέματα του δρόμου»  είναι μια ανοιχτή εκδήλωση στην οποία, εκτός από ξενοδοχεία και εστιατόρια,  μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή επιχειρήσεις (έως και την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 στο email: polathorg@gmail.com)  που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο σχετίζονται με την παραγωγή τοπικών προϊόντων ή την παρασκευή εδεσμάτων, αρτοσκευασμάτων, γλυκών, κρασιού, ποτών, τροφίμων, γεωργικών προϊόντων κλπ. Μάλιστα, φέτος, επειδή αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, εξετάζεται η επέκταση του διαθέσιμου χώρου στην Ακτή Θεμιστοκλέους, πιθανόν και χρήση τμήματος της νέας προβλήτας του λιμανιού.

Βασικό στοιχείο της διοργάνωσης είναι το εθελοντικό στοιχείο, η εμπλοκή νέων και παιδιών από σχολεία, με στόχο την εξοικείωση με την όλη διαδικασία αλλά και τη βέλτιστη δυνατή οργάνωση της εκδήλωσης.

Επίσης την Ημέρα Τουρισμού, όπως είπε ο κ. Αλεξάκης,  πρόκειται να τιμηθούν άνθρωποι οι οποίοι εργάστηκαν και πρόσφεραν από διάφορες θέσεις στην πρόοδο του Τουρισμού της περιοχής και στην επιτυχία της διοργάνωσης «Μαγειρέματα του δρόμου», μεταξύ αυτών και κάποιοι που δεν είναι πια κοντά μας.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα