Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΝέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση κατασκευής πλωτών εξεδρών στο Καθολικό - Ο...

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση κατασκευής πλωτών εξεδρών στο Καθολικό – Ο Δήμαρχος δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με τη μελέτη

Από

Ημερομηνία

Περίεργη τροπή φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση κατασκευής των πλωτών εξεδρών για την ασφαλή πρόσδεση σκαφών των ερασιτεχνών ψαράδων του Αγίου Νικολάου, στον Όρμο του Καθολικού.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο φάκελος της μελέτης του έργου που εκπονήθηκε κατ’ ανάθεση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στην αναπτυξιακή εταιρεία ΔΕΠΑΝ, με την οποία συνεργάζονται Δήμος και Δ.Λ.Τ., μαζί με το Τεχνικό Δελτίο έχει υποβληθεί αρμοδίως στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αναμένεται η έκδοση της απόφασης για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είναι προϋπολογισμού 390.000 χιλιάδων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Όπως ανέφερε όμως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ψαράδων και Φίλων Θαλάσσης Αγίου Νικολάου, Γιώργος Σαρειδάκης στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ξαφνικά διαπιστώνεται διελκυστίνδα μεταξύ της δημοτικής αρχής και της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, για την υλοποίηση του έργου, ύστερα από τη γνωστοποίηση της αντίθεσης του Δημάρχου Αντώνη Ζερβού να προχωρήσει άμεσα η προμήθεια και κατασκευή των πλωτών εξέδρων, όπως προβλέπει η μελέτη.

Υπενθυμίζομε ότι ο σύλλογος των ερασιτεχνών ψαράδων είχε λάβει τον περασμένο Ιούνιο,  ρητή δέσμευση από τον Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη, (πατήστε το link) για τη χρηματοδότηση προμήθειας και κατασκευής του έργου. Όπως, μάλιστα δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Σαρειδάκης, η τοποθέτηση πλωτών εξεδρών για την πρόσδεση των αλιευτικών σκαφών ήταν ιδέα του ίδιου του υπουργού, την οποία πρότεινε στους ερασιτέχνες ψαράδες, όταν πραγματοποίησε αυτοψία στο Καθολικό, τον περασμένο Ιούνιο. Με αυτό το δεδομένο, είχε προχωρήσει και η ανάθεση της μελέτης στη ΔΕΠΑΝ.

Ο κ. Σαρειδάκης ανέφερε ότι η «εμπλοκή» προέκυψε κατόπιν ενός περίεργου τηλεφωνήματος που έλαβε την περασμένη Δευτέρα, από διευθυντικό παράγοντα του ξενοδοχείου «Μinos Beach Art Hotel», ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία της εταιρείας «BlueGr», γιατί δεν προηγήθηκε σχετική ενημέρωση του ξενοδοχείου για το σχεδιαζόμενο έργο για να εκφράσουν και τη δική τους άποψη. Λίγα λεπτά αργότερα, έλαβε άλλο τηλεφώνημα από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβό, ο οποίος και εξέφρασε τη διαφωνία του με το έργο. Ακολούθησε συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου του προέδρου του Δ.Λ.Τ. Γιώργου Λουκάκη και του προέδρου του σωματείου των ερασιτεχνών ψαράδων Γ. Σαρειδάκη (παρόντος και του αντιδημάρχου Θ. Χαριτάκη), όπου ο δήμαρχος έκανε σαφή την αντίθεσή του, διευκρινίζοντας ότι το θέμα της πρόσδεσης των ερασιτεχνικών αλιευτικών σκαφών θα πρέπει να προβλεφθεί στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της μελέτης για τη συνολική ανάπλαση και οργάνωση των λειτουργιών στον Όρμο του Καθολικού, που θα ανατεθεί στη ΔΕΠΑΝ.

Ο κ. Σαρειδάκης τόνισε ότι η μελέτη για το μικρό αλιευτικό καταφύγιο που εκπόνησε η ΔΕΠΑΝ και μπορεί να υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη και με υλικά που δεν αποκλείει την όποια πιθανή μελλοντική τροποποίηση, εφόσον κάτι τέτοιο προτείνει η μελέτη της συνολικής ανάπλασης του Καθολικού, αφού πρόκειται για πλωτές προβλήτες.  Αλλά, δεν είναι δυνατόν η μελέτη για την εξυπηρέτηση τόσων σκαφών να είναι έτοιμη προς χρηματοδότηση και υλοποίηση και να «παγώνει» περιμένοντας μια άλλη μελέτη, που δεν γνωρίζουμε ούτε το χρόνο ανάθεσης, υλοποίησης και ολοκλήρωσής της και η οποία, όπως εξ άλλου δείχνει και η μέχρι σήμερα εμπειρία σε ό,τι αφορά το Καθολικό, μπορεί να απαιτήσει πολλά ακόμη χρόνια, είπε ο πρόεδρος των ερασιτεχνών ψαράδων.

Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση τεσσάρων πλωτών εξεδρών συνολικού μήκους 120 μ. (4Χ30μ.), τοποθετημένων κάθετα στη δυτική πλευρά του Όρμου, στο Καθολικό.  Σκοπός της διοίκησης του Δ.Λ. Ταμείου Αγ. Νικολάου είναι η σταδιακή δημιουργία των κατάλληλων υποδομών φυσικής και τεχνικής ασφάλειας προσόρμισης και πρόσδεσης σκαφών στην εγκατάσταση (πλωτές εξέδρες, πύργους παροχής νερού και ύδατος, μέσα πυρόσβεσης, και στην χερσαία φωτισμός, περίφραξη, ζώνες πρόσβασης κ.λπ.), όπως προβλέπει η μελέτη. Το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής αυτής ήδη έχει δημιουργηθεί στη δυτική πλευρά του όρμου, με μέριμνα του Λιμενικού Ταμείου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο των ερασιτεχνών ψαράδων. Ήδη στο καθολικό ελλιμενίζονται 107 σκάφη αλλά χωρίς καμία βασική υποδομή.  Όπως εξήγησε ο κ. Σαρειδάκης, ο σύλλογος των ερασιτεχνών ψαράδων σε συνεργασία με το Δ.Λ.Τ. σκοπεύουν να καθαρίσουν, εξυγιαίνοντας το βυθό του Καθολικού, απομακρύνοντας όγκους από ογκώδη σκουπίδια τα οποία σαπίζουν εκεί επί δεκαετίες…

Οι αντιρρήσεις του Δημάρχου

Η εκπόνηση μελέτης για τη συνολική ανάπλαση και δημιουργία των αναγκαίων υποδομών στον Ορμο του Καθολικού, συμπεριλαμβάνεται στο «πακέτο» των λιμενικών μελετών που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προϋπολογισμού ύψους 1.200.000 ευρώ, εξήγησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Ζερβός δήλωσε χθες στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ότι αγνοούσε τη μελέτη όπως σχεδιάστηκε και η οποία έγινε χωρίς να ενημερωθεί καν η αρμόδια για τις μελέτες Διεύθυνση Μελετών του Δήμου. Το ζήτημα που έχει προκύψει με τις πλωτές εξέδρες των ερασιτεχνών ψαράδων «δεν είναι θέμα διαφωνίας», είπε.

«Όταν ρωτήθηκα, για να γίνει μια πλωτή εξέδρα ώστε να εξυπηρετηθούν με κάποιο τρόπο οι ψαράδες, προφανώς δεν διαφώνησα. Φανταζόμουν, όμως, ότι επειδή η ίδια εταιρεία (η ΔΕΠΑΝ) ήταν εκείνη που ανέλαβε και τις δύο μελέτες, θα τις συνέδεε μεταξύ τους. Τώρα, λοιπόν, εγώ ζητάω από τους μελετητές, να εξετάσουμε πως συνδέονται τα δυο αυτά πράγματα… Δεν μπορεί, ξαφνικά, να μαζευτούν στο μυχό του Όρμου, 100 σκάφη! Ούτε αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί ο χώρος εκατό σκάφη… Εξ άλλου από το 1986 η μελέτη του χώρου ήταν της φιλοσοφίας, τα σκάφη να αναπτυχθούν σε όλο το παραλιακό μέτωπο του όρμου, μέχρι και 100 μέτρα μετά τον μικρό μολίσκο που υπάρχει μπροστά από τη «Σπηλιά»,  ώστε να μη συγκεντρωθούν σε ένα σημείο και ενοχλήσουν υπερβολικά…».

Στην παρατήρησή μας ότι οι τέσσερις πλωτές εξέδρες αγκυρώνονται στο βυθό, δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα, άρα θα μπορούσαν μελλοντικά, όταν ολοκληρωθεί η μελέτη για τη συνολική ανάπλαση του Καθολικού, να τροποποιηθούν οι θέσεις τους, αν χρειαστεί. Απάντησε ο δήμαρχος: «Εχει σημασία το μέγεθος και το είδος των πλωτών. Αν τοποθετείς πλωτή 30 μ. ουσιαστικά έκοψες στα δύο τον Όρμο. Αρα θα πρέπει να κοπούν στο μισό, αλλά αυτά τα πράγματα θα πρέπει να εξεταστούν πριν κάνουμε οτιδήποτε στο χώρο αυτό… Κι όχι, επειδή βρήκαμε λεφτά… πάρε χασάπη, δώσε κρέας!». Κλείνοντας, τόνισε: Αν η συγκεκριμένη για τις πλωτές, δε συνδυαστεί με την άλλη, τη συνολική μελέτη για το Καθολικό, εγώ προσωπικά έχω αντιρρήσεις. Από κει και πέρα, τα αρμόδια όργανα θα αποφασίσουν για τα παρακάτω».

Αποφασισμένος να προχωρήσει

Απευθυνθήκαμε επίσης  στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γιώργο Λουκάκη, ο οποίος με δήλωσή του στην ΑΝΑΤΟΛΗ, επιβεβαίωσε τη βούληση του Λιμενικού Ταμείου για την υλοποίηση του έργου. Εξ άλλου τη μελέτη ανέθεσε το ίδιο το Δ.Λ.Τ. στη ΔΕΠΑΝ, πιστεύοντας στη σκοπιμότητα του έργου, που θα εξυπηρετήσει 100 ψαράδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες στο μικρό, περιβαλλοντικά φιλικό, αλιευτικό καταφύγιο που θα διαμορφωθεί στο Καθολικό, αποφορτίζοντας και τη Μαρίνα Αγίου Νικολάου και αποδίδοντας πολύτιμες θέσεις, τις οποίες καταλαμβάνουν σήμερα ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πρόσφατα άρθρα