Σε άρση της παραχώρησης χρήσης του ακινήτου κάτω από το παλιό Λιμεναρχείο, όπου επί πολλά χρόνια στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου και της σύμβασης που είχε υπογραφεί, με την υποχρέωση της Πολιτιστικής Εταιρείας Ανατολικής Κρήτης (ΠΕΑΚ) να καταβάλει το 5% του τζίρου από την πώληση εισιτηρίων, πρόκειται να προχωρήσει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Διαπιστώνοντας την μη τήρηση του όρου παραχώρησης, που οφείλεται βασικά στην αδυναμία της ΠΕΑΚ να λειτουργήσει το Μουσείο, ακόμη και κατά την τουριστική περίοδο, η ΕΤΑΔ επικοινώνησε με εκπρόσωπο του τελευταίου Δ.Σ. της Πολιτιστικής Εταιρείας και το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβό, γνωστοποιώντας τις προθέσεις της. Στη συζήτηση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, συμφωνήθηκε η διακοπή της παραχώρησης προς την ΠΕΑΚ και στη συνέχεια παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου στο Δήμο Αγίου Νικολάου.
Εξ άλλου, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι διαχρονικά, ο Δήμος Αγίου Νικολάου διεκδικεί την παραχώρηση από το Δημόσιο ολόκληρου του «ιστορικού» τετραγώνου όπου βρίσκονται ορισμένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλεως του Αγίου Νικολάου, που κτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέχρι σήμερα, οι δημοτικές αρχές που πέρασαν, επικαιροποιούσαν κάθε φορά το αίτημα, χωρίς μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο να έχει ανταποκριθεί. Μάλιστα, η σημερινή δημοτική αρχή είχε διατυπώσει πρόταση είτε για εξαγορά ή ενοικίαση του κτιριακού συγκροτήματος.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβός είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η αντικατάσταση θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μη χρειαστεί εκκένωση του χώρου, από την πλούσια και «ευαίσθητη» συλλογή αντικειμένων που εκτίθενται, η οποία θα πρέπει να υπενθυμίζομε είναι ιδιοκτησία της Περιηγητικής Λέσχης Αγίου Νικολάου…
Αφού υπογραφεί η νέα σύμβαση μεταξύ ΕΤΑΔ και Δήμου, θα αναζητηθεί η πιο ευέλικτη φόρμουλα ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει το Λαογραφικό Μουσείο, που κρύβει ένα πολύτιμο λαογραφικό και ιστορικό θησαυρό, που παραμένει, δυστυχώς, αφανής και ελλιπώς συντηρημένος. Αυτό, σε πρώτη φάση, πιθανόν να γίνει μέσω του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού ή μέσω της ΔΑΕΑΝ.
Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ θα μπορούσε σε ένα βαθμό να καλύψει το τεράστιο κενό που προκαλούσε το παρατεταμένο κλείσιμο του Αρχαιολογικού Μουσείου, παρέμενε επίσης κλειστό, λόγω πανδημίας αλλά και άλλων, πρακτικών λόγων, που έχουν σχέση με τη δυσπραγία συγκρότησης διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΑΚ και πρόσληψης εποχικού φύλακα, αφού δεν είχε επαρκή έσοδα για να τον πληρώνει.
Αν και βρίσκεται σε ένα από τα πλέον επίκαιρα σημεία, το Λαογραφικό Μουσείο δεν έχει βρει ακόμη τον τρόπο να αξιοποιήσει και να αναδείξει, όπως της αξίζει, τη σπάνια συλλογή υφαντών και των άλλων χρηστικών – χαμένων πια από την καθημερινή ζωή – αντικειμένων, που αποτελούν τεκμήρια ενός πολιτισμού και μιας μακράς παράδοσης και ιστορίας του τόπου μας.
Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι όλα αυτά τα αντικείμενα που «στοιβάζονται» στον περιορισμένο αυτό χώρο σε σχέση με το μέγεθος της Λαογραφικής Συλλογής, χρειάζονται συστηματική και σωστή συντήρηση, αλλιώς μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτη φθορά…
Αφού αποκτηθεί, απαιτείται η εκπόνηση μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης για το συγκεκριμένο χώρο με ανέγερση συμπληρωματικής εγκατάστασης – κατ’ επέκτασή του, στο οικόπεδο πίσω, το οποίο επίσης ανήκει στο δημόσιο. Πρώτα θα πρέπει όμως να διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ώστε να μπορέσει να υποβληθεί και πρόταση ένταξης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Δυστυχώς, στην πορεία, εξαιτίας αυτών των εκκρεμοτήτων, χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες για κάτι τέτοιο…
Ετσι, μόνο, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, ζωντανό μουσείο, που θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές προβολής του λαογραφικού θησαυρού του τόπου μας και στον παιδευτικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου στην τελευταίου του συνεδρίασε ενέκρινε την αίτηση του Δήμου Αγίου Νικολάου προς την ΕΤΑΔ παραχώρησης του συνολικού ακινήτου ΑΒΚ10 προς τον Δήμο πλην των κτιρίων που εξυπηρετούν τη λειτουργεία του Τελωνείου με σκοπό την πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία μέσω του Δήμου του Λαογραφικού Μουσείου Αγίου Νικολάου μια και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση του Τουριστικού μας προϊόντος δεδομένου ότι βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πόλης στο σήμα κατατεθέν την στη Λίμνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ