Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΠροφορική συμφωνία για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - Αυτές είναι...

Προφορική συμφωνία για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Αυτές είναι οι αυξήσεις που συμφώνησαν ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι

Από

Ημερομηνία

Σε προφορική συμφωνία για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατέληξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), όπως αναφέρει το money-tourism.gr.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι επαφές των δύο πλευρών και την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξαν σε συμφωνία. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί, εκτός απροόπτου, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς αφενός αποφεύγεται η εκ νέου προσφυγή στην διαιτησία, που θα οδηγούσε σε ένταση των σχέσεων των δύο πλευρών και σε καθυστερήσεις και αφετέρου, επιβεβαιώνεται η αγαστή σχέση εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο σε μια κομβική συγκυρία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η συμφωνία Τάσιου – Χότζογλου, προβλέπει τα εξής:

  • αύξηση 5,5% από 1.1.2023
  • επιπλέον αύξηση 5% από 1.1.2024
  • η ισχύς της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα είναι διετής.
  • για ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και έως 3 αστέρων, θα ισχύσουν χαμηλότεροι μισθοί και συγκεκριμένα η σύμβαση εργασίας των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων.

Σε δήλωσή του στο Χ&Τ, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, αναφέρει: “Οι ξενοδόχοι δείχνουμε για μια ακόμη φορά έμπρακτα την υπευθυνότητά μας. Με την συμφωνία για τη νέα Εθνική Κλαδική ΣΣΕ στην οποία καταλήξαμε αποδεικνύεται ότι μειώνουμε τις αμοιβές όταν υπάρχει σοβαρός λόγος και αυξάνουμε τις αμοιβές των εργαζόμενων όταν αυτό είναι εφικτό, προς όφελος όλων. Η συμφωνία αποτυπώνει την κοινή θέληση να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, από κοινού με τους εργαζόμενους στον κλάδο δίνουμε το παράδειγμα της ευθύνης, τιμώντας έμπρακτα και αδιαλείπτως το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων”.

Και συνεχίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ: «Οι Έλληνες ξενοδόχοι είμαστε περήφανοι καθώς συνεχίζουμε στην 70χρονη διαδρομή της ελληνικής ξενοδοχίας, να προσφέρουμε στην οικονομία και την κοινωνία. Συνεχίζουμε να επιλέγουμε σταθερά το δρόμο της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης, ώστε ο τουρισμός, να παραμείνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ελληνικής οικονομίας για την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών της».

Πρόσφατα άρθρα