Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΑντ. Οικονομάκη: «Δύσκολα πλέον αντιμετωπίζεται ακόμη και ένας βήχας»

Αντ. Οικονομάκη: «Δύσκολα πλέον αντιμετωπίζεται ακόμη και ένας βήχας»

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Αυξημένα για την εποχή που διανύουμε και πολύ περισσότερα από τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι τα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού που καλείται να αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, όπως και τα περισσότερα Παιδιατρικά Νοσοκομεία αλλά και οι ιδιώτες γιατροί της χώρας. Με τη σταδιακή επιστροφή στους ρυθμούς κανονικότητας και κοινωνικότητας, την απουσία πλέον μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού που ίσχυαν κατά τους δύο προηγούμενους χειμώνες και τη μη επαφή των οργανισμών των παιδιών με ιούς και λοιμώξεις, να είναι οι παράγοντες που έχουν συντείνει σε σημαντικό βαθμό σε αυτή την εικόνα.

Όπως αναφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η παιδίατρος Αντωνία Οικονομάκη, ο εγκλεισμός των παιδιών τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι μάσκες προφύλαξης στα σχολεία και η απουσία κοινωνικών επαφών είχαν συντελέσει ουσιαστικά στο να εκλείψουν λοιμώξεις, ιώσεις, κλπ. Την περίοδο που διανύουμε μεταφέρει και η ίδια ότι τα περιστατικά λοιμώξεων, κυρίως ιώσεων, είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Όσο για τα κρούσματα σε covid λέει ότι δεν είναι υψηλά, ούτε αυτά σε γρίπη – κάτι που εξηγείται από το ότι ο ιός της γρίπης εμφανίστηκε φέτος νωρίτερα, τον Αύγουστο, αντί την τρέχουσα χρονική περίοδο. Εκτιμά και η ίδια ότι το «πικ» των γριπωδών περιπτώσεων αναμένεται από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι τέλη Φεβρουαρίου-μέσα Μαρτίου.

Σημειώνει μάλιστα και αυτή από την πλευρά της ότι η μη επαφή του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών με ιούς λόγω του εγκλεισμού, άλλαξε τα δεδομένα αναφορικά και με την επαναλαμβανόμενη νόσηση αλλά και τη βαρύτητα και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που εκδηλώνουν. Με την άμυνα του οργανισμού να «ξεχνά» δηλαδή πώς αντιδρά. «Δύσκολα πλέον βρίσκουμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε ακόμη και έναν βήχα στα παιδιά, που δεν περνούν μόνο μία αλλά παραπάνω μαζεμένες ιώσεις. Ένα παιδί ξεπερνά μια ίωση και επιστρέφοντας στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο του κολλά αμέσως την επόμενη. Δίνεται δηλαδή η εντύπωση στους γονείς, και το βιώνουμε και οι γιατροί, ότι το παιδί δεν ‘ξεαρρωσταίνει’».

Σε ότι αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό, η κ. Οικονομάκη σημειώνει πως η γενική οδηγία προβλέπει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των 2 ετών και το περιβάλλον τους (άλλοι επιμένουν όπως προσθέτει για τα παιδιά κάτω των 5 ετών) και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα ή ιδιαιτερότητες υγείας, κλπ. Γενικός εμβολιασμός απέναντι στη γρίπη, πάντως, δεν συνιστάται, όπως συμπληρώνει.

Συστήνει δε προς τους γονείς να είναι «φειδωλοί» στα φάρμακα για την αντιμετώπιση των κοινών ιώσεων, «να μην δίνουν καν αντιβηχικά χωρίς να έχουν μιλήσει πριν με τον γιατρό τους, αυτή η κατάχρηση που γίνεται στα αντιβηχικά είναι κάτι το φοβερό. Να προσπαθούν τις κοινές ιώσεις να τις αντιμετωπίσουν με μπανάκια ή με ροφήματα, καθάρισμα μύτης αλλά και με αποφυγή του τσιγάρου μέσα στο χώρο που κινείται το παιδί».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα