Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΔίνει λύσεις για τα μη άρτια και οικοδομήσιμα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Δίνει λύσεις για τα μη άρτια και οικοδομήσιμα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Με «Οδηγίες για την δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές και ιδίως την εφαρμογή του κεφαλαίου Γ’ του ν.4759/2020 (Α’ 245), όπως ισχύει», ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και  Αστικού Περιβάλλοντος, διευκρινίζει πως στα μη άρτια οικόπεδα εκτός σχεδίου δεν αλλάζουν τα δεδομένα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός ορίων των νομίμως υφιστάμενων οικισμών (προ του έτους 1923 και οριοθετημένων κάτω των 2000 κατοίκων) στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης ή όροι και περιορισμοί δόμησης από διατάγματα ή αποφάσεις ή από πολεοδομικό σχεδιασμό 1ου επιπέδου (όπως ενδεικτικά ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, ΖΟΕ) δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν την κατάργηση της εκτός σχεδίου στα μη άρτια». Και μετά από πολλές επιμέρους αναφορές καταλήγει: «Συμπερασματικά λοιπόν, ο ν.4759/2020 δεν αποσκοπεί, ούτε και προβαίνει στην οριζόντια τροποποίηση των προϊσχυουσών διατάξεων περί της δόμησης εκτός σχεδίου των από 24.5.1985 π.δ. και 6.10.1978 π.δ. Επίσης, δεν μεταβάλλει τον τρόπο και τις διατάξεις δόμησης στα γήπεδα που βρίσκονται σε περιοχές για τις οποίες ισχύουν πολεοδομικές ρυθμίσεις, ούτε και στην περίπτωση που τα σχετικά εργαλεία ή π.δ (ή ΚΥΑ) παραπέμπουν γενικώς στις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης των από 24.05.1985 και από 6.10.1978 π.δ.».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης θεωρεί πως είναι σημαντική και θετική η εξέλιξη, «γιατί δίνει διευκρινίσεις σε πολλά ερωτήματα των συναδέρφων και του ΤΕΕ/ΤΑΚ, που δεν είχαμε πάρει σαφείς απαντήσεις μέχρι σήμερα».

Ο ίδιος υπενθυμίζει πως «την περιμέναμε την εγκύκλιο αυτή (2 χρόνια τώρα), και μας την ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γ.Γ., ο Θύμιος Μπακογιάννης  την Πέμπτη στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Χωροταξίας και Πολεοδομίας που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΔΚ στα Χανιά»

Ο κ. Ταβερναράκης εξηγεί πως «δίνονται και σαφείς ερμηνείες ιδιαίτερα για το τι θα δέχονται ως άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα στα εκτός σχεδίου, μια και παρατηρούσαμε ως μηχανικοί ότι υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση σε κάθε ΥΔΟΜ».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα