Προ ημερών είχαμε σχολιάσει ότι χωριά στο νομό Ηρακλείου, «πολιορκούνται» από σμήνη σφηκών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μένουν οι κάτοικοι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Οι σφήκες δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα, αλλά επειδή οι επαφές τους με τον άνθρωπο είναι πιο συχνές, από ό,τι του ανθρώπου με τις μέλισσες, τα τσιμπήματα είναι και αυτά πιο συχνά και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε άτομα που είναι αλλεργικά σε τσιμπήματα εντόμων. Σε αντίθεση με τις μέλισσες, επιβιώνουν μετά από ένα τσίμπημα.
* Για το πρόβλημα μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και καθηγητής γεωργικής φαρμακολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Βόντας. Επεσήμανε ότι από την αρχή του καλοκαιριού υπάρχει έξαρση των πληθυσμών της Κρήτης, η οποία, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται σε αυτή την ένταση στο νησί, αν και είναι συνήθης σε άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας.
* Όπως εξήγησε, «τέτοιες εξάρσεις είναι φυσιολογικό να παρατηρούνται, ωστόσο μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες. Ανάμεσά τους είναι οι καιρικές συνθήκες, που φέτος ήταν ευνοϊκές καθώς είχαμε υγρασία με ήπιες θερμοκρασίες, αλλά και η οικολογική ανισορροπία εξ αιτίας πυρκαγιών, χρήσης φυτοφαρμάκων ή αλλαγής καλλιεργειών».
¡ Ο κ. Βόντας σημειώνει ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη και καλά οργανωμένη παρέμβαση με σφηκοπαγίδες την άνοιξη και με στόχο τις βασίλισσες που διαχειμάζουν και γεννούν στη συνέχεια».
ΥΓ1: Υπάρχουν τουλάχιστον 75.000 (!) είδη σφηκών στη Γη και η συντριπτική πλειονότητά τους δεν πλησιάζει τους ανθρώπους.
ΥΓ2: Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πιο επικίνδυνες τις σφήκες από τις μέλισσες, παρ’ όλο που το τσίμπημα και των δύο εντόμων είναι εξίσου επώδυνο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ