Αρχική_Τοπικά νέαΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασε και τίμησε η Σητεία την Πολιούχο της Αγίας...

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασε και τίμησε η Σητεία την Πολιούχο της Αγίας Αικατερίνη

Από

Ημερομηνία

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασε και τίμησε η Σητεία την Πολιούχο της Αγίας Αικατερίνη. Την παραομονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι. Καθεδρικό Ναό της προστάτιδας της πόλης της Σητείας , χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ Προδρόμου και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ Κυρίλλου .

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε η ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία , προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κκ Ευγενίου και συνλειτουργούντων των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ Προδρόμου και Ιεραπύτνης και Σητείας κ Κυρίλλου καθώς και ιερέων της περιοχής .

Πολλοί ήταν οι πολίτες που εκκλησιάστηκαν μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Γιώργος Αλεξάκης , ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης , ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης και άλλοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της περιοχής .

Ακολούθησε η λιτάνευση της σεπτής εικόνας και των ιερών λειψάνων της Αγίας στις κεντρικές οδούς και την πλατεία της πόλης , υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας αλλά και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής που λάμπρυναν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις .

Τις πιο θερμές ευχές του εξέφρασε τόσο από άμβωνος όσο και με δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ Ευγένιος «Με πολύ χαρά , ανταποκρινόμενος στην ευγενική πρόσκληση του αγαπητού αδελφού μας κ Κυρίλλου , ήρθα σήμερα εδώ στην Σητεία για να γιορτάσω μαζί με τους Σητειακούς την Αγία Μεγαλομάρτυρα Αικατερίνη την Πολιούχο και Προστάτιδα αυτού του τόπου. Με βαθιά συγκίνηση ήρθα εδώ έχοντας κατά νου και τις πρόσφατες πληγές που άφησε η πλημμύρα . Κι εδώ όπως και σε περιοχές της Αρχιεπισκοπής μας στο Ηράκλειο όπου μάλιστα δυστυχώς θρηνήσαμε και δύο ανθρώπινες ζωές. Εδώ Δόξα το Θεό , μόνο υλικές ζημιές έγιναν όπως πληροφορήθηκα και είδα και με τα μάτια μου και η ανδρεία και η ευψυχία των ανθρώπων , στο μεγαλύτερο τους μέρος τις έχει ήδη επουλώσει . Δόξα το Θεό που οι Άγιοι μας και ειδικά η Αγία Αικατερίνη με την ανδρεία της , το θάρρος , την παρρησία της , την πίστη της , την αισιοδοξία της , την υπομονή της , την ελπίδα και την αγάπη της μας δίνει δυνατότητες να υπερβούμε τις δυσκολίες και να φτιάχνουμε καθημερινά τη ζωή μας καλύτερη και αγιότερη . Ομορφότερη από το χθες»

Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους ευχήθηκε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ Κύριλλος «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για την Σητεία μας καθώς πανηγυρίζει και γιορτάζει την Πολιούχο και Προστάτη της Μεγαλομάρτυρα , Πάνσοφο Αικατερίνη. Είμαστε όμως διπλά χαρούμενοι και για ένα άλλο λόγο, γιατί προέστη της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ Ευγένιος ο οποίος ανταποκρίθηκε στην ταπεινή μας πρόσκληση όπως και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ Πρόδρομος και συλλειτουργήσαμε όλοι μαζί για να δοξολογήσουμε τον εν Τριάδη αληθινό Θεό και να ευχαριστήσουμε την Μάρτυρα του Χριστού Αγία Αικατερίνη, τόσο που σκεπάζει και φροντίζει την πόλη

μας λόγω και των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τους συνανθρώπους μας . Τους ευχαριστώ που ήρθαν από πολύ μακριά. Γνωστοί είναι εξάλλου στην πόλη μας και στην Αγία Αικατερίνη , είχαν έρθει άλλοτε και υπό άλλες ιδιότητες ως Βοηθοί Επίσκοποι του Αρχιεπισκόπου. Τους ευχαριστώ από τα μύχια της καρδιάς μου . Όπως επίσης κι όλο τον κόσμο. Τον εξοχότατο Υπουργό κ Ιωάννη Πλακιωτάκη , τον συντοπίτη μας ο οποίος δεν ξεχνά την γενέτειρα του , τον Περιφερειάρχη μας τον κ Αρναουτάκη , τον Αντιπεριφερειάρχη κ Ανδρουλάκη , τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ Αλεξάξη, την Μπάντα του Λιμενικού Σώματος που ήρθε κι έδωσε ένα εορταστικό τόνο , τον Δήμαρχο κ Ζερβάκη και όλες τις αρχές και τους φορείς , όλο τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της τοπικής μας εκκλησίας . Κι όλοι μαζί συνπανηγυρίσαμε και δοξολογήσαμε τον εν Τριάδη Αληθινό Θεό και ευχαριστήσαμε την Αγία Αικατερίνη . Εύχομαι όλοι μας να παίρνουμε δύναμη από τη δύναμη της , σοφία από την σοφία της , πίστη από την πίστη της , ελπίδα κι αγάπη από την ελπίδα και την αγάπη της . Γιατί όπως έχουμε κι άλλοτε , δεν είναι τυχαίο ο Άγιος που είναι Προστάτης σε ένα τόπο . Κι εδώ στον τόπο της Σητείας της λογιοσύνης όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος , της πόλης των γραμμάτων των τεχνών αλλά και της ανδρειοσύνης , Προστάτης είναι η πάνσοφος Αγία Αικατερίνη που είναι η Αγία της σοφίας , των γραμμάτων αλλά και η Μεγαλομάρτης που επέδειξε μεγάλη ανδρεία. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα . Και ιδιαιτέρως Χρόνια Πολλά σε όσες γιορτάζουν σήμερα»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε «Μεγάλη ημέρα η σημερινή για την Σητεία. Τιμούμε την Πολιούχο και Προστάτιδα Αγία Αικατερίνη της οποίας ο βίος , το παράδειγμα αποτελούν φάρο κι οδηγό για όλους τους Σητειακούς και τις Σητειακές .Καταφέραμε και ξεπεράσαμε χάριν στον εθελοντισμό , την συνεισφορά του συνόλου του πληθυσμού της Σητείας μία δύσκολη συγκυρία και βαδίζουμε στο μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα . Θα παρουσιάσουμε σήμερα στο Δήμο το νέο μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο , τους τοπικούς φορείς που δίνει μία νέα αναπτυξιακή διάσταση σε ένα βιώσιμο μοντέλο για την περιοχή της Σητείας. Χρόνια πολλά σε όλους , στις εορτάζουσες . Εύχομαι η Χάρη της Αγίας Αικατερίνης να σκεπάζει και να οδηγεί όλους τους Σητειακούς»

Θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις απεύθυνε και ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης μαζί με τις ευχές του . «Μεγάλη πανήγυρης για την Σητεία , γιορτάζει η Αγία Αικατερίνη Πολιούχος της πόλης . Λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης , ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης κι Αυλοποτάμου κ Πρόδρομος , ο αγαπητός Δεσπότης μας κ Κύριλλος , ο Υπουργός κ Πλακιωτάκης , ο Περιφερειάρχης κ Αρναουτάκης , ο Αντιπεριφερειάρχης κ Ανδρουλάκη , ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και η Μπάντα η οποία έδωσε μία άλλη νότα στην σημερινή γιορτή … Είναι μία ημέρα χαράς για όλους γιατί μετά από μία δύσκολη ατραπό , τις δυσκολίες του προηγούμενου μήνα με τις πλημμύρες και τις καταστροφές , φαίνεται ότι ανοίγει μία καινούρια σελίδα για την πόλη . Αλλάζει η ψυχολογία μας σιγά – σιγά. Έχουν βελτιωθεί εν πολλοίς οι υποδομές , άρχισαν και δίδονται κάποια χρήματα στους συνδημότες μας από την διαδικασία της Αρωγής και το καινούριο ΦΕΚ όπου θα χρηματοδοτηθούν και οι οικίες . Εκτιμώ ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και πρέπει αυτό να το πιστώσουμε σε κάποιους ανθρώπους και ιδιαίτερα στον κ Τριαντόπουλο . Τους ευχαριστούμε . Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά σε όλους»

Τέλος ο κ Αρναουτάκης ευχήθηκε «η Αγία Αικατερίνη να μας δίνει δύναμη , υγεία , αισιοδοξία , υπομονή. Χρόνια Πολλά στις Κατερίνες , στην Σητεία και σε όλη την Κρήτη .Η Χάρη της Αγίας Αικατερίνης να μας δίνει τη δύναμη που χρειαζόμαστε όλοι».

Πρόσφατα άρθρα