Συμπληρώθηκαν ήδη δύο εβδομάδες από την θεομηνία της 15ης Οκτωβρίου, που σημάδεψε την περιοχή της Σητείας και προκάλεσε μεγάλης έντασης κι έκτασης καταστροφές σε δρόμους, υποδομές και βέβαια οικίες και καταστήματα.
Σήμερα η εικόνα της πόλης είναι σαφώς διαφορετική, ωστόσο τα σημάδια της πλημμύρας είναι εμφανή. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της αγοράς της Σητείας με καταστήματα να παραμένουν κλειστά ακόμα, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργήσουν ξανά. Κάποια έχουν ανοίξει, αλλά υπολειτουργούν, ενώ υπάρχουν και καταστήματα τα οποία έχουν πλήρως καταστραφεί. Η επαγγελματική και οικονομική ζωή της περιοχής σε καμία περίπτωση δε λειτουργεί με κανονικούς ρυθμούς, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των πολιτών. «Αναμενόμενο ασφαλώς, αφού ένα τόσο μεγάλο εύρος ζημιών δεν μπορούν να το αντέξουν και η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική», τονίζει η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Μάρω Νικητάκη.
«Οι εικόνες της καταστροφής ήταν και είναι οδυνηρές για τη Σητεία. Θύμιζαν μία ισοπεδωμένη πόλη. Αυτό δεν το έχουμε ξαναζήσει! Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η καταστροφή ήταν μεγάλη! Δυστυχώς όμως μετά τη Θεομηνία κι όταν πλέον απομακρύνθηκαν και οι περισσότερες ποσότητες λάσπης, εμφανίστηκε το ακόμα μεγαλύτερο μέγεθος της καταστροφής. Στην πόλη, σε κοινότητες, σε αγροτικούς δρόμους, σε υποδομές, σε περιουσίες, οικίες και καταστήματα. Η καταστροφή είναι τεράστια.
Δύο εβδομάδες περίπου μετά, η πόλη ξαναζωντανεύει. Αυτό έγινε με την βοήθεια όλων. Και της τοπικής αυτοδιοίκησης που άμεσα ενήργησε και της Περιφέρειας -Αντιπεριφέρειας, των αρχών και των υπηρεσιών της περιοχής -Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατιωτικές και Λιμενικές μονάδες, ΔΕΗ – και ασφαλώς των εθελοντών, από μικρά παιδιά, μαθητές, φοιτητές, των εθελοντικών ομάδων της ΕΔΕΑΚ και του Περιφερειακού Τμήματος Σητείας του ΕΕΣ, από όλο τον κόσμο που άφησε το μεροκάματό του κι έσπευσε να βοηθήσει τους συμπολίτες που πραγματικά είχαν κι έχουν ανάγκη. Έτσι με την συνδρομή όλων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η πόλη σηκώθηκε ξανά στα πόδια της. Όμως οι πληγές είναι τεράστιες!», σημειώνει η κ. Νικητάκη.
Ανεπαρκή τα μέτρα
«Οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές», συνεχίζει, «είναι πάρα πολλές, στο σύνολό τους είναι πάνω από 130. Πολλές εξ αυτών με την βοήθεια όλων -όπως προανέφερα- προσπάθησαν και κατάφεραν να ανοίξουν ξανά όντας σε μία σχετική λειτουργία, έχοντας υποστεί πολλές πληγές και κόστος. Έχουν χάσει τα προϊόντα τους, τον εξοπλισμό τους και βέβαια το καθημερινό τους μεροκάματο. Δυστυχώς υπάρχουν και επιχειρήσεις, περίπου επτά, οι οποίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς! Είναι πολύ λυπηρό. Η κατάσταση είναι εκτάκτου ανάγκης. Και πρέπει όσο γίνεται πιο άμεσα με συντονισμένες κινήσεις από τους πληγέντες, τους αρμόδιους φορείς και την πολιτεία, όλοι οι πλημμυροπαθείς -σπίτια, καταστήματα, δρόμοι, ό,τι έχει πληγεί- να αποζημιωθούν.
Δε γίνεται διαφορετικά, δεν μπορεί με άλλο τρόπο να ξαναζωντανέψει ουσιαστικά η περιοχή. Όπως είναι γνωστό, το εμπορικό κομμάτι μίας πόλης είναι πνεύμονας οξυγόνου για την πόλη. Επηρεάζει άμεσα και καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την οικονομική ζωή της περιοχής και την τοπική οικονομία. Αυτή τη στιγμή έχουν πληγεί πολλές επιχειρήσεις, έχει πληγεί το 50% με 60% της αγοράς. Και το υπόλοιπο ποσοστό έχει όμως υποστεί συνέπειες, διότι η αγορά έχει παγώσει. Είναι απαραίτητη λοιπόν η υποστήριξη όλων και ιδιαίτερα της πολιτείας ώστε να επουλωθούν κατά τι οι πληγές που έχουν ανοίξει. Να υπάρξει μία ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Διαφορετικά η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους.
Έχουν εξαγγελθεί κάποια μέτρα. Δεν αρκούν. Δεν καλύπτουν με τίποτα το μέγεθος της καταστροφής και του ολέθρου που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις. Χρειάζονται ουσιαστικές αποζημιώσεις, απαλλαγή -κι όχι αναστολή- ασφαλιστικών, φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να δουλέψουν, άρα δεν μπορούν να δώσουν. Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα και οι τοπικοί φορείς, και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και η ΕΣΕΕ. Πρέπει οι άνθρωποι που έχουν πληγεί να βοηθηθούν με κάθε τρόπο και να ξανασταθούν στα πόδια τους. Έχουν χάσει κόπους μιας ζωής, δεν τους έχει χαριστεί τίποτα. Πέρασαν και περνούν οικονομική κρίση, πανδημία, ενεργειακή κρίση και τώρα αυτό, η καταστροφή της πλημμύρας που τους ισοπέδωσε. Πρέπει οπωσδήποτε όλοι αυτοί οι άνθρωποι άμεσα να αποζημιωθούν. Φαίνεται να υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης, της πολιτείας. Πρέπει όμως να αποδειχθεί έμπρακτα. Εμείς σαν, φορείς δε θα επαναπαυτούμε, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση».
Ο λογαριασμός στήριξης
Τέλος, η κ. Νικητάκη υπενθύμισε την δράση που είναι σε εξέλιξη και αφορά την οικονομική συνδρομή του κόσμου για την στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες. Για το λόγο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εστίασης, ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Σητείας σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, μετά από παρότρυνση πολιτών και φίλων της επαρχίας Σητείας έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμού για την στήριξη των πληγέντων.
Αριθμός Λογαριασμού: GR18 011 04660 0000 4660 0391 281 ETHNGRAA 466 Σητείας Εθνική Τράπεζα.
«Παρακαλούμε τον κόσμο να βοηθήσει ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να μοιραστούν στον κόσμο που έχει άμεση ανάγκη. Θα είναι μία πρώτη άμεση ανακούφιση, ό,τι ποσό είναι αυτό. Είναι πολύ βασικό να υπάρξει αλληλεγγύη για άλλη μία φορά από όλους, όχι μόνο τους Σητειακούς, από όποιον μπορεί κι επιθυμεί να βοηθήσει τους πληγέντες».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ