Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΑνατιμήσεις στην ενέργεια, έλλειψη ρευστότητας, συσσώρευση χρέους oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι...

Ανατιμήσεις στην ενέργεια, έλλειψη ρευστότητας, συσσώρευση χρέους oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Κρήτης

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Κρήτης εξ αιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, της έλλειψης ρευστότητας και της συσσώρευσης χρέους, καθώς και η υποστήριξη των αιτημάτων από την Περιφέρεια Κρήτης ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε πρόσφατα στο Ηράκλειο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

Ο κ. Καββαθάς ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αναφέρθηκε σε όλα τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τον επισιτισμό και υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάδειξη και την προώθηση των αιτημάτων των επαγγελματιών, καθώς και με την θεσμοθέτηση σχετικής Αντιπεριφέρειας.

Παράλληλα, στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε για τα θέματα των επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, επεσήμανε πως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς η χώρα μας έχει διαχρονικά το υψηλότερο χρηματοδοτικό κενό στην Ευρωζώνη, όπως αυτό μετράται και καταγράφεται από αντίστοιχη εξαμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ορισμένα από τα θέματα που έθιξε ο κ. Καββαθάς ήταν η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ως μέτρο προστασίας απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας, η ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων. Ο κ. Καββαθάς εξέφρασε φόβους ότι τα κεφάλαια του Ταμείου θα χρησιμοποιηθούν για γιγάντωση των μεγάλων επιχειρήσεων και ζητά να τεθεί ποσόστωση ώστε τα κεφάλαια του Ταμείου να κατανεμηθούν ισότιμα σε όλη την κλίμακα των επιχειρήσεων.

 

Για τις χρηματοδοτικές δομές

Πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ είναι η διεύρυνση των χρηματοδοτικών δομών της χώρας, καθώς σήμερα όλη η ροή του κεφαλαίου στην οικονομία περνάει μόνο μέσα από τέσσερις συστημικές τράπεζες. Είναι παράλογο να θεωρούμε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν να καλύψουν ολόκληρο το φάσμα αναγκών χρηματοδότησης, από το νοικοκυριό και τον ελεύθερο επαγγελματία μέχρι και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοβουλίες όπως οι οργανισμοί μικροπιστώσεων κρίνονται σημαντικές και πρέπει να προχωρήσουν.

Επίσης, επεσήμανε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά προϊόντα εξειδικευμένα στις ιδιαιτερότητες των μικρών επιχειρήσεων που δεν θα περιορίζονται αποκλειστικά στην παροχή του δανείου. Για παράδειγμα, προτείνει τη δημιουργία χρηματοδοτικών προϊόντων που να συνοδεύονται από συμβουλευτική υποστήριξη πριν από τη σύναψη δανείου, με στόχο την επιλογή του κατάλληλου χρηματοδοτικού προϊόντος για τον αιτούντα, αλλά και κατά τη διάρκεια εξυπηρέτησής του, με στόχο την πιθανή αλλαγή των όρων του με βάση την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Έλλειψη ενημέρωσης

Τέλος, όπως ανέφερε, έχει παρατηρηθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρηματιών δεν γνωρίζει με σαφήνεια από πριν τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρεί ώστε να μπορεί να αιτηθεί για λήψη δανείου. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης ενημέρωσης για τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά απόρριψης και η αντίστοιχη απογοήτευση των μικρών επιχειρηματιών λόγω των ενδεχομένως διαφορετικών προσδοκιών τους για χρηματοδότηση.

«Προτείνουμε επομένως τη δημιουργία κατανοητών και εύληπτων Οδηγών Χρηματοδότησης για τους μικρούς επιχειρηματίες ανά δανειακό προϊόν, όπου να αποτυπώνονται όλα τα κριτήρια δανεισμού με στόχο την από πριν ενημέρωση των μικρών επιχειρηματιών», κατέληξε.

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα